Dél-Korea – Ázsia rejtett gyöngyszeme – Magyar Tibor fotókiállítása

Dél-Korea – Ázsia rejtett gyöngyszeme
Magyar Tibor fotókiállítása, válogatás Lengyel Miklós könyvéhez készített fényképeiből
Időpont: 2015. április 03-27.
Helyszín: Koreai Kulturális Központ

Foto1

Foto2

Lengyel Miklós 1993 és 1997, illetve 2007 és 2013 között majd 10 évet élt Dél-Koreában, a Külügyminisztérium kiküldöttjeként, különböző beosztásokban. Az ott töltött idő emlékeit, tapasztalatait összegyűjtötte össze könyvében, mely a Libri Kiadó gondozásában jelent meg 2014-ben Dél-Korea – Ázsia rejtett gyöngyszeme címmel (Dávid Anna szerkesztésében). A személyes hangvételű mű történelmi és kulturális betekintést nyújt az általunk nagyvállalatai révén többnyire ázsiai kistigrisként ismert Dél-Korea sokszínű, izgalmas világába.

Magyar Tibor fotográfusnak részben a mű illusztrálásához készített fotói hűen ábrázolják a könyvben leírt koreai sajátosságokat, látnivalókat. A kiállításon megjelenő fotók 3 téma köré csoportosulnak: Modernitás – Emberek – Tradíciók, az életünket minden kontinensen és minden korban meghatározó fonalak mentén.

Foto4

„Mit tudunk Korea történelméről, társadalmáról, mit ismerünk kultúrájából a koreai popzene elsöprő erejű világsikerén, a Gangnam Style refrénjén, a magyar tévénézők által is rendkívüli módon kedvelt „A palota ékköve” filmsorozat szereplőin, vagy a koreai konyha térhódításán kívül? Hány könyvet olvastunk róla, hány koreai regényt, költőt tudnánk felsorolni? Hogyan élnek, mitől lettek sikeresek a koreaiak, mik a szokásaik? A mai napig aligha jár szerencsével az, aki egy magyarországi könyvesboltban koreai témájú kiadványt keres. Én e hiány pótlásához szeretnék hozzájárulni, személyes indíttatásból, és abból a meggyőződésből, hogy ez az ország egyszerűen több figyelmet érdemel. Korea számomra egyet jelent sok gyönyörű és hasznos élménnyel és rengeteg baráttal.

Magyar Tibor fotográfus képei tökéletesen kifejezik mindazt, amit jómagam Koreáról gondolok és könyvemen keresztül üzenni kívánok az olvasónak. Könnyedén megragadják az olykor hétköznapinak tűnő, mégis, az országot híven tükröző sajátosságok különleges hangulatát, a modernség és hagyománytisztelet harmonikus és varázslatos egyvelegét, a koreai emberek közvetlen kedvességét és hívogató szeretetét. Mindazt, amit e csodálatos ország, Korea nekem nyújtott.

Bízom abban, hogy a képeken keresztül Önökhöz is közelebb kerül e sokszínű ország és annak kedves, vendégszerető népe!”

Poszter

Forrás: Koreai Kulturális Központ
,