„Nélkülözni az önámítást”- Ali Cordero Casal “A legbelső út” című kiállítása a TOBE Galleryben

Különleges dupla tárlattal jelentkezik áprilisra a TOBE Gallery a Brody Studioval közösen. Két kiállítást alakítottak ki ahhoz, hogy bemutassák Ali Cordero Casal venezuelai származású művész alkotásait.

2015-3-28-Ali-Cordero-Casal-Tobe-Gallery-Foto-Galcsik-Gyorgy-005

A két helyszínen „A legbelső út” címet kapott tárlat keretei által szembesülünk azzal, hogy az eredetileg üzletemberként dolgozó, de a művészet iránt mindig is érdeklődő fotográfus egyedi alkotásai nem csak a választott technikákban, de az általuk közvetített gondolatiságban is egyedülállóak. A művész emberi oldala, így személyisége, érzései és munkássága szétválaszthatatlan egységet alkot az elkészült alkotásokkal, készítőjük ugyanis teljesen kitárulkozik általuk.

2015-3-28-Ali-Cordero-Casal-Tobe-Gallery-Foto-Galcsik-Gyorgy-003

2015-3-28-Ali-Cordero-Casal-Tobe-Gallery-Foto-Galcsik-Gyorgy-009

A most összeállt konceptuális kiállítás központjában Ali Cordero Casal legmélyebb, legintimebb érzései, szerelmi csalódása és családjának széthullása áll. Olyan őszintén idézi meg – és ezáltal feldolgozni is próbálja – a lelki poklát, amely manapság nem divat még a művészeti ágak képviselőinél sem. Nem csak az összeállt kiállítás anyagának a világa, de a megnyitó is elemi erejűre sikerült. Ehhez a zenei élményt a BA – KA projekt biztosította, a megnyitó beszédet pedig Alföldi Róbert fogalmazta meg.

posta-victor-zenes-estje-madach-szinhaz

A leginkább közvetítő oldalon álló színész-rendezőnk a kiállítás befogadójaként dadogónak nevezte önmagát. Véleménye szerint egyedülálló és példaértékű Ali Cordero Casal őszintesége, hiszen nem nagyon szoktunk manapság szembenézni azokkal az érzésekkel és folyamatokkal, ami belül történik bennünk. A trenddel ellentétben most lemeztelenítve és provokatívan látunk olyan érzelmeket, ahol a művész az önámítást minden pillanatban nélkülözi. A mostanában sokat emlegetett önmumifikálódott szerzetes kapcsán az ilyen fokú lelki poklot a bensőnk mumifikálódásához hasonlító színművész szerint az ilyen ön- és kinyilatkozás a legerősebb emberekre jellemző. Olyan lelkiállapotot jelenít meg ugyanis vizuális eszközökkel a művész, amelyet nagyon mély érzelmek és csalódások megélése után tapasztal meg az ember. Az alkotások által belepillanthatunk abba az idő által sem gyógyítható érzelmi stádiumba, amikor a veszteségünk mértéke által sokszor a hitünk, és a saját létjogosultságunk is megkérdőjeleződik. Az állapotból ki lehet, és ki is kell jönni, de átélése után minden átrendeződik: a fizikaival felérő lelki fájdalom elsüllyed bennünk.

2015-3-28-Ali-Cordero-Casal-Tobe-Gallery-Foto-Galcsik-Gyorgy-011

2015-3-28-Ali-Cordero-Casal-Tobe-Gallery-Foto-Galcsik-Gyorgy-015

Alföldi Róbert arra is kitért, minden művészeti ágból kikerülő alkotásnak az egyén érzésvilágából kiindulónak, tehát szubjektív megközelítésűnek kellene lennie. Manapság sok alkotó mégis objektívvé szeretné tenni álláspontját és így a művészetet magát. De ezáltal a közvetített üzenet se nem hiteles, se nem időtálló. A most hazánkba érkező Ali Cordero Casal és alkotásai is bizonyítják azt, szerencsére vannak olyan művészek még a világ minden táján, akik ezzel szembe mernek menni. Május 8-ig van lehetőségünk ezt személyesen is megtapasztalni.

Fotók: Galcsik György
Tóth Judit Nikoletta

TOBE Gallery weboldala: http://www.tobegallery.hu/
TOBE Gallery Fb-oldala: https://www.facebook.com/tobegallery?fref=ts

 

,