Magyar klasszikusok

Különleges, ritkán hallható darabokkal fűszerezett magyar műsort kínál a Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus koncertje. Goldmark Károly, Weiner Leó, Dohnányi Ernő és Bartók Béla neve fémjelzi a sajátosan magyar programot. Goldmark és Weiner most elhangzó darabjai csak ritkán kerülnek a koncerttermekbe, a Cantata profana, pedig Debrecenben már régen volt hallható, így ez az összeállítás igazán kivételes koncertélményt ígér.

Vezényel: Szabó Sipos Máté

Vezényel: Szabó Sipos Máté

A hangverseny műsora a legnagyobb magyar klasszikusok muzsikájának keresztmetszetén át jut el a folklórmotívumok zenei felhasználását messze túlhaladó Bartók-műig, s mutatja meg a magyar zene természetét. A koncertprogram első felében ritkán hallható darabok csendülnek fel. A hangszínező fantáziát, gazdag dallamvilágot, a pátoszt, a forró lírai hangvételt, valamint a konvenciókhoz való kötődés és a kísérletező kedv kontrasztját szokás méltatni Goldmark Károly zenéjében. A drámai zene magyar mestere a Sába királynője sikere után, élete alkonyán második legnépszerűbb művét alkotta meg az opera műfajában a Téli rege című, Shakespeare-darab nyomán írott kompozíciójával, 1908-ban. A Kodály Filharmonikusok műsorában ennek a műnek a nyitánya hangzik fel. A Csongor és Tündéhez Weiner Leó 1913-ban írt kísérőzenét, majd ebből egy hattételes zenekari szvitet állított össze. A kompozíció Vörösmarty Mihály drámai költeményének mondanivalóját, a szereplők jellemábrázolását foglalja össze.

A koncertprogram második fele – mondhatni – vallomásos jellegű. A Ruralia hungaricát Dohnányi Ernő legtöbbet játszott művei között tartjuk számon. A magyaros hangú kompozíció zenekari változatát 1924-ben mutatták be Budapesten a zeneszerző vezényletével. Ebben a kompozícióban a zeneszerző mélységes hazaszeretetének hangjait fogalmazza meg. A koncerten az öttételes zenekari változat hangzik el a Kodály Filharmonikusok előadásában.

Bartók Béla legszemélyesebb hitvallásának nevezte Szabolcsi Bence a Cantata profanát, amelyben a zeneszerző a magyar horizontnál jóval tágabbra tekint. A kórusmű a szerző eredeti terve szerint egy trilógia első része lett volna, amely a Kárpát-medence népeinek folklór- és álomvilágára épül. Bartók ars poeticáját, a népek testvérré válását fogalmazza meg a nagyszabású kompozícióban. A mű Debrecenben már régen hangzott el, így a cívisváros közönségének igazán unikális élményt ígér a magyar program.

Magyar klasszikusok

Helyszín: Debrecen, Bartók terem
Időpont: 2015. február 26. 19:30

Műsor:
Goldmark K.: Téli rege-nyitány
Weiner L.: Csongor és Tünde szvit op.10.
Dohnányi E.: Ruralia Hungarica op.32/a
Bartók B.: Cantata profana Sz. 94, BB 100
Közreműködik:
Molnár András, Bátki Fazekas Zoltán – ének
Kodály Kórus Debrecen
Kodály Filharmonikusok Debrecen
Vezényel: Szabó Sipos Máté

Forrás: Kodály Filharmónia