„VALÓSÁGOS kis vadEMBER” – Harisnyás Pippi musical a Pesti Magyar Színházban

A XX. század egyik legismertebb svéd származású gyermekkönyv írójának Astrid Lindgrennek vörös hajú, copfos, felemás harisnyát és óriási cipőt viselő rakoncátlan hősnője Pippi 2015 március végétől felforgatja a Pesti Magyar Színházba látogatók életét is. A Novák Eszter rendezésében létrejött, két felvonásos zenés játék igazi szórakozást ígér a legkisebbeknek, és valóságos életigenlést ajánl a nagyobbaknak is.

IMG_7583IMG_7683

A rakoncátlan és eleven félárva kislány történetével nem csak könyvben, de egész estés filmen, mozivásznon, illetve televíziós sorozatokban is találkozhattak már a magyar nézők. Most a színpadi változat is megérkezett hazánkba: a Georg Riedel zenéjével játszott musical lehetőséget ad arra, hogy ilyen formában is megismerkedjünk egy „Valóságos kis vademberrel” és gondolatiságával.

probatermi-vendegseg-a-nemzeti-filharmonikusok-kamarazenei-estje-mupa-2014-marcius-1-foto-sari-tamas

A 70 évvel ezelőtt megjelent könyv főszereplőjének üzenete – annak idején – sok szabályrendszerekben gondolkozó felnőttben félelmet kelthet. Ugyanis Pippi nincs 10 éves, de már „egyedül„ él. Anyukája az angyalok közt van, apukája pedig kalózkapitányként tőle fizikailag távol. Azonban a vörös szeplős kislány nem csak ezzel a ténnyel és a külső megjelenésével lóg ki társai közül. Sajátságos szabályrendszer szerint él, iskolába sem jár, őszinte és mégsem sértő, és ami a „legfurcsább”, nehéz sorsa ellenére is vidám és életrevaló. Olyan gyermektestű, érett lelkű ember, aki éjt nappallá téve játszik. Ugyanis Pippi lételeme a tiszta, egyszerű szabályrendszerű játék, amelynek célja soha nem a győzelem. Ennek ellenére senki ne gondolja, hogy a nagyot mondó, állandóan ragyogó tekintetű – a XXI. században garantáltan hiperaktív diagnózist megkapó –, vidám kislány soha nem szomorú. De bánata nem hatalmasodik el rajta. Még akkor sem – sok gyermekhez hasonlóan (?) -, ha állandóan várja vissza édesapját. Harisnyás Pippi jelszava: a holnap. De nem halogatásként vagy megülve, Pippi derűje az, ami – a nézőtéren ülőkön kívül – a holnapra is, mint lehetőségre rávilágít.

IMG_7749IMG_7811

Az állandó történések, a kalandos és látványos elemek, a színekben pompázó díszletek és jelmezek életszagú világában garantáltan nem fognak unatkozni még a legkisebbek sem. A főszereplők mellett állandóan a színpadon vannak a Pesti Magyar Színiakadémiai növendékei is mint iskolás csoport, vásározók forgataga, matrózok vagy evezősök csoportjaiként.

IMG_7996IMG_8005

Az előadás hagyományos színházi keretek között él minden lehetséges modern kellékkel: interaktív, mesés kaland modern pop musical elemekkel fűszerezve. A színészi munka, a pódiumi örökmozgás, a kellőképpen eltúlzott viccek, a zene és a tánc arányossága, a cirkuszi elemek alkalmazása, a minimalista, mégis színpompás jelmezek, díszletek és fényjátékok együttesével a legkisebbek számára is garantált szórakozást ígér. A szereplők egymást közötti interakciói, érzelmi megnyilvánulásai – a gyerekdarabban is méltóan kidolgozott színészi munka – pedig bizonyítékul szolgálnak arra, Pippi nem játék, még csak nem is játékszer. Pippi egyszeri, megismételhetetlen, felejthetetlen csoda. Pippi az élet maga.

2015. március 27-én, a darab főpróbáján a Színházi világnap alkalmából több száz hátrányos helyzetű gyermeket látott vendégül a Pesti Magyar Színház.

IMG_8116

IMG_8282

Fotók: Tóth Viktória
Tóth Judit Nikoletta

Astrid Lindgren: Harisnyás Pippi – Pesti Magyar Színház

Bemutató: 2015. március 28., Pesti Magyar Színház
További előadások áprilisban és májusban:
2015. április 6. 11:00, 15:00
2015. április 24. 15:00
2015. április 25. 11:00, 15:00
2015. május 15. 15:00
2015. május 16. 11:00, 15:00
2015. május 31. 15:00

 

,