dunaPart3 a MU Színházban

2015. március 2. és 8. között a dunaPart és a Hungarian Showcase egyesítésével a Trafó Kortárs Művészetek Háza, a Független Előadóművészeti Szövetség és a Színházi Kritikusok Céhe közösen rendezi meg a magyar független kortárs előadóművészeti szemlét.

Réti Anna és Ido Batash: EGO TRIP - Fotó: Mészáros Csaba

Réti Anna és Ido Batash: Ego trip – Fotó: Mészáros Csaba

A rendezvény fő célja megmutatni a hét napra Magyarországra látogató neves európai és tengerentúli szakembereknek az elmúlt évek legjobb magyar előadásainak legjavát: 14 színházi- és 13 táncelőadást. A szervezők többek között külön figyelmet szentelnek annak a kérdésnek, hogy milyen szerepet töltenek be a női alkotók a magyar előadóművészetben.

A szemle kilenc helyszínének egyike a MU Színház, ahol a tánc szcéna alkotói – főszerepben a női koreográfusokkal − mutatkoznak be a külföldi és hazai érdeklődőknek.

Március 4-én az amerikai vendégjátéka során nagy sikert aratott Tünet Együttes a real-time videotechnikával újragondolt APROPÓ 2.0 angol nyelvű változatával beszél emberi életútról, öregedésről, emlékekről, elképzelt jövőről, a Szabó Réka társulatára jellemző mélyen személyes drámaisággal és humorral.

A kétszeres Lábán-díjas Réti Anna és Ido Batash március 5-én látható EGO TRIP c. első közös produkciójának kiindulópontja az ember mentális és fizikai korlátainak érzékelése és megfogalmazása. Hogyan viszonyulunk a jelenhez és a múlthoz, önmagunkhoz és a külvilághoz?

Hód Adrienn és a Hodworks legújabb produkcióját az évad 20 legkiemelkedőbb előadása közé választotta az Aerowaves nemzetközi kortárstánc hálózat. A HALANDÓSÁG FELTÉTELEI érzelmi láncolatra fűzött fizikalitás. Szilánkos nemiség, ösztönből öklendezett áriák, a tabukkal szembemenő, vaskos, mégis finom, érzékeny humorú játék. Négy táncos szituatív torzókban, saját belső történelmükbe gabalyodva. Égi és földi minőségek alkudozása, győzelem a nagykörúti realitás felett március 6-án.

Rózsavölgyi Zsuzsa és Terebessy Tóbiás: Oreg tó - Fotó: Hevér Zsófia

Rózsavölgyi Zsuzsa és Terebessy Tóbiás: Öreg tó – Fotó: Hevér Zsófia

Rózsavölgyi Zsuzsa és Terebessy Tóbiás a japán haiku költészetet idéző produkciója a természet és az emberi érzékelés kapcsolatának újraértelmezésével kísérletezik. Mi történik, ha érzékszerveink a megszokottal ellentétben nem reagálnak a külvilágra, hanem alakítják, létrehozzák azt? A március 7-én látható ÖREG TÓ világa az előadás során, táncosokra erősített szenzorok segítségével születik: a mozgás hozza létre a vizualitást és a hangot. A mélytengerek élővilágának hangjait digitálisan modelláló kompozíció Sáry Bánk Erkel Ferenc-díjas zeneszerző munkája.

Március 8-án négy rövidebb táncelőadás ad ízelítőt a Pataky Klári Társulat, a Radioballet, Vass Imre és Somló Dávid és a Budapest Kortárstánc Főiskola munkáiból.

A dunaPart programjával a közönség aktuális lenyomatot kap a mai független előadóművészeti szcénáról, a szakma magyar és nemzetközi képviselői a beszélgetések, találkozók és esti programok alkalmával pedig új, hosszú távú kapcsolatokat építhetnek ki a fellépő művészekkel, a hazai szervezőkkel, a befogadó színházak képviselőivel.

A showcase szervezői további, nem kevésbé fontos célja a programmal az, hogy megmutassák, felhívják a magyar döntéshozók figyelmét arra, hogy a kőszínházi kereteken kívül alkotó független színházi és tánc társulatok is szerves részei a magyar és a nemzetközi művészeti életnek, egy olyan szelete kultúránknak, amit támogatni kell, s nem szabad veszni hagyni.

A dunaPart részletes programja: www.dunapart.net

Forrás: MU Színház
,