Feszt!Eger – Rock ‘n’ Bor – Egerben indul a fesztiválszezon

A honi pop-alter-rock szcéna élvonalát felvonultató Feszt!Eger Fesztivállal (F!EF) indul az idei buliszezon. A legfiatalabb, de máris kedvenc zenei esemény május 28-30 között várja látogatóit a “legizgalmasabb hazai fesztiválhelyszínen”, egy lélegzetelállítóan szép, bányaudvarok, borospincék közvetlen szomszédságában, az Eger melletti Bolyki Völgyben.

“Csakazértis zene!” felkiáltással tavaly egy friss, izgalmas és helyszínében is unikális zenei eseménnyel rajzolta fel Eger városát a Feszt!Eger a hazai fesztiváltérképre. Egy új életérzés, a “rock ‘n’ bor” alapköveit lerakó buli idén az itthoni fesztiválévad első eseményeként jelentkezik május utolsó hétvégéjén, immár egy “Nulladik nappal” kiegészülve, a legismertebb hazai előadókat felvonultatva, és ezúttal már három zenei színpadon.

“Hagyományosan, az iparág szereplőit évente összehívó Music Hungary Zeneipari Konferenciához szorosan csatlakozik idei Feszt!Eger is” – mondta Tóth Tibor a rendezvény főszervezője.

A konferenciával kapcsolatban elhangzott, hogy számos általános és aktuális kérdés kerül majd terítékre, így például, hogy érdemes-e zenei, zenészi karrierben gondolkodni, fejleszthető-e a magyar közönség mérete, elkötelezettsége, sikeres-e a Cseh Tamás Program. 2014-ben egy alapos, átfogó kutatás készült a magyar zeneiparról, annak nemzetgazdasági jelentőségéről, nemzetközi összehasonlításokba helyezve. Az elkészült kutatás elsőként az iparág szereplői számára válik elérhetővé, a Music Hungary konferencián. A kétnapos konferencia első napjának előadásaiban és beszélgetéseiben a kutatás eredményei, az egyes részterületek kérdései és válaszai kerülnek részletes kifejtésre, az adott területen érintett szakmai, iparági, államigazgatási szereplők részvételével.  Emellett két külföldi vendég-előadó is érkezik, sikeres és követhető mintákat ismertetve a nemzetközi zenei világból. A második napon először a magyar könnyűzenei élet és kultúrpolitika történetének eddigi legnagyobb állami szerepvállalásával megvalósuló Cseh Tamás program eddig eredményei, a várható további fejlemények és lehetőségek kerülnek terítékre, szintén az érintettek széles, több oldalról érkező körének közreműködésével. Ezt követően pedig az idén tavasszal induló Petőfi TV kapcsán azt vizsgálják meg, hogy milyen felületeken tud ma megjelenni a könnyűzene (elsősorban a hazai) a szélesebb közönség felé, hogyan kerülhetnek egyensúlyba, de legalábbis kibékíthetőek-e a kulturális és a kereskedelmi szempontok.

A Sziget Szervezőiroda mellett a Music Hungary társzervezője a ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért Egyesület, az Artisjus – Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület az EJI – Előadóművészi Jogvédő Iroda valamint a MAHASZ – Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége. “A szakmai konferencia záróakkordjaként, május 28-án este egy igazi “rock ‘n’ bor” koncerttel, a Tankcsapda zúzásával indul a Feszt!Eger “Nulladik Napja” – tette hozzá a főszervező.

A fesztivál keretein belül zajlik a honi zenei tehetségeket bemutató zenei tehetségkutató ÉTER Plusz néven is, aminek immár harmadik éve ad helyet Eger. A tehetségkutató, az ifjú talentumok keresése mellett idén azt az egy előadót vagy zenekart is keresi, aki esélyt kap, hogy a nagyokkal játszhasson egy éven át, ezzel esélyt kapva, hogy a köztudatba kerüljön. A tehetségkutató a tavalyi kettő helyett idén már három helyszínen zajlik a Bolyki-völgyben. Természetesen az ÉTER Plusz ideje alatt a Music Hungary másnapján, ismét lesz ÉTER- Workshop, ahol a feltörekvő zenészek a zenei ipar jeles képviselőitől megtudhatják, hogyan legyenek sikeresek, mi kell a befutáshoz. A tervek szerint lesz hangszerkiállítás valamint lesznek ének kurzusok, bemutatók neves zenészekkel.

Tavaly több stílusban mintegy 150-en jelentkeztek a tehetségkutatóra, melyre az ország minden szegletéből, sőt határon túlról is várják az előadók jelentkezését március az www.eterplusz.hu oldalon, március 1-től.

Nyitrai Zsolt Eger és térsége országgyűlési képviselője örül annak, hogy újra Egerben  indul a fesztiválszezon, bízik abban, hogy nem csak a környékről, hanem az egész országból érkeznek majd vendégek az eseményre és viszik jó hírét az egri boroknak, a helyiek vendégszeretetének.

Habis László polgármester a zenei konferencia, a tehetségkutató és a fesztivál kapcsán elmondta: „Számunkra fontos, hogy Eger úgy éljen a köztudatban, mint a fiataloknak szóló zenei rendezvények egyik regionális központja, ezért továbbra is támogatásunkkal biztosítjuk ezeket a rendezvényeket” – nyilatkozta a város első embere.

És ami már biztos, a Bolyki Völgy hallatlanul izgalmas, pincékkel, “katlanokkal” tarkított helyszínén, a három színpadon fellép mintegy félszáz zenekar, a hazai zenei élet krémje a Tankcsapdától Péterfy Boriig, a Quimbyn át a Kiscsillagig, aki csak számít ebben a szcénában. Itt lesz az idén 10 éves Irie Maffia egyik turné-állomása is, mely egyben a tavasszal megjelenő lemezük egri bemutatója is lesz és fellép – mások mellett – a Road zenekar is. A szervezők hamarosan újabb nevekkel is jelentkeznek.

Forrás: Feszt!Eger