Frankofónia, hogy a kulturális paletta még színesebb legyen

Bár a utóbbi esztendőkben érzékelhetően nőtt az idegen nyelveket beszélők aránya Magyarországon, az Európai Unióban mégis sereghajtóknak számítunk azokhoz a többséget alkotó országokhoz mérten, ahol a lakosságnak már csaknem kétharmada beszél idegen nyelvet. Ezért is melegen üdvözlendő és kiemelkedő jelentőségű minden olyan megmozdulás, kezdeményezés, amely más nemzetek, kultúrák, szokások, nyelvek megismertetését, népszerűsítését szolgálják szélesre tárva ezáltal is a barátság kapuit nemcsak a szakma művelői, hanem a nagyközönség előtt is. A frankofónia élen jár ebben a komoly és felelősségteljes küldetésben.

15. Frankofón Fesztivál és az 5. Frankofón Filmnapok sajtótájékoztató, 2015. február 19., Francia Intézet - Fotó: Korhut Lili

15. Frankofón Fesztivál és az 5. Frankofón Filmnapok sajtótájékoztató, 2015. február 19., Francia Intézet – Fotó: Korhut Lili

Az idén február 27. és március 27. között immár 15. alkalommal rendezik meg a Frankofón Fesztivált, ezen belül pedig az 5. Frankofón Filmnapokat a Budapesti Francia Intézet szervezésében, a magyar kormány támogatásával, partner intézmények és diplomáciai képviseletek közreműködésével, minden eddiginél gazdagabb programmal és több művészeti ág bemutatkozásával.

De mi is az a frankofónia? Nem más, mint a frankofón országok nemzetközi szervezete, olyan országoké, ahol valamilyen szinten és formában jelen van a francia nyelv és kultúra. Jelenleg mintegy 80 ország tartozik e nemzetközi szervezethez (23 ország, köztük Magyarország megfigyelőként), s csaknem 300 millióan beszélik a francia nyelvet világszerte, s ez a szám állandóan emelkedik – hangsúlyozta a Francia Intézetben az eseményről szóló február 19-i sajtótájékoztatón Roland Galharague, Franciaország magyarországi nagykövete. Célja elsősorban a francia nyelv és kultúra népszerűsítése, ezen túlmenően pedig a kulturális sokféleségnek, a polgári társadalom értékeinek, a jogállamiságnak, a demokráciának, a demokratikus párbeszédnek a támogatása és elősegítése. A frankofóniának nemzetközi napja is van, ez március 20. Nem véletlen, hogy a Frankofón Fesztivál legtöbb eseménye márciusra esik. Érdekes még megemlíteni, hogy a szervezet történetében először fordul elő, hogy női vezető áll az élén, a kanadai Michaëlle Jean főtitkár személyében. A nagykövet egyúttal köszönetet mondott az esemény szervezésében résztvevőknek, így a Francia Intézetnek, a magyar kormánynak és az együttműködő partnereknek, közöttük az Uránia Filmszínháznak, a BMC-nek, a Nemzeti Színháznak, a Liszt Ferenc Emlékmúzeumnak és a két tannyelvű gimnáziumoknak.

orias-akusztikus-a-muzikumban-2015-januar-16-foto-kaunitz-miklos

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium frankofón ügyekért felelős miniszteri biztosa kiemelte, hogy a kormány mindent megtesz azért, hogy a fesztivál sikeres legyen és minél több fiatalt bevonjon a francia kultúra és nyelv megismerésébe, tanulásába, ellensúlyozva ezzel is az angolszász és germán túlsúlyt. Rámutatott, hogy ez az ünnepség nemcsak a francia nyelvet beszélőknek szól, hanem azok is élvezhetik a programokat, akik nem ismerik a nyelvet. A magyar kormány őszinte elkötelezettségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a KKM és az Emberi Erőforrások Minisztériuma 8 millió forinttal támogatja a rendezvényt. A miniszteri biztos fontosnak tartotta kiemelni azt is, hogy az eddig Budapest központú eseményt mára már sikerült országossá tenni.

A színes programkínálatot ismertetve Isabelle Farçat kulturális attasé, a Budapesti Francia Intézet igazgatóhelyettese kiemelte, hogy a Frankofón Filmnapokon 30 film bemutatójára kerül sor, ebből 23 filmet még sohasem láthatott a magyar közönség, 11 filmet pedig előzetesként mutatnak majd be Budapesten az Uránia Filmszínházban, valamint a nagyobb vidéki városokban, így Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Szegeden, Szombathelyen, Szolnokon és Tatabányán. A vidéki helyszínekkel együtt mintegy 100 vetítést tartanak országszerte. A nyitó film a frankofónia kanadai főtitkárnőjének tiszteletére egy kanadai dráma lesz, a Xavier Dolan rendezte Arany Pálmára jelölt Mommy. Premier előtt láthatják a nézők Laurent Cantet Havannai éjszakáját, a rendező részvételével. Csemegének számít a Samba, amely Éric Toledánónak, az Életrevalók című film rendezőjének az alkotása. Kiemelkedő teret szentel az idei filmnapok a fiataloknak szóló filmeknek is. Közönségtalálkozókra is sor kerül meghívott neves rendezőkkel, így Laurent Cantet Arany Pálma díjas francia filmrendezővel, Lisa Azuelos-szal, az Elemi szerelem rendezőjével és Jean-Charles Hue-vel, a Tagadd meg az őseid! alkotójával.

15. Frankofón Fesztivál és az 5. Frankofón Filmnapok sajtótájékoztató, 2015. február 19., Francia Intézet - Fotó: Korhut Lili

15. Frankofón Fesztivál és az 5. Frankofón Filmnapok sajtótájékoztató, 2015. február 19., Francia Intézet – Fotó: Korhut Lili

A filmeken kívül színházi előadások, koncertek, kiállítások, zenés irodalmi estek, kerekasztal-beszélgetések, gasztronómiai események és diákprogramok színesítik a kínálati palettát. A teljesség igénye nélkül néhány esemény a sok közül: Libanon, Belgium és Svájc nagykövetségeivel együttműködésben a BMC egy négy koncertből álló sorozattal kedveskedik a dzsessz és a komolyzene kedvelőinek, a Trafóban a tánc és a cirkusz világával a kortárs művészet mutatkozik be, a Nemzeti Színház zenés verses estre invitálja az érdeklődőket, a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban Cyprien Katsaris zongoraművész, valamint Yanis és Marouan Benabdallah vendégszerepel, de lesznek műsorok a Francia Intézetben (ahol egyebek között huszonöt nemzetközi művész karikatúráiból Je suis Charlie címmel nyílik tárlat), a MÜPA-ban, a Petőfi Irodalmi Múzeumban, az Akvárium Klubban, a Zenetudományi Intézetben, a balatonfüredi Vaszary Galériában (Egy nap Picassóval – Jean Cocteau fényképei c. kiállítás) és a debreceni Déry Múzeumban. Jelentős oktatási események és versenyek is tarkítják a rendkívül változatos és színes eseménysorozatot a két tannyelvű iskolákban, oktatási és művelődési intézményekben országszerte, így a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban francia nyelvű középiskolás színjátszó fesztiválon mérhetik össze képességeiket a diákok, az ELTE Egyetemközi Francia Központjában a Nagy frankofón tollbamondáson jeleskedhetnek a legkiválóbbak, a Gustave Eiffel Francia Iskola pedig nyílt napot rendez. A slam poetry versenyben még franciaországi utazást is nyerhetnek a legszerencsésebbek. A Frankofón Fesztivál gálaestje és záróeseménye idén először az A38-as hajón lesz március 27-én.

Végül nem marad más hátra, mint jó szórakozást kívánni az „Egy nyelvet beszélünk” mottójú idei Frankofón Fesztivál rendkívül mozgalmas és gazdag programjához az érdeklődőknek és a francia kultúra és nyelv szerelmeseinek.

Bővebb információ a www.franciaintezet.hu honlapon található.

Varga Bótos Anna
Fotó: Korhut Lili

,