Parktisztítás, Duna és vidrák a Víz Világnapján

Ma van a Víz Világnapja. A jeles alkalomból a WWF az ivóvíz-bázisok fontosságára hívja fel a figyelmet, melyeknek egyik legfontosabb táplálója hazánkban a Duna. Egy új online játék indult ezen a napon, amellyel az érdeklődők saját folyószakaszuk helyreállításával tanulhatnak az egészséges élővilágról és az élővizek problémáiról. A jeles esemény jegyében az Élő Duna Turné is kezdetét vette, ami hat Dunamenti országban népszerűsíti majd a vizesélőhelyek védelméhez kötődő regionális kezdeményezést.

1992 óta ünnepeljük világszerte a Víz Világnapját, ennek alkalmából elindult a WWF új online játéka, a „Mentsd meg a Dunát!”, a livingdanube.wwf.hu weboldalon.

A szórakoztató, ismeretterjesztő természetvédelmi online játék átmenetet képez a kvízkérdésekkel területet szerző Honfoglaló, és a komoly függőséget okozó Farmville között, miközben végig azt érezzük, hogy David Attenborough a Dunamenti ártéri erdőkből beszél hozzánk.

Kvízkérdésekre adott válaszaink segítségével benépesíthetjük saját folyószakaszunkat, amelyet ugyanakkor védenünk és ápolnunk is kell. A kérdésekből megtudhatjuk, hogy melyik a Duna legnagyobb testű hala, mikor szaporodik a vöröshasú unka, vagy hogyan táplálkozik a tőkés réce. Az olykor megdöbbentő tulajdonságokkal és szokásokkal rendelkező állatokat meg is nézhetjük a róluk szóló rövid videókban, persze csak miután beköltöztek a folyószakaszunkra.

A játék mellett tegnap a budapesti Szent István parkban indult útjára a WWF Élő Duna Turnéja, ami hat Dunamenti országban képviseli majd a természetes állapotú vizesélőhelyek jelentőségét. Bemutatja az ártéri erdők és a Duna élővilágának változatosságát és veszélyeztetettségük szempontjaira is felhívja a figyelmet. „Folyóinkra az egyik legnagyobb veszélyt a háborítatlan vizesélőhelyek eltűnése jelenti, ami az őshonos, védett fajok kihalásához is vezethet” – mondta el Gruber Tamás a WWF Magyarország vizesélőhely-védelmi programvezetője. Mint kiemelte: Be kell látnunk, hogy a csapból folyó tiszta víz a mai világunkban egyre inkább kiváltság, ami nem áll korlátlanul rendelkezésünkre. . Tennünk kell azért, hogy továbbra is élvezzük ezt a kiváltságot, és meg kell értenünk, hogy a háborítatlan vizesélőhelyek védelme egyet jelent a csapból folyó tiszta víz biztosításának védelmével.”

A programvezető kiemelte, hogy a tiszta víz elérésének egyik kulcsfeltételét azzal teremthetjük meg, hogy fenntartjuk a folyóinkhoz tartozó élőhelyek jó állapotát, vagy megteremtjük a jó állapot elérésének feltételeit. A WWF és a Coca-Cola Alapítvány 2020-ig mintegy 53 km? vizesélőhely és 12 millió köbméternyi víz megőrzését, vagy természetes állapotának helyreállítását tűzte ki célul. A Duna vízgyűjtőterületén  a hét éves együttműködés keretében ez összesen 4,4 millió amerikai dollár adomány felhasználásával lehetséges.

Az Ausztriát, Magyarországot, Horvátországot, Szerbiát, Romániát és Bulgáriát magában foglaló rehabilitációs programok mellett, az Élő Duna Turné lehetőséget biztosít arra, hogy ezekben az országokban a vizesélőhelyekhez kötődő tudást és a természetes élőhelyek védelmének fontosságát népszerűsítsük.

Azok, akik tegnap részt vettek a WWF Föld Órájához kapcsolódó budapesti városzöldítési kihívásán, a Miénk itt a Park! tavaszi parktisztításának keretein belül, nem csak az első tavaszi gereblyézés, szemétszedés és árvácska ültetés élményében részesülhettek, de az Élő Duna Turnén kipróbálhatták az életnagyságú társasjátékot, szelfizhettek az óriás vidrával,  és sok információval gazdagodtak az egészséges folyó élővilágáról. Ugyanitt mutatták be az idei Föld Órája Központi Lekapcsoló eseményen ingyenes koncertet adó Mary Popkids együttest is, amelynek egyik tagja személyesen is részt vett a zöldítési akcióban.

„A központi városzöldítési akció résztvevői mellett számos település is csatlakozott a Föld Órája Főváros kihíváshoz. Ezekről az akciókról kedden este már többet fogunk tudni és a nyertes települést a Föld Órája estéjén, március 28-án fogjuk bejelenteni.” – mondta el Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója.

Forrás: WWF Magyarország