„Idén tavasszal utunk a dzsungelbe vezet…” – KALAND A DZSUNGELBEN – Kiállítás és óriástársasjáték a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban

Idén tavasszal utunk a dzsungelbe vezet, ahol csodás kalandokban lehet részünk, miközben léghajókkal utazunk állomásról állomásra. Kaland a dzsungelben címmel nyílt időszaki kiállítás a Magyar Mezőgazdasági Múzeum Vajdahunyadvárában. A március 7. és április 12. között megtekinthető kiállítás és óriástársasjáték az egész család számára igazi kihívást jelent.

01

13

A játékszabályt és a játékhoz szükséges kártyalapokat tartalmazó ívet induláskor kézhez kapjuk. Segítségként a játékszabály hátlapján a 16 állomás képe fel van tüntetve, így bár számmal is meg vannak jelölve, még egyszerűbb az előrehaladás. Miközben a felnőttek a szabállyal ismerkednek, a gyerekek már élvezettel nyomkodják ki az előre perforált lapból a kis kártyákat, amelyeken színes hőlégballonok képét láthatjuk. Ezekre pedig azért van szükségünk, mert ezek között lesz az a bizonyos mágikus hőlégballon, amely a mesés kincshez vezet el.

02

A feladványokat megoldva mindig „elhasználunk” egyet a paklinkból; egy hőlégballonnal csak egyszer utazunk, arra többet már nem lesz szükségünk. A feladványok nagyon érdekesek, és ami tényleg igazán jól ki lett találva, az az, hogy senkit nem érhet csalódás. A helyes válasz leellenőrzésére minden esetben egy újabb játék keretében van lehetőségünk. Az állomásoknál a nagyítónkat használva utalást találunk arra, hogy hol találjuk a jó válasz jelét, esetünkben a hőlégballon képét. Ezeknél a feladatoknál gyakran kell a nagyítót használni, amit ki sem lehet venni a gyerekek kezéből a kiállítás alatt, és sokan a múzeumból kifelé tartva sem szerettek volna megválni tőle, annyira belelendültek a nyomozásba.

pomaz-d-oro-foto-sari-edina

A játék lényegi része 2 nagy teremben zajlik, ami egy nagyobb tömegnél már akár zavaró lehet, volt, hogy nehézkesen fértünk csak hozzá egy-egy feladványhoz, de szerencsére mindenki nagyon türelmesen várt a sorára és arra, hogy megfejthessen egy újabb rejtvényt. A kincset természetesen a múzeum egy távolabbi részén rejtették el, ahol  a játékszabály lapjára jelet kell majd tennünk. Érdemes emiatt erre a lapra is figyelni, nehogy elveszítsük, hiszen az ajándékot is ennek bemutatásával vehetjük majd át.

08

Azoknak, akik a Varázserdő kiállításon is jártak az alapok már ismerősek lesznek. Bár mostanra elmondhatjuk, hogy sok mindenben történt előrelépés, például a nagyítók kiosztása sokkal profibb és zökkenőmentesebb módon zajlott.

A képek szemkápráztatóak, a kiállítás színei gyönyörűek, amelyek néhol akár harsánynak is tűnhetnének, de ettől lesz igazán különleges, hogy egy pillanatra sem engedi lanyhulni a figyelmünket. Minden pillanat egy újabb szépséget vagy érdekességet tartogat, sok új ismerettel gazdagodik mindenki, aki eljön és végigjárja állomásról állomásra ezt az óriástársasjátékot. Egy városligeti sétával összekötve pedig nagyszerű hétvégi program lehet nem csak a kisgyermekes családoknak, de a gyermeklelkű felnőtteknek is.

1115

Végül, de nem utolsó sorban, egy jó hír azoknak, akik most hétvégén vagy a tavaszi szünetben nem jutnak el a Vajdahunyadvárba, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum kivételesen Húsvét hétfőn (április 6-án) is nyitva tart, tehát aki el akar bújni a locsolkodók elől, most megteheti a dzsungelben.

Fotók: Korhut Lili
Hurta Orsolya

A KALAND A DZSUNGELBEN – Kiállítás és óriástársasjáték az F Exhibition szervezésében valósult meg.
Fotó credit: F Exhibition

,