Tavaszi napok Sopronban

Koncertekkel, színházi előadásokkal és családi programokkal 33. alkalommal rendezik meg a Soproni Tavaszi Napok rendezvénysorozatot március 7. és április 11. között.

A szervező Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy Sopron 1983-ban első vidéki városként csatlakozott a Budapesti Tavaszi Fesztiválhoz. A cél pedig azóta is változatlan, amely szerint minél több embert a lehető legszélesebb korosztályban szólítsanak meg.

Horváth Zoltánné részletezte: Vágyom egy nő után címmel nőnapi operett gálával indul a programsorozat március 7-én. A Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban opera, musical, sanzon és operett dallamok hangzanak el mások mellett Szolnoki Tibor, Zsadon Andrea és Mahó Andrea közreműködésével.

Március 13. és április 7-e között tekinthető majd meg a Festőteremben Csurák Erzsébet Selymek-sejtelmek című kiállítása. A győri származású selyemfestő iparművész 1992-ben Bécsben tanulta a technikát, a Kronsteiner Haus művészeti iskolában. Munkáit 1993 óta többek között Budapesten, Cegléden, Gyulán, Kőszegen, Pécsett, Szentendrén, Brassóban és a dániai Silkeborgban mutatta be, emellett egyedüli magyar alkotóként szerepelt az izmiri Nemzetközi Képzőművészeti Konferencia és Kiállításon.

Március 17-én Sztevanovity Zorán és zenekara ad koncertet, 19-én pedig a soproni zeneiskola névadójára, Horváth Józsefre emlékeznek, szintén a Liszt Központban. Ez utóbbi eseményen a zeneiskola növendékei mellett a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar lép fel. Másnap kórusünnepet tartanak, amelyen soproni és környékbeli települések kórusai mutatkoznak be.

Március 21-én Sopronikon címmel soproni származásúak sikertörténeteit mutatják be: Bakos Piroska Lobenwein Norberttel és Fülöp Zoltánnal, a Volt fesztivál főszervezőivel, valamint Szikszai László formatervezővel beszélget.

Március 29-én Gryllus Vilmostól megzenésített verseket, „tavaszi dallamokat” hallhatnak a gyermekek, míg március 30-án Berecz András lép színpadra. A Mesés zenék, zenés mesék című koncerten a Győri Filharmonikus Zenekar működik közre.

A Soproni Petőfi Színházban március 23-án mutatják be Kern András Kossuth-díjas színművész szereplésével a Kellékes című darabot, amelyet a német Ebherhard Streul színdarabja nyomán írt Parti Nagy Lajos. Március 25-én pedig Vári Éva előadásában lesz látható a Rose című monodráma.

Április 10-én Bödőcs Tibor humorista lép fel a Liszt-központban Cefre palota című legújabb estjével. A program zárásaként 11-én Mert rendben lenni jó! címmel lelki egészségnapot tartanak, ahol mások mellett Tari Annamária pszichoterapeuta, Zacher Gábor toxikológus és Almási Kitti klinikai szakpszichológus tartanak előadásokat.

Forrás: MTI