2015. március 19-én, 1000 séf, 1000 menü Magyarországon és 5 kontinensen!

2015. március 19-én, csütörtökön a világ több mint 1300 étterme egy „francia vacsora” felszolgálásával népszerűsíti majd a francia gasztronómiát.

Magyarországon tíz étterem vesz részt az Alain Ducasse francia séf és a francia Külügy- és Nemzetközi Fejlesztési Minisztérium által kezdeményezett Goût de / Good France projektben. Ezek közül három étterem séfje a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tagja. A részt vevő éttermek listája a következő:

Babel Budapest (Budapest)
Baltazár (Budapest)
Bistro Classico (Keszthely)
Borssó Bistro (Budapest)
Château Visz (Visz)
Chianti Étterem (Veszprém)
Kistücsök (Balatonszemes)
Molnár (Keszthely)
Pierrot (Budapest)
Walter Vendéglő (Perbál)

1912-ben Auguste Escoffier francia séfnek jutott eszébe az ötlet, hogy egy időben ugyanazt a francia vacsorát szolgálják fel az egész világon. Ezen az epikuroszinak nevezett vacsorán több mint 4000 meghívottat láttak vendégül a világ 37 éttermében, Párizstól Bombayig, Londontól Jokohamáig. Ennek sikerén felbuzdulva elhatározták, hogy minden évben hasonló vacsorát szerveznek, az első világháború azonban sajnos meghiúsította ezt a tervet.

A Goût de / Good France ma ezt az Escoffier-féle elképzelést viszi tovább. A séfek szerte a világon egy„franciás” menüsort kínálnak majd éttermükben – hagyományos francia aperitif, hideg előétel, meleg előétel, hal vagy rák, hús vagy szárnyas, francia sajt (vagy sajtválogatás), csokoládés desszert, francia borok és emésztést serkentő ital – szabadon vegyítve saját kulináris hagyományaikkal.

Laurent Fabius francia külügyminiszter szerint „Franciaország kulturális öröksége a konyha és a bor. A francia étkezés 2010 óta az UNESCO világörökség része, de ez egy olyan kulturális örökség, amelyet nem csak szemlélni, dicsérni vagy ízlelgetni, hanem kamatoztatni és hasznosítani is kell.”

Alain Ducasse számára „a francia konyha a környezetével harmóniában fejlődött a könnyedség felé, maga a nagylelkűség, a szép és a jó szeretete és megosztása, ez az esemény pedig egy elbűvölő epizód a francia gasztronómia történetében, jó alkalom a francia konyha megünneplésére az egész világon.”

A Goût de / Good France vacsorán részt vevő éttermek menüsora megtalálható a www.goodfrance.com honlapon.

További hírek az eseményről: https://www.facebook.com/events/1076433462372421.

image003

Forrás: Budapesti Francia Intézet