Több mint félmillióan hallgatták meg a Fonó Zenekar egyik dalát a Youtube-on

A Fonó Zenekar Hateha! – Táncházi slágerek című népzenei albumának kalotaszegi dalát eddig több mint félmillióan hallgatták meg a Youtube-on.

Fonó Zenekar

Fonó Zenekar

A táncház hőskorszakát idéző, annak legismertebb dallamait felvonultató lemez anyagát az erdélyi Mezőség, az ezen belül is külön szigetet alkotó Szék község népzenéjéből, valamint a közép-erdélyi népművészet egyik leggazdagabb vidékének, a mezőséginél kifinomultabb és könnyedebb Kalotaszegnek a dallamaiból állította össze a Fonó Zenekar.

Az együttes 2015-ben jelenteti meg a Hateha! folytatását. Az új lemezen a táncházakban az erdélyi zenék után legnépszerűbb két tájegység, a Felső-Tiszavidék és a Dél-Dunántúl archaikus dallamvilágának legismertebb és legszebb dalai hallhatók majd.

Agócs Gergely népzenész, néprajzkutató, a Fonó Zenekar vezetője úgy véli, a Hateha! nem mindennapi sikere azt a kérdést is felveti, vajon mindenképpen igényli-e a népzene a feldolgozást. A népzene és a különféle egyéb zenei stílusok ötvözésével jellemezhető kísérleteket ugyanis gyakran azzal indokolják, hogy a világzene segítségével több emberhez jut el a népi kultúra. A Fonó Zenekar közel húsz éves fennállása óta azt tapasztalja, hogy a tradicionális magyar népzenének legalább olyan széles közönsége van, mint a világzenének, s ezt igazolja például a Fölszállott a páva népzenei tehetségkutató verseny sikere is.

FONÓ ZENEKAR

Az eMeRTon és Kodály Emlékdíjas Fonó Zenekar tagjai Magyarország különféle régióiból, illetve Felvidék és Kárpátalja magyarlakta területeiről származó muzsikusok, akik a népzene előadását, oktatását és kutatását hivatásszerűen művelik. Zenéjük fő profilját a magyarság, valamint a Kárpát-medence más népeinek hangszeres és vokális népzenéje, illetve a hiteles tolmácsolásra törekvő, hagyományhű feldolgozások alkotják.

A zenekar több mint másfél évtizedes fennállása alatt többek között, Párizs, Nürnberg, Bécs, Róma, Varsó és Utrecht koncerttermeiben is fellépett. Mixtura Cultivalis című lemezüket a Le Monde de la Musique folyóirat „Az év szenzációja” (Choc de l’ année) díjjal tüntette ki.

Forrás: Accord World Music