Nemzetközi színházi találkozó áprilisban a Nemzeti Színházban – Fókuszban: a színész művészete

13 ország 20 előadása 3 színpadon idén áprilisban a Nemzetiben! Április 14-én kezdődik és április 28-ig tart a Nemzeti Színházban a II. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (Madách International Theatre Meeting, MITEM).

MITEM Sajtótájékoztató - Fotó forrás: Nemzeti Színház

MITEM Sajtótájékoztató – Fotó forrás: Nemzeti Színház

A tavalyi siker után idén másodjára megrendezett MITEM a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) társrendezvényeként színesíti a  főváros tavaszi programkínálatát.

Magyarország tavaly iratkozott fel a jelentős európai színházi fesztiválok térképére, amikor először rendezett nagyszabású nemzetközi színházi fesztivált a nyitás és a párbeszéd jegyében. A II. MITEM színházi találkozó a Nemzeti Színház hagyományteremtő kezdeményezésének folytatása. A fesztivál költségvetése idén is 200 millió forint, melyet a kormány az EMMI kulturális államtitkárságának  javaslata  alapján a 2015-ös, a 2016-os és a 2017-es évre is megítélte a MITEM-nek

A MITEM-en idén 13 ország társulatai mutatkoznak be: Spanyolország, Svájc, Franciaország, Németország, Lengyelország, Ausztria, Macedónia, Ukrajna, Olaszország, Oroszország, Dánia, Románia és Magyarország izgalmas előadásai kerülnek színpadra.

A II. MITEM meghívására Magyarországra látogató vendégek között üdvözölhetjük a legendás Anatolij Vasziljevet; a milánói Piccolo Teatro egyik darabját hozza Toni Servillo, A Nagy szépség című olasz Oscar-díjas film főszereplője; itt lesz a egyik legizgalmasabb fiatal francia rendezőtehetség, Thomas Jolly. Jelen lesz a Nemzeti Színház nagysikerű Szentivánéji álomcímű előadásának grúz rendezője, David Doiashvili; a Bolgár Nemzeti Színház művészeti vezetője, Alexander Morfov; az Éjjeli menedékhely rendezője, Viktor Rizsakov; és többek között újra megtisztel bennünket jelenlétével Valerij Fokin, a Mejerhold Központ alapítója, az Alekszandrijszkij Színház művészeti vezetője.

A MITEM két hete alatt idén is az európai színjátszás legjobbjainak előadásaiból kapnak válogatást az idelátogatók. A 14 nap alatt 13 ország színházaival és hazai eladásokkal találkozhatnak a nézők. Az előadásokat feliratozva vagy szinkrontolmácsolással mutatjuk be. A színházi estéket a MITEM szakmai programjai kísérik: a nézők találkozhatnak közönségtalálkozók keretében az előadások után a rendezőkkel, Mejerhold mesterkurzuson vehetnek részt a művészek, filmvetítések, beszélgetések tarkítják a fesztivált, fiataloknak szóló Fesztiválklubbal is várjuk nézőinket.

A MITEM előadásaira a jegyek már kaphatóak, a találkozó teljes programja olvasható a www.mitem.hu oldalon és a facebook.com/mitem oldalon. A MITEM médiatámogatója a Heti Válasz, az MTVA és az InfoRádió.

A 35. Budapesti Tavaszi Fesztivál április 10. és 26. között ismét Európa nyüzsgő kulturális központjává varázsolja a magyar fővárost, ahol 17 napon keresztül, 32 helyszínen, több mint 135 program várja az érdeklődőket. A klasszikus zenei koncertek mellett idén is  számos opera-, balett-, jazz-, világzenei, crossover, tánc- és színházi produkció, képzőművészeti és szabadtéri program közül válogathatnak a látogatók. A fesztiválon 3 ősbemutató, 8 Magyarországon sosem látott darab és 7 premier mellett több világsztár is színpadra lép. A tavalyi siker után idén másodjára megrendezett MITEM a nemzetközi színházi élet pezsgő színfoltjaként a fesztivál társrendezvényeként színesíti a programkínálatot.

Forrás: Nemzeti Színház