Egy nap a világ legjókedvűbb édességének társaságában – Macaron Napon az Akvárium Klubban

Ha megengedik, mindjárt az elején egy találós kérdéssel kezdeném. Két része van: a héj és a töltelék. Mi az? No még egy kis segítség a megoldáshoz: fontos, hogy a héj legyen sima és fényes, alóla a talp ne lógjon ki, a tészta pedig ne legyen nedves, persze túl száraz sem. A töltelék érjen ki a héj széléig, és legyen a két rész aránya kiegyensúlyozott. Ha a kedves olvasó eddig még nem jött volna rá, akkor most elárulom: magáról a bűvös és hőn szeretett macaronról van szó. S aki a fenti aranyigazságokat e néhány mondatba sűrítette róla, nem más mint Harmath Csaba gasztronómiai szakértő, aki egyenesen a macaron fellegvárából, Párizsból érkezett az Akvárum Klubba március 20-án, a Frankofón Fesztivál keretében Budapesten immár negyedik alkalommal megrendezett Macaron Napra, ahol is a verseny zűrijében foglalta el helyét. Ha sikerült is neki tömören felvázolni milyen is a jó macaron, a dolog persze ennél jóval összetettebb, igazi mesterségbeli tudást és tapasztalatot igényel, s ami legalább ennyire fontos, rengeteg szeretetet.

01

Egy biztos, a kezdeményezést, hogy a macaron készítői, profik vagy amatőrök és rajongóik, akiknek tábora szinte napról napra szemlátomást terebélyesedik, ünnepélyes keretek között évente egyszer találkozhassanak, csak üdvözölni lehet, hiszen ez kiváló alkalom a kísérletező kedvű cukrászoknak, hogy szabadjára engedjék fantáziájukat, s ebben az ihletettségben megvalósíthassák dédelgetett álmaikat, megmutatva tudásuk legjavát ország-világ előtt, az ínyenceknek pedig azért, mert különlegességek utáni vágyukat egy helyen könnyen beteljesíthetik. Mert a választékra senki sem panaszkodhatott, hiszen 9 profi kiállító és 4 rokon szakma képviselőinek számtalan ízkompozíciót, színt és ötletet felvonultató, az extravaganciáit sem nélkülöző termékkülönlegességeit kóstolhatták, mustrálhatták és bírálhatták a kedvelt édesség szerelmesei, közöttük olyan hírességekét is, mint amilyen a Sugar Shop, a DesszertNeked, a Four Seasons Gresham, a Vanilin Cukrászda, a Bolka Bonbon, a Cake Shop, a Felföldi Passionerie és a Zila Kávéház és Étterem.

05

Geszti Péter, aki nem mellesleg szintén e kedvelt francia csemege hódolója, minthogy bevallása szerint eléggé édesszájú, és akit sikerült egy rövid pódiumbeszélgetésre megnyerni a szervezőknek, a legjókedvűbb édességnek nevezte a kis színes korongocskát, amelyek láttán az az érzése támad, mintha sok színes bimbócska nyílna ki életkedvet árasztva. Szerinte a macaron nagyon szofisztikált, stílusos, bár kissé nőies dolog, amiben van designe és sok-sok szeretet. Olyan mint egy cukrászati szivárvány. Hát ennél érzékletesebben a macaron lényegét, mondhatnánk lelkét nem is lehetne jobban megidézni. A macaron is szinte lila dalra kel, mint az a bizonyos nyakkendő Tóth Árpád híres versében, a Körúti hajnalban – vetette még oda az ismert zenész és reklámszakember a rá jellemező humoros hanyag eleganciával. De mint mindig most is fején találta a szöget, mert ezek a kekszes krémes puszedlicskék ezernyi színükkel tényleg olyanok, mintha meg akarnának szólalni, mintha fel akarnának vidítani bennünket, ami így húsvét táján különösen jól jön, s mintha tavaszi langy meleget és mosolyt fakasztanának, virágos, barkás, otthonos bensőséget, cukrászda illatot, vagy egy családi teadélután hangulatát. Minderre a kiállítók dekorációi is rájátszottak, virágokkal, masnikkal, díszdobozokkal, cukrászdaszöglettel, egyenruhás csini lányokkal a pult mögött.

07

A színes vásári kavalkádban a kóstolások, vásárlások, iszogatások közepette Lovász László és Boros Regina házigazda műsorvezetőknek köszönhetően a színpadi show megállás nélkül üzemelt a 14 órai ünnepélyes megnyitástól kedve egészen a záró pillanatokig, a verseny eredményhirdetéséig. A keverőpultos pedig fáradhatatlanul pakolta a jobbnál jobb romantikus, dallamos francia sanzonokat az önfeledt macaronozók talpa alá. Az esemény együttműködő partnere, az OXO Labs menedzsere, Oszkó Péter egykori pénzügyminiszter a vele készült interjúban hangsúlyozta, hogy olyan helyen szeret működni, ahol mindig történik valami. Márpedig a macaron területe ilyen hely. Ezért karolták fel ezt a rendezvényt. Giannitól a Pomo D’Oro étterem tulajdonosától a macaron olasz reneszánsz eredetéről hallhattunk érdekességeket. A macaronkészítők képviselőinek is alkalmuk nyílt külön-külön bemutatkozni, és elárulni valamit kulisszatitkaikból. A zsűri bemutatkozása is megtörtént. Tagjai voltak: Stephane Gerphagnon, az á table! munkatársa, Caroline Zeltz, a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara tagja, Harmath Csaba gasztroszakértő, Mautner Zsófi gasztroblogger, Varga Margit, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületétől és Kárai Dávid, a NoSalty egyik szerzője.

petofi-irodalmi-muzeum-nyari-fesztival-2014-junius-26-rajatszas-nagykoncert-foto-lengyel-anita

Hogy a mohóbb kóstolgatóknak ne ártson meg túlzottan a sok cukros falat, arról a koktélkeverők és szendvicsesek gondoskodtak különlegességeikkel: a Boutiq Bar csapata nem győzte keverni a Zwack & Coffe meg a Happy End koktéljait, a Sarki Fűszeres és Tütü lébár mini zsemlébe bújtatott sós csodákat és egzotikus, mandulatejben áztatott gyümölcspépet ajánlott a cukros telítettség enyhítésére. De jól fogytak az á table! mini éclair fánkjai meg a Vanilin Cukrászda muffin alapú színes habos cupcake fantáziái is, szintúgy a gyümölcskaviárral készült ázsiai buborékos italok, a Bubble teák, amit 6 féle ízben lehetett kapni. S aki már betelt a sok jóval egy kis illatterápiát vehetett a Le Parfum Croisette aromás gyertyáinak, kozmetikai és illatszereinek szagolgatásával. A gyerekeknek a macron nyalókák szopogatása közben még ott volt unaloműzőnek a csillámtetoválás vagy a szelfizés egy külön e célra szolgáló fotómasinával, a divat kedvelőinek pedig Bódi Eszter mutatta be macaron színárnyalatokban pompázó fényes, többfunkciós designe sálait. A versenyre benevezettek pedig izgulhattak egészen este hatig, amikor is megszületett végre a zsűri döntése.

10

Miután 32 mintasütit kóstolt és vizsgált meg szigorú szempontok szerint a zsűri, egyöntetű volt a véleményük, hogy az előző évekhez képest minden téren fejlődés tapasztalható a hazai macaronkészítés háza táján. Bár még van mit csiszolgatni a nagy francia elődök, Pierre Hermé és a párzsi Ladurée színvonalának eléréséhez, az eredmények már nagyon biztatóak. Ötletekben, újító szellemben nálunk soha sincs hiány. Volt olyan készítő, aki nem kevesebb, mint 31 ízzel rukkolt elő, ebből négy sós-édes kombinációval. Ki hagyományosabb, ki kísérletezőbb ízköltemények álomvilágával. A 9 profi versenyző közül a szabadon választott ízkategóriában a DesszertNeked vitte el a pálmát és lett az Év Macaronja cím nyertese zöldborsó-wasabi ízű költeményével, a sós kategóriában is ők jeleskedtek csoki-libatepertős furán különleges ízkombinációjukkal. A többi helyezésen a Felföldi Passionerie, a Mészáros Cukrászda, illetve a Bolka Bombon és a Zila Kávéház osztozott. Az amatőrök kategóriájában indult hölgyek közül Péhl Zsóka lett az első is és a második is, Palika Éva pedig a harmadik díj boldog tulajdonosa. Az íznyertesek között voltak még az eper-pezsgő, a magó-málna, a tökmaglisztes cékla, a zöldfűszres-kecskesajtos, a bergamot, az étcsoki-rumosmeggy és a kávés vaníliás is. Hát ez nem semmi, ami a meghökkentő invenciókat illeti! Az első díjakat a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének képviseletében Pataki Ádám nyújtotta át a szerencsés profi nyerteseknek, az amatőröknek pedig a Wonderers Macaron- és Ajándék Websop meg a Le Parfum – Zólyomi Zsolt Parfüméria készült meglepetés ajándékkal.

09

A délután gyorsan elszállt, a macaron és süti hegyek, színes nyalánkságok vidám ünnepén mindenki nemcsak jóllakva, hanem sok tapasztalattal, ötlettel a tarsolyában térhetett vissza otthonába, azzal a boldog érzéssel, hogy cukrászaink kísérletező alkotókedve és tettrekészsége kifogyhatatlan, a gasztrodivat és ízlés nem tud olyan gyorsan változni, hogy azt a mieink ne érnék utol, sőt itt-ott ne szárnyalnák még túl is. Számukra nem létezik lehetetlen. Erre méltán büszkék lehetünk, és örülhetünk is, hiszen ki másért is van mindez, ha nem értünk, a jó és minőségi cukrászsütemények rajongóiért. Cserében erőfeszítéseikért jól esik nekik egy kis elismerés, egy kis mosoly és biztatás. A március 20-i Macaron Napon ebből nem volt hiány. Mondhatnánk akkor: jövőre veled ugyanitt… no meg egész évben az ország számos macaronkészítő cukrászdájában is!

További információ a https://www.facebook.com/macaronnap.hu oldalon található az eseményről.

Fotók: Korhut Lili
Varga Bótos Anna