A Herman Ottó Emlékév ünnepi záró rendezvénye a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban (2015. február 26-27.)

Nagyszabású rendezvénysorozattal, parlamenti emléküléssel, tudományos konferenciával, valamint díjátadóval zárul a Herman Ottó Emlékév február 26-27-én az Országházban, illetve a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A Dr. Kövér László házelnök fővédnöksége alatt megrendezett esemény egyszerre ünnep, tudományos fórum és pedagógus továbbképzés. A részvétel minden programon ingyenes, de előzetes online regisztrációhoz kötött.

hermano_zarokonf2

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban 2015. február 26. 16.30-tól február 27. 17.00 óráig kerül megrendezésre az Emlékév szakmai szempontból legjelentősebb eseményének ígérkező “HERMAN OTTÓ a polihisztor munkássága, hatása” című konferencia. A konferencia témája Herman Ottó személyének mai szempontok szerinti megítélése, élete, munkássága, polihisztorsága, számtalan tudományterületen máig tartó hatása, mindennek jelentősége a közoktatásban. A konferencia keretében plenáris előadásokra, műhelybeszélgetésekre („Herman Ottó Kávéház”), vitaülésre és „vélemény ütköztető színpadra“ egyaránt sor kerül.

A 26-án délután kezdődő és 27-én egész nap folytatódó konferencia előadói között találjuk a védnököket, Réz András esztétát, kommunikációs szakembert, Kőváry Zoltán klinikai szakpszichológust, Balázs Boglárka fül-orr-gégész főorvost, Gál Vilmos történészt, Novák Ferenc koreográfust, Baán László miniszteri biztost, Szinetár Csaba pókászt, Vida Gábor akadémikust, Csermely Péter biológust, hálózatkutatót, és Laki Mihály közgazdászt. A rangos és sokszínű névsor is garancia arra, hogy Herman Ottó öröksége mentén beszéljünk a mai társadalmat is érintő fontos kérdésekről az Emlékév zárásaként.

A szervezők célja, hogy a különböző tudományágak képviselői, illetve Herman Ottó tisztelői, követői, értői, találkozzanak és eszmét cseréljenek. Várják mindazokat, akik érdeklődnek a nagy tudós és mai hatása, valamely tudományága, vagy éppen a sokféle tudomány egymásra hatása iránt. Várják a pedagógusokat, akiket érdekel Herman Ottó személye, természettudományos, történelmi, nyelvi, honismereti munkássága vagy egyéb területen kapcsolódnak hozzá oktatási tevékenységükben. Számukra az esemény továbbképzésnek minősül.

A Nemzeti Környezetügyi Intézet és a Független Pedagógiai Intézet szervezésében létrejövő eseménysorozat fővédnöke Dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke. A konferencia védnökei: Dr. Fazekas Sándor, miniszter, Dr. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Dr. Erdődy Gábor, az ELTE rektorhelyettese, Dr. Kemecsi Lajos, a Magyar Néprajzi Múzeum főigazgatója és Dr. Korsós Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója.

A Herman Ottó Emlékév ünnepi záró rendezvényei a Kossuth téren, a Földművelésügyi Minisztérium árkádjai alatt kezdődnek, ahol Herman Ottó mellszobrát, Györfi Sándor Munkácsy- és Magyar Örökség-díjas szobrászművész alkotását Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter avatja fel, február 26-án, 10.00 órakor.

2014-ben Herman Ottó halálának 100. évfordulójáról emlékezett meg az ország. A kormány azért döntött úgy, hogy a tavalyi esztendőt az utolsó magyar polihisztornak szánja, hogy a természettudós, néprajzkutató, nyelvész, régész, politikus ma is aktuális gondolatait népszerűsítsék az országszerte megrendezett több mint száz programon keresztül.

A részvétel minden programon ingyenes, de – a szoboravató kivételével – online regisztrációhoz kötött. A regisztrációs felület itt található:
http://www.hermanottoemlekev.hu/jelentkezesi-lap/

A konferencia folyamatosan frissülő programjáról, valamint a különböző témák neves előadóiról itt olvashat:
http://www.hermanottoemlekev.hu/konferencia

Forrás: Magyar Mezőgazdasági Múzeum