Barátság és barbárság Bécsben

2015-ben Péterfy Gergely: Kitömött barbár című nagyregénye kapta a jubileumi Aegon Művészeti Díjat és a vele járó nettó hárommillió forintot.

Péterfy Gergely - Fotó: Valuska Gábor

Péterfy Gergely – Fotó: Valuska Gábor

Az idén tizedik alkalommal átadott Aegon Művészeti Díj Magyarország legrangosabb, független magánalapítású díja, az előző év legjelentősebb, magyar nyelven megjelent kortárs szépirodalmi alkotását ismeri el.

„Minden évben tíz kiemelkedő könyvre hívja fel a figyelmemet a Díj, kimondani is nagyszerű: az elmúlt tíz év száz értékes olvasnivalót ajánlott az olvasóknak és nekem. Nagyon nagy öröm számomra, hogy amikor a magántőke sosem látott mértékben vonul ki a kultúrából, az Aegon Magyarország továbbra is változatlan feltételekkel támogatja a minőségi magyar irodalmat, és hozzájárul ahhoz, hogy új, olvasni szerető generációk nőjenek fel” – mondta Zatykó Péter, az Aegon Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója a jubileumi díj kapcsán.

A Kitömött barbár egy különös barátság története. 1796-ban Kazinczy Ferenc hét éves börtönbüntetését tölti Csehországban, amikor Bécsben meghal barátja, Angelo Soliman. Holttestét császári parancsra kitömik és kiállítják a Természettudományi Múzeumban. Harminchat évvel később Török Sophie, Kazinczy özvegye elmegy a múzeumba, hogy szembenézzen a kitömött testtel, és megismerje férje és egy különös idegen történetét.

Péterfy tíz évig írta a regényt, szereplőivel szinte együtt élt: házának sziklakertjébe néhány méretes kődarabot vitt Kazinczy egykori széphalmi birtokának istállófalából, bécsi levéltárakban komoly kutatásokat végzett a regénye hátteréül szolgáló történelmi korszakról.

Olvasók, könyvkiadók, irodalmárok találgatják minden tavasszal, melyik mű bizonyul a legjobbnak az előző év könyvterméséből: a Kitömött barbár szinte papírforma-győzelem, a regényt megjelenése után hamarosan az „év könyveként” emlegette a kritika. A szerző óvatosabban fogalmazott az esélyeiről:

„Arra edzettem, hogy meg tudjam írni, ezzel a magam babérját learattam… A többi nem rajtam múlik. Ráadásul kitűnő kollégák készültek el kitűnő regényeikkel az idén, és hogy mi volt az idei év regénye, azt majd megmondják ötven év múlva…” [1]

Nem kellett ötven évet várnia, a hét főből álló zsűri a nagyon erős mezőnyből konszenzusos döntéssel a Kitömött barbárt ítélte az év regényének. 2015-ben a zsűri elnöke Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténész, egyetemi tanár, a zsűritagok: Bazsányi Sándor kritikus, Károlyi Csaba, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese, Keresztesi József, Nagy Gabriella, Reményi József Tamás kritikusok és Saly Noémi irodalomtörténész.

Az Aegon Művészeti Díj ünnepélyes gálaestje 2015. április 8-án 19.00-kor lesz a Katona József Színházban. A szerzőt Szegedy-Maszák Mihály laudálja, az esten felelevenítjük az elmúlt tíz év legérdekesebb pillanatait.

[1] Papp Sándor Zsigmond interjúja, Népszabadság, 2014.08.09.

Péterfy Gergely: Kitömött barbár - Fotó: Valuska Gábor

Péterfy Gergely: Kitömött barbár – Fotó: Valuska Gábor

Péterfy Gergely nyilatkozata az Aegon Művészeti Díjról:

„Hatalmas megtiszteltetés számomra az Aegon-díj, főleg úgy, hogy nagyszerű pályatársakkal küzdhettem meg érte. Tovább növeli az örömöm, hogy olyan díjról van szó, ahol sikerült elérni, hogy a bírálók ne lehessenek kitéve semmiféle politikai vagy kiadói nyomásnak. Így biztos lehetek benne, hogy regényem, a „Kitömött barbár” elsőségéről valóban csak az irodalmi ízlés, az esztétikai értékítélet döntött, és ez tovább növeli a büszkeségem. Nem csak nekem, a Kalligram kiadó és igazgatója, Mészáros Sándor  számára is elismerés ez Aegon-díj, és igazolja azt az odafigyelést és türelmet, amelyet a szerzőibe fektet.” – mondta Péterfy Gergely, a nyertes mű írója.

Péterfy Gergely:

Márai- és Mészöly Miklós-díjas író, forgatókönyvíró, szerkesztő, egyetemi tanár. 1966-ban született Budapesten. Testvére Péterfy Bori színésznő.

Az ELTE latin–ógörög szakán szerzett diplomát 1993-ban. 1994-től a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán tanít, 2005-től adjunktus a filozófiatörténeti tanszéken. 1998–2000 között a TV2 havonta jelentkező kulturális műsorának, a Nyugatnak volt felelős szerkesztője és műsorvezetője. Mintegy száz interjút és dokumentumfilmet készített. ’91 óta publikál novellákat, eddig négy regénye jelent meg.

Forrás: Aegon Művészeti Díj