Brit és magyar jazzcsillagok a Müpában

Világhírnév előtt álló jazztehetségek lépnek fel február 19-én a Művészetek Palotája Rising Stars sorozatában. A brit szaxofonos Mike Fletcher lenyűgözően könnyed jazztriójával a folk és a szabad improvizáció felé nyit, míg Oláh Krisztián triója a régi jazz örökzöldeket, modern bebop számokkal és klasszikus zenei művek újraértelmezésével vegyíti.

Mike Fletcher

Mike Fletcher

A Rising Stars sorozat 2015-ös éve a Művészetek Palotájában különleges színfoltként jazzkoncerttel indul. Az Európai Hangversenytermek Szervezete 2014/2015-ös Rising Stars programjába a Town Hall and Symphony Hall Birmingham a tehetséges brit szaxofonost és fuvolást, Mike Fletchert delegálta, akinek nem kellett sokat gondolkodnia a pályaválasztáson, hiszen muzsikuscsalád gyermekeként egyértelmű volt, hogy zenélni fog. Hatévesen már zongorázott, nyolcévesen csellózni is tanult, tizenhárom esztendős korában pedig elkezdett szaxofonozni. Az inspiráció szaxofonos édesapjától, valamint a család tulajdonában lévő hatalmas jazz- és klasszikuslemez-gyűjtemény hallgatásától jött. Fletcher nemcsak szólistaként és zenekarvezetőként, hanem zeneszerzőként is jeleskedik, kompozíciói a modern kori jazz jegyeit viselik magukon. Olyan legendákkal szerepelt már együtt, mint Hans Koller, Bobby Previte és John Dankworth. Több különböző taglétszámú és összeállítású együttest vezetett már, jelenleg triójával, melynek tagjai Olie Brice bőgős és Jeff Williams dobos, nemrégiben jelentette meg Vuelta című lemezét. A koncerteken Mike saját kompozíciói hangzanak el, amelyek mindig dallamosak, a muzsikusok aktuális érzéseit fejezik ki, ugyanakkor kiindulási alapként szolgálnak az improvizációhoz.

Oláh Krisztián Trió

Oláh Krisztián Trió

Az est másik főszereplője, Oláh Krisztián híres zenészdinasztia leszármazottja, édesapja a nemzetközileg is magasan jegyzett zongorista, Oláh Kálmán. Krisztián megfogadta apja tanácsát, és mielőtt a jazzben elmélyült, klasszikus zongora szakon végezte el a konzervatóriumot. Azóta viszont egyre másra szerzi az elismeréseket és díjakat. Első jelentős sikerét 2011-ben érte el, amikor különdíjat nyert a Vukán György által alapított Creative Art tehetségkutató improvizációs versenyen. Triója a Magyar Jazz Szövetség által rendezett Jazz Combo Verseny 2013-as kiírásában második helyezést ért el, Rotterdamban pedig a legjobb négy zenekar közé jutott az EBU által szervezett európai jazzversenyen.

Rising Stars – Mike Fletcher Trio (GB) és Oláh Krisztián Trió (H)
2015. február 19. csütörtök 19:30, Fesztivál Színház
Mike Fletcher Trio: Mike Fletcher – szaxofon, fuvola, Olie Brice – basszusgitár, Jeff Williams – dob
Oláh Krisztián Trió: Oláh Krisztián – zongora, Schildkraut Vilmos – bőgő, Serei Dániel – dob

További információ: https://www.mupa.hu/program/mike-fletcher-trio-gb-es-olah-krisztian-trio-h-2015-02-19_19-30-fesztivalszinhaz

Forrás: Művészetek Palotája