„Egymásrautaltság kontra szerelem” – Bagdy Emőke: Párkapcsolat

2015. március 20-án az Örkény István Könyvesboltban Bagdy Emőke Párkapcsolat című új hangos könyvének megjelenése kapcsán nem szokványos hangulatú könyvbemutatóra került sor. A szerzővel a Kossuth Kiadó részéről László Ágnes beszélgetett,  ahol a középpontban a párkapcsolatok esélyei, veszélyei, reményei álltak a pszichológus szemszögéből megközelítve.

Bagdy Emőke - Fotó: Gergely Bea (Forrás: Kossuth Kiadó)

Bagdy Emőke – Fotó: Gergely Bea (Forrás: Kossuth Kiadó)

Az egyik legismertebb női pszichológusunk több könyvet, hangos könyvet, több száz tanulmányt is megírt már főbb kutatási területeihez kapcsolódóan. A tudományos megközelítés mellett azzal a szándékkal is él a szerző, hogy terjeszthesse pszichológiai ismereteit mindenkinek, aki nyitott rá. Publikációi mellett nevéhez több egyetemi pszichológiai szakirány megszervezése és elindítása is fűződik. Két évvel ezelőtt ’Magyar oktatás és köznevelés kategóriában’ Príma Primissima díjat is kapott. Tudományos elmélyülése és munkássága mellett nagyon népszerűek előadásai is, eddig több 1300-at tartott már országszerte.

Bagdy Emőke most megjelent hangoskönyve a Párkapcsolat, az ember, mint társaslény alapvetéséből közelíti meg a hallgatóságot. A tudományos megfigyeléseken alapuló családi életciklusok felvázolásával és annak lehetséges buktatóival szembesítő könyv ugyanis arra alapoz: akkor lehetünk igazán boldogok és sikeresek, ha van kiért és van miért élnünk. Ha a „szingliség” és a „szabadosság” világában egyáltalán eljutunk arra a szintre, hogy elköteleződjünk és felelősséget vállaljunk valakiért (leginkább önmagunkért?) ugyanis számolnunk kell azzal, hogy akaratunktól látszólag függetlenül igenis pszichológiailag jól meghatározható és lezajló szakaszokat mindannyian át- vagy túl kell, hogy éljük. Ennek kimenetele persze a külső körülményeink mellett függ választottunk és önmagunk személyiségjegyeitől, neveltetésünktől és hozzáállásunktól is. Bagdy Emőke erős pszichológiai megközelítése mellett is úgy véli, van az embernek egy személyes filozófiája az életre, így a kapcsolataikra is.

A párkapcsolat, ahogy mondják nem csak szerencse kérdése. De az, hogy inkább mennyiségi jellemzőkkel mérjük és adott esetben a párkapcsolatunk számosságát tekintjük fontosnak, vagy az együtt – sokszor kényszerűségből – leélt évek minél magasabb számából következtetünk arra: párkapcsolatban élünk, azt hiszem tévedés. Még akkor is, ha tudjunk. nem létezik kapcsolat áldozathozatal nélkül. Még akkor is, ha nem tudjuk/akarjuk észrevenni – hogy áldozatot hozni vagy áldozattá válni nem ugyanaz. És ne gondoljuk, hogy nem tudunk áldozatot csinálni hajdani szerelmünk tárgyából úgy, hogy fel sem tűnik nekünk. Ne felejtsük el, minden változik, így mi is. És az emberi kapcsolatok „megromlása” vagy „hosszútávúsága” sem egy tényezőn áll vagy bukik.

Igazi recept nincs a jól működő párkapcsolatra, de döntési és választási szabadsága mindenkinek van. Személyes filozófiánk alapja legyen akár tisztán pszichológiai, spirituális vagy akár racionális, azért adjunk esélyt válaszaink megtalálása érdekében egyéb szemszögű iránymutatásoknak is.

Tóth Judit Nikoletta

Bagdy Emőke: Párkapcsolat – hangoskönyv a szerző előadásában – Kossuth Kiadó – Mojzer Kiadó, 2015

Bagdy Emőke - Párkapcsolat