Kubrick klasszikusa újból a mozikban

„Mindig is nehéznek találtam a filmjeimről beszélni.
A legtöbb, amit tehetek, hogy a gyártással és a történettel kapcsolatos háttérinformációkról,
esetleg a filmhez kapcsolódó érdekes témákról beszélek.”
Stanley Kubrick

Március 12-től limitált vetítéssorozat keretében újra mozivásznon látható minden sci-fi filmek egyik legfontosabb állomása, a 2001: Űrodüsszeia. A film újbóli bemutatójához nagyszabású programot szervezett a forgalmazó, a Pannonia Entertainment Kft.

Gerebics Sándor, Gyárfás Gábor, Németh Attila, Elsässer Klaudia, Farkas Bertalan - Fotó: Stuhl Ágnes

Gerebics Sándor, Gyárfás Gábor, Németh Attila, Elsässer Klaudia, Farkas Bertalan – Fotó: Stuhl Ágnes

A digitálisan felújított film premier előtti díszelőadásán egy kerekasztal beszélgetés keretében méltatta Stanley Kubrick filmeposzát Farkas Bertalan, nyugalmazott dandártábornok, űrhajós és vadászpilóta; Németh Attila, a Galaktika Magazin felelős szerkesztője; Gyárfás Gábor Ferenczy- és Kölcsey-díjas grafikusművész; Elsässer Klaudia, a Pannonia Entertainment Kft. alapítója és ügyvezetője; valamint az est moderátora, Gerebics Sándor filmrendező. A beszélgetés vendégei mindenekelőtt felelevenítették a filmmel kapcsolatos személyes kapcsolatukat. Elsässer Klaudia kiemelte, hogy a Pannonia Entertainment Kft. mindig is az olyan filmalkotásokat kutatta fel, melyek kiemelkedő vizuális élményt adnak a nézőnek, mely a mozi aranykorát idézi fel. Németh Attila a beszélgetés jelenlegi helyszínén, a Corvin Moziban látta először a filmet még gyerekként, de bevallotta, hogy többször is meg kellett néznie, hogy megértse jelentőségét. Gyárfás Gábor, aki a film magyar plakátját készítette, elmesélte, hogy a hetvenes-nyolcvanas években filmplakátra vonatkozó megrendelést kapni nagy elismerésnek számított és akár három hétig is dolgozhatott rajta, ami számára azt jelentette, hogy elmélyülhet a témában. Ez alapján ábrázolta végül azt a plakáton megfigyelhető egyfajta hármas tagoltságot, ami a film idősíkjaira utal. Farkas Bertalan a beszélgetést egy rendkívüli történettel nyitotta, miszerint gyerekkorában a helyi moziban dolgozott és ő tekercselte a filmeket, gyakran ragasztotta a filmszalagokat és mindent tudott a filmekről. Habár ez a tudása valamennyire kikopott az élete folyamán, sosem feledi gyermeki lelkesedését a mozi iránt.

Fotó - Stuhl Ágnes

Fotó – Stuhl Ágnes

A film magyarországi bemutatójával egy időben történt, hogy Farkas Bertalan önként jelentkezett űrhajósnak, felkészítése pedig még abban az évben el is kezdődött. Az évek alatt sokan kérték, hogy hasonlítsa össze a filmben látott űrt a saját tapasztalatival, amit Farkas már csak annyival summáz, hogy „a valóság teljesen más” – de ahogyan mondja, mégis „kellenek ezek a filmek, hogy megadják az élményt.”

Március 12-től Budapesten a Puskin Moziban és országszerte számos további helyszínen – a megyeszékhelyek többségén – láthatják a nézők a kultikus 2001: Űrodüsszeia digitálisan felújított változatát, magyar felirattal.

A vetítési helyszínek részletes listája a film Facebook-oldalán, a https://www.facebook.com/2001urodusszeia címen megtalálható.

Stuhl Ágnes