Krasznahorkai László is bekerült a Nemzetközi Man Booker-díj idei jelöltjei közé

Krasznahorkai László is szerepel a 2015. évi Nemzetközi Man Booker Díj jelöltjeinek tízes listáján.

A zsűri idén tíz különböző országból választott írókat, Magyarországról, Líbiából (Ibrahim al-Koni), Mozambikból (Mia Couto), Guadeloupe-ból (Maryse Condé), a Dél-afrikai Köztársaságból (Marlene van Niekerk) és a Kongói Köztársaságból (Alain Mabanckou) most először szerepel jelölt a finalisták között.

A listán argentin (César Aira), libanoni (Hoda Barakat), indiai (Amitav Ghosh) és amerikai (Fanny Howe) szerző is helyet kapott. A jelöltek mindegyike most szerepel először a Nemzetközi Man Booker Díj szűkített listáján. A jelöltek névsorát sajtótájékoztató keretében hozták nyilvánosságra kedden a Fokvárosi Egyetemen.

A zsűri elnöke, Marina Warner a lista ismertetésekor elmondta: igen szívderítő élményekben volt részük az idei jelöltek műveinek olvasásakor. Mint fogalmazott: „keresztbe-kasul bejártuk a világot, és olyan írók látomásaiba léptünk be, akik rendkívüli élményeket kínálnak”.

A Nemzetközi Man Booker-díjat olyan élő alkotó kaphatja meg, aki vagy angol nyelven ír, vagy munkái általában hozzáférhetőek angolul. Az évente kiosztott Man Booker-díjjal szemben a 60 ezer fonttal (24,7 millió forint) járó, kétévente átadott nemzetközi díjat nem egy-egy mű alapján, hanem az író teljes munkássága nyomán ítélik oda.

A díjat 2013-ban az amerikai Lydia Davis, 2011-ben a szintén amerikai Philip Roth, 2009-ben a kanadai Alice Munro, 2007-ben a nigériai Chinua Achebe kapta, alapítása évében, 2005-ben Ismail Kadaré albán író, költő, esszéíró vehette át az elismerést. A hatodik Nemzetközi Man Booker-díj győztesének nevét május 19-én hozzák nyilvánosságra a londoni Viktória és Albert Múzeumban.
(http://www.themanbookerprize.com/news/man-booker-international-prize-2015-finalists%E2%80%99-list-announced)

Forrás: MTI