Új litván–magyar Händel-produkció a Müpában

A perzsákat leigázó uralkodó, Nagy Sándor orosz milliárdosként lép színpadra a Müpa és a Litván Nemzeti Opera közös produkciójában, Händel Nagy Sándor ünnepe című művében március 28-án. A Vilniusi Fesztiválon tavaly nagy sikerrel bemutatott, idén is repertoáron tartott előadást rendezőként Káel Csaba jegyzi. Budapesten két kiváló együttes, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar erői működnek közre, a balti premier zenei vezetője, Rolf Beck vezényletével. Az extravagáns jelmezeket a nemzetközi divatvilág litván híressége, Juozas Statkevičius tervezte, aki évről évre piacra dobott kollekciói és saját parfüm-kreációja mellett immár két évtizede színházi jelmeztervezőként is keresett alkotó.

Rolf Beck

Rolf Beck

Händel Nagy Sándor ünnepe című oratóriuma hatalmas sikert aratott 1736-os bemutatója idején Londonban. A szerző maga is nagyra tartotta a művet, hiszen életében még huszonöt alkalommal előadatta. A darab története Perszepoliszban játszódik nem sokkal az után, hogy Nagy Sándor elfoglalta a perzsák városát. A makedón hadvezér pompás haute couture divatbemutatót rendeztet, hogy elnyerje szíve hölgye, a bosszúszomjas hetéra – s nem utolsósorban divattervezőként érvényesülni akaró – Thaïs jóindulatát. A zene hatására az uralkodót különböző hangulatok kerítik hatalmába: amikor kedvenc muzsikusa, Timotheus isteninek nevezi, akkor büszkeség vesz rajta erőt, amikor Bacchusról énekel, akkor az ivást dicsőíti. Végül a bosszú említésekor fáklyákat ragad, és felgyújtja Perszepoliszt. (A dolog előzménye, hogy a perzsák Athén elfoglalásakor lerombolták a várost.) A legenda szerint nemcsak a zene, hanem a szépséges hölgy bája, rafinériája ösztönözte arra a királyt, hogy megbosszulja honfitársait – Nagy Sándor élete egyetlen vesztes csatáját fondorlatos szeretőjének „köszönhette”.

A Vilniusi Fesztiválon 2014 júniusában mutatták be a Nagy Sándor ünnepét, Káel Csaba rendezésében. A vállalkozás a fesztivál barokk sorozatába illeszkedett: korábban Bach János-passióját is színpadra vitték a világhírű amerikai művész, Robert Wilson rendezésében. A Händel-mű óriási népszerűségnek örvend a litván fővárosban: az előadást az idei szezonban már repertoárdarabként játssza a színház. 2015. március 28-án ezt a produkciót állítják színpadra Budapesten, ahol a Művészetek Palotája hangversenytermének adottságaihoz adaptálva, félig szcenírozott változatban látható. Az előadás zenei vezetője mindkét helyszínen Rolf Beck karmester, és Budapesten két magyar együttes, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar erői működnek közre.

A darab jelmezeinek tervezője, Juozas Statkevičius a nemzetközi divatvilág ünnepelt sztárja: új kollekcióinak bemutatóit évről évre hatalmas érdeklődés övezi, nemrég saját parfüm-kreációját is piacra dobta. A balti alkotó divattervezői munkája mellett több mint két évtizede vesz részt jelmeztervezőként színházi produkciók létrehozásában. A darab rendezője, Káel Csaba első munkája a Magyar Állami Operaházban Haydn L’infedeltà delusa című operája volt 2000-ben. 2002-ben készült el Bánk bán című operafilmje, amit az Oscar-díjas operatőrrel, az idén 85 éves Zsigmond Vilmossal forgatott. Az operaszínpadon olyan művészekkel dolgozott már együtt, mint Marton Éva, Rost Andrea, Miklósa Erika, Jevgenyij Nyesztyerenko, Leo Nucci és José Cura.

Händel Alexander's Feast (Vilnius)

Händel Alexander’s Feast (Vilnius)

2015. március 28., szombat, 19:30
Händel: Nagy Sándor ünnepe, HWV 75 – félig szcenírozott előadás
Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
https://www.mupa.hu/program/handel-nagy-sandor-unnepe-2015-03-28_19-30-bbnh
Facebook: https://www.facebook.com/events/716124381828116

Forrás: Művészetek Palotája