Jászai-díjasok Jászai szülőházában

Varga Mária és Hirtling István, a Vörösmarty Színház Jászai Mari-díjas művészei olvastak fel február 24-én Ászáron, a legendás színésznő szülőfalujában: 165 évvel ezelőtt született Jászai Mari.

JaszaiMariNap1JaszaiMariNap2

Február 24-én leghíresebb szülöttét, Jászai Marit ünnepli Ászár község: mint ahogyan minden évben, idén is megemlékezést tartottak a színésznő szülőházánál. A rendezvényen a Vörösmarty Színházat dr. Szikora János igazgató, valamint két Jászai Mari-díjas művész, Varga Mária és Hirtling István képviselte. Művészeink Jászai Mari emlékirataiból olvastak fel. „Az én életemet a színházi életem tette ki. A színház volt az életem célja, csak azért éltem, amire a színpadnak szüksége volt: a tanulásért. Csak színész voltam. Én senki sem voltam. Ezért tudtam mindenki lenni a színpadon” – írja a nagy tragika, aki székesfehérvári pályafutását is feleleveníti emlékirataiban. Jászai Mari tizenhat évesen Hubay Gusztáv társulata után szökött Székesfehérvárra, ahol először lépett színpadra.

JaszaiMariNap3JaszaiMariNap4

„Székesfehérvárott legelőszőr A peleskei nótáriusban statisztáltam. Ó, de csodálatos érzés volt: úgy éreztem, hogy mindenki engem néz, ott hátul, ahová elbújtam.” – írja Jászai Mari.

A megemlékezésen a Varga Mária, Hirtling István és Szikora János is ellátta kézjegyével a Jászai-díjasok falát.

JaszaiMariNap5JaszaiMariNap6

Forrás: Vörösmarty Színház