Bálint Endre montázsaiból és grafikáiból nyílik kiállítás Szentendrén

Bálint Endre (1914-1986) festőművész életének utolsó éveiben alkotott montázsaiból, valamint néhány jelentős grafikájából nyílik kiállítás pénteken a Ferenczy Múzeum Szentendrei Képtárában.

Basics Beatrix művészettörténész, a kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta: a Ferenczy Múzeum 2010-ben vásárolta meg a Bálint-hagyatékból azt a harminc darab montázst, amely a kiállítás gerincét képezi.

A szakember emlékeztetett rá: bár a művésznek sem műterme, sem állandó lakhelye nem volt Szentendrén, neve mégis összeforrt a várossal, mert nemcsak műveiben használta fel a városkép jellegzetes elemeit, de írásaiban is hozzájárult a Szentendre-kép megteremtéséhez.

Ugyanakkor a 20. századi magyar művészetben, ezen belül a szentendrei művészetben elfoglalt helyéhez képest csekély számú művével rendelkezett a Ferenczy Múzeum és a vásárlás kiemelkedő jelentőségűnek bizonyult.

Bálint Endre alkotásai közül nagyon sok került magángyűjteménybe, és bár a Ferenczy Múzeum több jelentős művét őrzi, montázsokból például egyáltalán nem került a gyűjteménybe 2010-ig, noha művészetében a negyvenes évek második felétől kezdődően jelen volt ez a technika – mutatott rá a szakember. Ám ez a harminc montázs élete utolsó öt évében keletkezett, és mind technikájában, mind témájában eltér a korábbiaktól.

Basics Beatrix felidézte azt is, hogy a vásárláskor a leltározáshoz kaptak ugyan címszerű leírást a művek, azokat most mégis cím nélkül állítják ki, mivel a művésztől nem maradt fenn hiteles cím. A közönség először láthatja most együtt e harminc montázst néhány jelentős grafika kíséretében.

A tárlat május végéig látható a Szentendrei Képtárban.

Forrás: MTI