Palóc húsvét a füleki várban

Húsvét hétfőjén a régi tánchagyományokat, zenéket és népszokásokat elevenítik fel a füleki várban, ahol folklórműsorral és kézműves foglalkozásokkal is várják az érdeklődőket; a határmenti szlovákiai várban tizedik alkalommal rendezik meg a Palóc húsvétot – tájékoztatta az MTI-t a Füleki Vármúzeum hétfőn.

A kézműves foglalkozásokon az alkotni vágyók díszíthetnek hímestojást, süthetnek molnárkalácsot és mézeskalácsot, készíthetnek gyékénytárgyakat, népi hangszereket, csuhébabákat és kóstolhatnak palóc népi ételeket is. Emellett idén is tartanak ételszentelést és locsolóversmondó-versenyt – áll a közleményben.

A folklórműsort a füleki Kis Rakonca együttes nyitja tavaszköszöntő szokásokkal, ezt követően a Jánosík Néptánccsoport és a Datelinka népzenekar közös műsorát tekinthetik meg a látogatók. A műsor fénypontjaként az Ifjú Szivek Táncszínház lép színpadra a Felvidéki Kakukktojás – a nagy lufipukkasztás című műsorával, majd a rendezvényt a Cimbalom Trió etnojazzzenekar – Lakatos Róbert brácsaművész, Balogh Kálmán cimbalomművész és Novák Csaba nagybőgős – koncertje zárja. A két műsorszám között a Kerek Perec Egylet szórakoztatja a közönséget táncos-zenés mesejátékával.

A vár Bebek-tornyában egész nap megtekinthetők a Füleki Vármúzeum állandó kiállításai, valamint a Világok Vára fotóművészeti kiállítás hetedik évfolyama. A legkisebbek Ringató-foglalkozáson vehetnek részt a Magyar Közösségi Házban.

A Palóc húsvét főszervezői a Pro Gaudio PT és a Füleki Vármúzeum, a társszervezői a helyi polgári társulások és szervezetek.

Forrás: MTI