A balkáni zene világsztárjai meghódítják a Müpát

Egyedülálló tamburamuzsikájával és tavaly megjelent Tamburocket című albumával a Söndörgő meghódította Európát. Lemezük októberben a világzenei rádiósok listájának első helyét is megszerezte, összesítésben – nyolcszázhuszonnégy jelöltből – az év harmadik legjobbja lett. A műfaj legjelentősebb magazinja, a Songlines éves értékelőjében olyan előadók mellett került be a legjobb tíz közé, mint Aziza Brahim, Robert Plant és a Kronos Quartet. Március elsején a Söndörgő a Balkán egyik legnépszerűbb előadójával, a Mostar Sevdah Reunionnal ad koncertet a Művészetek Palotájában.

Söndörgő

Söndörgő

Az idén huszadik születésnapját ünneplő Söndörgő útját a Vujicsics Együtteshez kötődő családi szálak és a délszláv népzene iránti elragadtatás jelölte ki. Nagy népzenekutatók – elsősorban Bartók Béla és Vujicsics Tihamér – gyűjtéseit, és a napjainkban is fellelhető délszláv népzenei hagyományokat is tanulmányozták. Saját hangjukat egyedi megoldásokkal alakították ki. Tamburára épülő – de a fúvós és ütős hangszerekre, valamint a harmonikára is kiterjedő – hangszerelésükkel a Balkán legsűrűbb zenei rétegeit is hitelesen tudják megszólaltatni úgy, ahogyan az más együttesektől nem hallható. 2008-ban a macedón čoček királyával, Ferus Mustafovval készítettek koncertlemezt, 2010-es Lost Music of the Balkans című albumát pedig hatvan országban forgalmazta a Harmonia Mundi/World Village. Az átütő sikert azonban tavalyi, Tamburocket című albumuk hozta meg, amellyel többek között olyan rádiós sikert értek el, ami magyar világzenésznek még nem sikerült. „Világklasszis banda” – írta róluk a The Guardian, míg a The Evening Standard szerint ők „a világ egyik legötletesebb együttese… melegen ajánlott.” Nem véletlen tehát, hogy a Söndörgő ma az egyik legkeresettebb zenekar a világzenei színtéren. Európa olyan rangos fesztiváljain és koncerttermeiben játszanak, min a brit WOMAD Festival, a londoni Queen Elizabeth Hall, a bécsi Konzerthaus, vagy éppen a szakma legfontosabb zenei vására, a Womex. Tavaly szeptemberben, a banda nyolc koncertből álló amerikai turnéja során felléptek többek között New Yorkban, Chicagóban és Albuquerque-ben is.

Mostar Sevdah Reunion

Mostar Sevdah Reunion

A Söndörgő vendégeként március elsején a Müpába érkező Mostar Sevdah Reunion zenéje, a török „sevdah” szóból eredő sevdalinka éppúgy nevezhető városi népzenének, mint bosnyák bluesnak, de a dzsessz és a folk-rock elemei sem idegenek tőle. A tizenhat éve működő együttes a Balkán egyik legrangosabb előadójává vált, többek közt a Tales from a Forgotten City című, kirívó sikerű albumával. A két legendás társaság közös fellépésével a Söndörgő jubileuma a balkáni zene ünnepévé is válik.

Söndörgő & Mostar Sevdah Reunion
2015. március 1. vasárnap 19:30
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Facebook event: https://www.facebook.com/events/865537513468286/?fref=ts
További információ: https://www.mupa.hu/program/sondorgo-mostar-sevdah-reunion-2015-03-01_19-30-bbnh

Forrás: Művészetek Palotája