Kodály Method – Afterjka – Speak Easy Project: ENNYI!

Kodály Method – Afterjka – Speak Easy Project: ENNYI!
2015.03.01. (vasárnap) 20.00
Filmvetítések
Kodály Method: Balaton Method – premier előtti ráhangoló (10min)
Szabó Simon: Fal – filmvetítés (10 min)
Speak Easy: Sweet Home – előzetes (10 min)
Inside Berlin – előzetes (10 min)

Beszélgetés az alkotókkal
moderátor: LIBOR Anita, az Index újságírója

Balaton Method minikoncert
HARCSA Veronika, GYÉMÁNT Bálint, Andrew J.
HÓ Márton, HORVÁTH Kristóf, GULYÁS Kristóf

Közös ügy sorozat keretében

FOGADJ ÖRÖKBE EGY FILMKOCKÁT: támogatói jegy vásárlásával közvetlenül segítheti a közönség a csapatok jövőbeni munkáját: a teljes jegybevétel az alkotók között kerül kiosztásra!

Kodaly Method

Vannak azok a filmek, amik összerántják a várost. Közösségi erőből készülnek, és egy generáció életérzését sugározzák. Ezekből mutat be hármat március 1-jén a Trafó, és még egy Balaton Method minikoncerttel is megfejeli a közösségi kultúrélményt. A Kodály Method március 6-ai filmpremierje előtt nyerhetünk betekintést a Balaton Method című zenés roadmovie-ba, láthatjuk Szabó Simon immár 70 fesztiválfelkérést kapott, több országban is bemutatott Fal című nemzetközi hírű rövidfilmjét, amire egyébként úgy kell vadászni a hazai mozikban. A nagy sikerű Menjek/Maradjak filmek sora idén a Sweet Home-mal, a külföldről hazaköltöző magyarok történetével, illetve az Inside Berlin című egészestés filmekkel folytatódik, amikből szintén egy-egy részletet láthatunk. Hogy az élmény teljes legyen, a bemutatott munkák alkotóival és producereivel Libor Anita, az Index újságírója beszélget. Tavasz, önerő, Y-generáció: hiánypótló filmek a Trafóban.

A januári NEXTFESZT folytatásaként a Trafó ismét fiatal művészeket támogat. Ezúttal reflektorfényben a filmesek, akiket anyagilag is támogat a Kortárs Művészetek Háza, hiszen a teljes jegybevételt az alkotók között osztja szét. A nézők most tényleg tehetnek valamit a hazai filmforgalmazásért: a támogatói jegy vásárlásával közvetlenül támogathatja a filmeseket.

Az itt bemutatott filmek alkotói nem trükköznek, hanem mesélnek: aktuális dilemmákról, a kortárs magyar valóságról, meg egy nemzedékről. Kis költségvetésből dolgoznak, saját utakon járnak. A kulcsszó a kreativitás és az ambíció. Baráti összefogások, crowdfunding kampányok, végtelen energia és szüntelen lelkesedés hajtja őket előre.

Hamarosan bemutatják Szimler Bálint rendező és Rév Marcell operatőr első közös, Balaton Method című nagyjátékfilmjét. Ezen az estén még a premier előtt láthatunk részleteket a moziból, amit már hónapok óta vár már Budapest. A film az alkotópáros rendkívül sikeres Kodály Method elnevezésű zenés projektjének továbbgondolása. Az új egész estés filmben olyan magyar zenészek és zenekarok szerepelnek, mint a Quimby, Akkezdet Phiai, a Punnany Massif, a Soerii és Poolek, a Jónás Vera Experiment, a Bin-Jip, a Subscribe, a Middlemist Red és még sokan mások.

Az együttesek mindegyike a Balaton egy-egy jellegzetes helyszínén zenél, s a dalok különleges hangszerelésben, egyedi felállásokban szólalnak meg. A Balaton Method az első magyar mozifilm, amely közösségi finanszírozás segítségével valósulhatott meg. Az alkotók 2014 tavaszán 3 millió forintot gyűjtöttek össze az Indiegogo oldalon, ez adta meg a kezdőlökést a forgatáshoz. 17 zenekar és több száz további zenész közreműködésével készült a fim, a Boddah, a Filmpartners és a VisionTeam gyártási együttműködésében, 2014 júliusa és 2015 januárja között.

Szabó Simon Fal című rövidfilmje a 2014-es Tampere Film Fesztiválon megnyerte az European Film Awardsra (EFA) nomináló díjat, ezzel bekerült a 2014-es év 15 legjobb európai filmje közé. A hazai rövidfilm-forgalmazás nehézségei miatt eddig moziban egy egészestés film előtt lehetett látni, de egy ideje csupán fesztiválokon kerül vászonra. A film egy 16 éves alkalmi munkából  tengődő cigány fiú története, aki egy napon kőműves munkát kap, és társaival egy társasházat elszigetelő falon kezd dolgozni. Egy darabig segít a többieknek, majd megkérik, hogy ő fejezze be az építményt. Ekkor pillant be először a fal mögé…

A Tampere Film Fesztivál díjátadóján a zsűri tagjai felhívták rá a figyelmet, milyen fontos is arról beszélni, hogy Európa-szerte egyre több ilyen fal épül… Aki eddig elmulasztotta, most végre vetítővásznon élvezheti a díjnyertes alkotást.

A SpeakEasy Project Menjek/Maradjak dokumentumfilm-sorozatának Tusor Bálint rendezésében most készülő hazaköltözők dilemmáit bemutató, Sweet Home, illetve az Imre Loránd Balázs által rendezett Inside Berlin című nemzetközibb fókuszú produkciókból is láthatunk majd részleteket. A Sweet Home epizód ezúttal nem a külföldön új életet kezdő, hanem a hazaköltöző magyarok történetét mutatja be. Az első, New York-i részt 2013-ban mutatták be, és nagy sikereket értek el vele a legkülönbözőbb nemzetközi platformokon is. A  MENJEK/MARADJAK pilot epizódját Józsa László, Imre Loránd Balázs és Hernáth Csaba alapos előkészítés és kutatómunka után 2012 decemberében New Yorkban forgatta le  saját forrásból finanszírozva a filmkészítési költségeket. Ennek a résznek volt a folytatása a 2014 júniusában, a Trafóban bemutatott londoni epizód, ami annak ellenére hogy dokumentumfilm,  többszörös teltházzal futott a hazai mozikban.

A három vetítés utáni beszélgetésen bővebben is megismerkedhetünk a finanszírozás és a forgalmazás kérdéseivel, s végül a Balaton Method minikoncertjével élvezhetjük tovább az estét.

A jó hangulat felelősei zenei oldalról HARCSA Veronika, GYÉMÁNT Bálint, Andrew J., HÓ Márton, HORVÁTH Kristóf és GULYÁS Kristóf lesznek.

Vendégek: RÉV Marcell, SZIMLER Bálint, OSVÁTH Gábor, SZABÓ Simon, BERKES Júlia, JÓZSA László, IMRE Loránd Balázs, HERNÁTH Csaba, TUSOR Bálint

Zene: HARCSA Veronika, GYÉMÁNT Bálint, Andrew J., HÓ Márton, HORVÁTH Kristóf, GULYÁS Kristóf

Moderátor: LIBOR Anita, az Index újságírója

Honlap: http://trafo.hu/hu-HU/ennyi
Facebook: https://www.facebook.com/events/588358021295510/?fref=ts

Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza