A 2015-ös Bábszínházi világnap rendezvénysorozata elé

Egy iráni bábszínház, a Dzhivada Zolfagariho művészeinek ötletére 2002-ben a bábművészeti világszervezet, az UNIMA indítványozta, hogy március 21. legyen a bábosok ünnepe. Ennek kapcsán 2003 óta szerte a világon, így természetesen Magyarországon is zajlottak események, de tavaly gondoltunk egy merészet.

Bábszínházi Világnap 2014, Budapest Bábszínház/MÁV - Fotó: Éder Vera

Bábszínházi Világnap 2014, Budapest Bábszínház/MÁV – Fotó: Éder Vera

Ünnepeljünk mi, magyar nyelvű bábosok – határon innen és túl – együtt, vigyük ki a bábot váratlan helyszínekre, szokatlan körülmények közé, hogy azok, akik utoljára talán gyermekként jártak bábszínházban, újra felfedezhessék ezt a fantáziának határt nem szabó műfajt. És persze az is célunk volt, hogy megismerjenek bennünket a nézők: azokat, akik évek, sőt évtizedek óta vannak a pályán, és találkozzanak a legfiatalabb bábos generációval. A gondolatot tett követte, és húsz településen mintegy negyven bábszínház, független társulat, szakmai egyesület, oktatási intézmény készült erre a napra egyedi produkcióval. Szerencsére az időjárás is mellénk állt, így a 2014-es meteorológiai tavasz első napja sokak számára emlékezetessé vált.

Játszottunk gyógyfürdőkben és plázákban, az Operában és polgármesteri hivatalban, piacon és könyvesboltban, kisföldalattin és villamoson, volt bábos felvonulás és gólyalábas flashmob, bábkészítő foglalkozás és vetélkedő, több bábszínház pedig erre a napra időzítette bemutatóját. Az egyértelműen pozitív visszajelzések arra sarkalltak bennünket, hogy 2015-ben ne csupán megismételjük azt, ami tavaly sikert aratott, hanem új, még izgalmasabb dolgokkal készüljünk.

Bábszínházi Világnap 2014, Bóbita Bábszínház, Pécs

Bábszínházi Világnap 2014, Bóbita Bábszínház, Pécs

Valljuk: a báb nem korosztály, hanem műfaj, ezért kicsik és nagyok egyaránt megtalálhatják a számukra érdekes, vonzó programot. Avatunk babajátszóteret, birtokba veszünk üres üzlethelyiségeket és városi tereket, buszozunk, biciklizünk, nyílt próbát tartunk, beállunk a cukrászda és a kocsma pultja mögé. Aki a műsorfüzetet tüzetesen végigböngészi, legyen az régi bábrajongó vagy a műfajjal még csak most ismerkedő, meggyőződhet arról, hogy ebben az évben is nagyszabású varázslatra készülünk.

Olyan varázslatra, ami egyszeri és megismételhetetlen. Arra kérjük, ne csupán nézője, hanem aktív részese is legyen az élménynek, hiszen nem csupán a közönségért, de a közösségért is dolgozunk! Csatlakozzon hozzánk – bízunk abban, hogy 2015. március 21-én is belép velünk a határtalan fantázia birodalmába, mert a bábosoknak nincs lehetetlen!

A Bábszínházi Világnap eseményeinek fővédnöke 2015-ben ismét dr. Áder János köztársasági elnök.
A budapesti programok védnöke Tarlós István polgármester.
A szegedi programok védnöke dr. Botka László polgármester.

Bábszínházi Világnap 2014, Vojtina Bábszínház, Debrecen

Bábszínházi Világnap 2014, Vojtina Bábszínház, Debrecen

További információk, részletes programok:
facebook.com/babszinhazivilagnap
babszinhazivilagnap.wordpress.com

A Bábszínházi Világnap résztvevői
Békéscsaba: Napsugár Bábszínház
Budapest: Aranyszamár Színház, Budapest Bábszínház, ESZME – Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete, Fabula Bábszínház, Kisvirág Bábcsoport, Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Marica Produkció, Maszkaron Társulat, Mikropódium Családi Bábszínház, Országos Színházi Múzeum és Intézet – Bajor Gizi Színészmúzeum, Sarkadi Bence, Stúdió K Színház, Spiritusz Egyesület, Színház- és Filmművészeti Egyetem, Trambulin Színház, Vasas Művészegyüttes
Debrecen: Hepp Trupp, Mesebolt Bábszínház (Szombathely), Vojtina Bábszínház
Eger: Harlekin Bábszínház
Győr: Vaskakas Bábszínház
Kaposvár: BábSzínTér, Ziránó Színház (Hottó)
Kecskemét: Ciróka Bábszínház
Pécs: Bóbita Bábszínház
Szeged: Barboncás Társulat, Kövér Béla Bábszínház
Veszprém: Kabóca Bábszínház
Zalaegerszeg: Griff Bábszínház
Csíkszereda: Minden, ami bábszínház – Novák Ildikó oldala
Kolozsvár: Babeş-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Kar, Magyar Színházi Intézet, Minden, ami bábszínház – Novák Ildikó oldala, Puck Bábszínház
Marosvásárhely: Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház, Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, Minden, ami bábszínház – Novák Ildikó oldala
Nagyvárad: Szigligeti Színház, Lilliput Társulat
Sepsiszentgyörgy: Cimborák Bábszínház
Székelyudvarhely: Tomcsa Sándor Színház
Temesvár: Csiky Gergely Állami Magyar Színház
Katowice: Bóbita Bábszínház (Pécs), Csodamalom Bábszínház (Miskolc)

Forrás: Budapest Bábszínház

Babszi_Vilagnap 2015_logo

 

 

,