Már csaknem végleges az OFF-Biennále Budapest programja

Független. Kortárs. Művészet.
» OFF-BIENNÁLE BUDAPEST «
2015. április 24 − május 31.  

Április 24-én nyílik és május végéig tart a független kortárs művészeti színtér első budapesti biennáléja, az OFF-Biennále Budapest. Az eseménysorozat megrendezését január végén jelentették be a szervezők, most, alig egy hónappal a megnyitó előtt pedig már szinte teljes a majd 150 hazai és külföldi művész részvételével, több mint 50 helyszínen zajló program.

Izolator

A csaknem száz közreműködő magyar művész között ott van a bátran nemzetközi sztárnak nevezhető Maurer Dóra és Csörgő Attila – akinek az OFF-Biennálen bemutatott művét megvásárolta a párizsi Centre Pompidou -, az ismert és elismert Kis Varsó csoport, Németh Hajnal, Kokesch Ádám, de a világ legnagyobb művészeti seregszemléjeként számon tartott kasseli Documentán legutóbb központi helyen kiállító Csákány István is. Szerepel a névsorban Andreas Fogarasi, aki a 2007-es Velencei Biennále magyar pavilonjában megvalósított kiállításáért elnyerte az Arany Oroszlán díjat. Fogarasi Párizsban, magyar művészek bevonásával hoz létre OFF-szatelit kiállítást, saját, egyéni kiállítása pedig Pozsonyban lesz megtekinthető, szintén az OFF keretein belül.

Számos nemzetközi alkotó részvétele is biztossá vált. Az első OFF egyik legismertebb művésze a New York-i MOMA-t is megjárt román Dan Perjovschi, aki egy hatalmas belvárosi kirakat üvegfelületén hozza létre helyspecifikus művét. Két külföldön élő magyar kurátor, Molnár Edit és Páldi Lívia projektje a budapesti OSA Archívumban, valamint a Lengyel Intézet Platán Galériájában lesz látható. A kiállítás a történelmi emlékezettel, a történetírás és a politika kapcsolatával foglalkozik.

pip

A több mint ötven budapesti helyszín között nem csupán galériák szerepelnek, de magánlakás, üzlethelyiség, parkoló, elhagyott épület, szórakozóhely és fodrászüzlet, valamint különféle közterek és parkok is, de helyszínné válik a pesti rakpart, sőt a Kelenföldi Erőmű is helyet biztosít egy művészeti programnak. A biennále helyszínei nem csupán Budapestre koncentrálódnak, másutt is megjelenik az OFF. A brand ernyője alatt többek között Pécsett, Szegeden, Miskolcon, Veszprémben, Esztergomban, Szombathelyen is lesznek programok, illetve több külföldi városban, így New Yorkban, Párizsban, Pozsonyban, Prágában és São Paulo-ban is lesz egy-egy OFF-szatelit.

Az OFF részletes programja az esemény honlapján április elejétől lesz elérhető, illetve egy ingyenes, 10.000 példányban megjelenő térképes tájékoztatót is megjelentetnek a szervezők.

Az OFF pro bono szakmai munkában, hálózatos módon megszervezett művészeti eseménysorozat, amely a kiállítások mellett több tucat művészetközvetítői programmal is segíti a közönséget. Az OFF minimális költségvetéssel dolgozik, támogatói között nemzetközi alapítványok, kulturális intézetek és magánszemélyek egyaránt szerepelnek – a szervezők közpénzt nem vesznek igénybe, céljuk egy önszerveződő, saját lábon álló, független kortárs művészeti színtér megteremtése.

offbiennale.hu
www.facebook.com/pages/OFF-Biennale-Budapest
http://offbiennale.tumblr.com

A program a NORVÉG CIVIL Támogatási Alap és a Nyílt Társadalom Alapítványok támogatásával valósul meg, lebonyolítója a Független Képzőművészeti Műhelyek Ligája.

Forrás: OFF-Biennále Budapest