FAUST BÁL – Jótékonysági estély az Operában: 2015. február 14.

Angela Gheorghiu világhírű szoprán és a tudományos élet legjelesebb képviselőinek részvételével rendezi meg az évad legjelentősebb összművészeti estélyét, a Faust Bált a Magyar Állami Operaház február 14-én.

Faust Bál

Faust Bál – a tudomány és a művészet találkozója

A tér

Az év legjelentősebb összművészeti estélyére az Operaház színháztermének totális átalakításával készülnek. A nézőtérről kiemelik a széksorokat, itt alakítják ki az 1000 m2 alapterületű táncteret, amelyet az arany fényben ragyogó páholysor ölel körül. A báltermet több mint háromezer szál virágból megalkotott ünnepi dekorációval díszítik, az eleganciát azonban – a művészet és a tudomány találkozója előtt tisztelegve – extravagáns elemekkel teszik egyedivé. A dizájn papír- és a virágmotívumok újszerű keverését mutatja, több mint kétezer, a tudomány világának geometriai formái által inspirálódott térbeli forma, valamint a Faust bál logója ihlette installáció elhelyezésével.

A díszvendég és a védnökök

A világhírű szoprán, Angela Gheorghiu az Opera Faust Bálján lép első alkalommal a magyar közönség elé, jóllehet a műfaj értői és rajongói itthon is ismerik nevét és művészetét. Angela Gheorghiu a legfelkapottabb operaénekesnők egyike, a legnagyobb zenei színpadok állandó vendége New Yorktól Milánóig. A hihetetlenül drámai és elképesztően elegáns, tiszteletet parancsoló és titokzatos Gheorghiut nemcsak énekhangja, hanem különleges személyisége és szépsége tette világhírűvé. Az estélyen a sztárvendég mellett Cser Krisztián, a Magyar Állami Operaház baritonja egyszemélyben képviseli a tudományt és a művészetet: az operaélet vezető egyénisége eredeti foglalkozása szerint fizikus.

A Faust Bál fővédnöke dr. Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa. Védnökök: Sir Radda György biokémikus, az Oxfordi Egyetem professor emeritusa, a Merton College Oxford emeritus fellow-ja, a Brit Orvosi Kutatási Tanács egykori főigazgatója, a Szingapúri Orvosbiológiai Kutatási Tanács elnöke, a Szingapúri Bioimaging Consortium alapító igazgatója, a Brit Királyi Társaság, a Magyar Tudományos Akadémia és az Academia Europaea tagja, Dr. Gulyás Balázs orvos, neurobiológus, a stockholmi Karolinska Intézet, a londoni Imperial College és a szingapúri Nanyang Technological University professzora; a Magyar Tudományos Akadémia, az Academia Europaea és a Belga Királyi Orvostudományi Akadémia tagja, a World Science Forum alapítója, valamint prof. Kondorosi Éva biológus, az Amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia, a Magyar Tudományos Akadémia, az Academia Europaea és a Francia Mezőgazdasági Akadémia tagja, az Európai Kutatási Tanács Tudományos Tanácsának tagja, az ENSZ Főtitkár Tudományos Tanácsadó Testületének tagja, az MTA Szegedi Biológiai Központ Széchenyi-díjas kutató professzora és a CNRS Növénytudományi Intézet kutatási igazgatója.

A küldetés

A Faust Bál 2015-ben Goethe Faust című művének első, töredékes változata megjelenésének 225. évfordulója előtt tiszteleg, és a Magyar Állami Operaház Faust-évadához kötődik. Az estély küldetése a karitatív célon túl – épp úgy, ahogy kezdetben, az Ezüst Rózsa Bál alkalmával lefektették –, hogy értéket képviseljen és közvetítsen, hogy ápolja és gondozza az Opera 130 éves hagyományát, továbbá hogy nemzeti örökségünk részeként terjessze a kultúrát, népszerűsítse a művészeteket. E rendezvény alkalmat teremt ugyanakkor arra is, hogy egy nemes cél érdekében az összművészet házában találkozzanak az ország kiválóságai, közéleti és gazdasági szereplői, valamint hazánk nemzetközileg is elismert egyéniségei. Az est fő missziója ismételten a karitativitás: az estély vendégei hozzájárulhatnak a közös célhoz, mely ezúttal is az Országos Mentőszolgálat hozzásegítése egy mentőautó megvásárlásához.

one-amazing-day

A tudomány művészete, a művészet tudománya 

A Faust Bál vendégeit a tudományhoz kötődő, speciális és egyedülálló szórakozási lehetőségek várják. Az Operaház felső ruhatárában tudományos részleget alakítanak ki, ahol többek közt a Leopoly várja a mindenre nyitott közönséget. A digitális tárgyalkotó szoftver egyszerűségével és online működésével a laikus közönségnek is lehetőséget kínál arra, hogy kihasználja korunk legfelkapottabb technológiai trendjének, a 3D nyomtatásnak előnyeit; hogy bárki pillanatok alatt megalkothassa vagy személyre szabhassa a 3D nyomtatásra szánt saját virtuális 3D modelljét, legyen az ékszer, figura, kiegészítő, vagy bármi, amit a kreativitása enged. A FreeDee által felvonultatott, sci-fi filmekbe illő technológiák segítségével pedig bármilyen tárgyat vagy személyt digitalizálhatunk és fizikai valójában is létrehozhatunk. A legmodernebb 3D scannerek és 3D nyomtatók várják az odalátogatókat, akiket szívesen be is scannelnek, hogy részeseivé válhassanak ennek a feltörekvő és jövőnket alapjaiban meghatározó technológiának.

A csodák Ybl-palotája

LANA MOTO tervezői specialitása az innovatív (sokszor tech) elemek alkalmazása a ruhatervezésben. Az alkotó opera és balett inspirálta két elegáns, különlegesen világító, futurisztikus viselete először a Faust Bálon lesz látható.

A Faust Bálon az is előfordulhat, hogy szembejön velünk Marie Curie, megtudhatjuk, hogyan építették a piramisokat, mire használhatjuk még a száraz tésztát, és mi is az elefántfogkrém.

A Műegyetem hallgatói fizikai kísérleteket mutatnak be a báli közönségnek, amely találkozhat a Jedlik-féle dinamóval, megértheti, hogyan készül a hologram, bepillantást nyerhet a színek keverésébe, és olyan hasznos eszközök működését megismerheti, mint az energiatakarékos LED fényforrás. A vendégek megismerkedhetnek továbbá a Gömböccel, az első ismert homogén testtel, melynek egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van. Bizonyítható, hogy ennél kevesebb egyensúlyi helyzettel rendelkező test nem létezhet. Speciális, csak a Faust Bálra készülő anyagokkal, „Gömböc-simogatóval” készülnek.

Jelen lesz a Puli Space Technologies, melynek küldetése olyan új technológiák kifejlesztése, amelyek lehetővé teszik űrjárművek rendszeres indítását a Holdra.

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. jóvoltából a vendégek egy technikai újdonságnak számító fénymikroszkóp segítségével ismerhetnek meg egy új világot. Az akár 2500-szoros nagyítású képeket megjelenítő mikroszkópból legfeljebb 5-6 van az országban. Kiderülhet: gyémánt-e a gyűrű, valódi perzsa-e a bunda.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának fejlesztői, a Magyar Űrkutatási Iroda, valamint több mint 60 hazai és külföldi cég páratlan összefogása és támogatása tette lehetővé az első magyar műhold megszületését.  A Masat-1 misszióját 2015. január 10-én fejezte be, a becslések alapján hazai idő szerint 0:30 és 0:45 között égett el a légkörben. A közel 3 éves missziót mindvégig üzemszerűen működéssel töltötte, így a misszió teljes sikerként került lezárásra. Erre is koccinthat a Faust Bál közönsége.

A Faust Bál játékos kedvű vendégei a 2. emeleten a Pikk dáma teremben találnak megfelelő szórakozást. Kipróbálhatják Hegyesi Donát díjnyertes pókerező robotját, a Black Jack és a Stud Póker asztalnál krupié vezetésével különféle gyors és vidám hangulatú játékba kezdhetnek. Egy hűsítő ital mellett a tét nélküli szabad játék izgalmát maga az élmény adja, a pénztárcákat ezúttal megkímélhetik.

Az Országos Mentőszolgálat kisfilmmel és a Mentőmúzeum különleges kiállítási tárgyaival is jelen lesz a Faust Bálon. A vendégek a mentőautóra szánt adományaikat a felső ruhatári standnál közvetlenül, valamint a Metapay-kártyáról vissza nem váltott egyenleggel is felajánlhatják.

S ha a csodából még nem elég, az est folyamán a bálteremben még a csillagos ég alatt is táncolhatnak majd…

Gasztronómia mint tudomány és művészet

A Gundel a tudomány jegyében molekuláris gasztronómiával, az év halával, a kecsegével, valamint az év gombájával, a sötét trombitagombával készül a Faust Bálra.

A molekuláris gasztronómia, más néven kísérleti gasztronómia magában foglalja az étel alkotóelemeinek fizikai és kémiai tanulmányozását és tudományos alapú kísérletezést, amely új minőséget, esztétikát és új ízeket eredményez. A molekuláris gasztronómia egyik atyja a magyar Kürti Miklós fizikus.

A Faust Bál páholyasztalaira a Gundel klasszikus konyhája és a kortárs gasztronómia ihlette formabontó fogások kerülnek, melyekhez a legjobb alapanyagokat – többek közt borjú szűz, szarvasgomba, libamáj, pácolt szarvas sonka – használják a Gundel séfjei. A tudomány jegyében az ételek elkészítésénél és a tálalásnál olyan különleges anyagokat is használnak majd mint a szárazjég, a folyékony nitrogén, melyek a természetes anyagokat kivonatokkal – agar-agar, algin, xantana – ötvözve érdekes állagot kölcsönöznek a kreációknak.

A felszolgált ételeket Merczi Gábor executive séf vezetésével további 30 séf és szakács készíti elő, a Faust Bálon pedig a Gundel közel 50 szakácsa tálalja. A páholyokban több mint 5 000 db különleges falatkát szolgálnak fel a közel 500 páholyvendég számára, a teljes báli vendégsereg számára csaknem 10 000 db kóstoló falat készül.

Merczi Gábor, a Faust Bál executive séfje karrierjét Magyarországon kezdte, ahol megtanulta a szakma alapjait, majd munkásságát külföldön folytatta. Megismerte a tradicionális francia- és a nemzetközi konyha sajátosságait. Exkluzív hajóstársaságok elegáns éttermeiben, londoni és budapesti szállodák luxuséttermeiben vált vezető séffé mielőtt 2010-ben lehorgonyzott a Gundel Házban. „A Gundel számomra nem csupán egy munkahely, hanem a magyar gasztronómia múltja, jelene és jövője. Álmaim itt válnak valóra.” Merczi Gábor 2011-ben elnyerte a nemzetközi gasztronómiai szövetség, a Chaîne des Rôtisseurs Maître Rôtisseur-díját.

A Faust Bálra készülő cukrászkészítmények az estély tematikáját követik. A különleges kínálatban a vendégek megtalálják a Bűvös kockát, az Operaszeletet és a Valentin napi cup cake-et is.

A bál borait a Gundel sommelier csapata a Magyar Borkiválóság program tételeiből is válogatta, de a választék tartalmazza a Törley Pezsgőpincészet, valamint a Gundel Étterem saját borválogatásának egy-egy kitűnő tételét is.

A Faust Bál koktélkínálatához több mint 100 alapanyag érkezik az Operába – többek közt Katalóniából, a brit Virgin-szigetekről, Barbadosról, Jamaicából, Bulgáriából –, melyek a különleges ízvilágú molekuláris koktélok legváltozatosabb kínálatát adják.

A Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) 2014-es Országos pálinka-, törkölypálinka és párlatversenyének champion győztes pálinkáit kóstolóval egybekötött szakmai bemutatón ismerhetik meg az érdeklődők.

Tombol a tudomány és a művészet – 7 különleges tombolanyeremény

A Faust Bál különleges nyereményei életre szóló élmények.
– 2 fő statisztálhat az Opera Bohémélet-produkciójában
– 2 fő villásreggelit nyer, amelyet az Opera Andrássy útra nyíló teraszán fogyaszthat el
– 2 fő maradandót alkothat az Operaház festőműtermében a jövő évad egyik premier előadás-díszletének készítésekor
– 2 fő balett órán vehet részt a világhírű Solymosi Tamás irányításával
– 2 fő nyereménye portréfotózás az Operaház tetején

FŐDÍJAK:
– 8 személyes balatoni hajóút
– 4 személyes páholy a következő évi bálra

AZ OPERA A SAJTÓTÁJÉKOZTATÓN ÚJABB KÉT HOSSZÚTÁVÚ INTÉZMÉNYI TARTALMI EGYÜTTMŰKÖDÉST JELENTETT BE

Az Opera intézményi partnereinek sorába – a TV2 és a Herend Porcelánmanufaktúra Zrt. mellé – a K&H Bankcsoport és a BMW Group Magyarország csatlakozott. A felek a Magyar Állami Operaházban február 10-én ünnepélyes keretek között írták alá megállapodásaikat.

A K&H, mint az előadóművészet elkötelezett pártolója, a szektorban kizárólagos együttműködő partnere lesz a Magyar Állami Operaháznak. „A K&H egyik kiemelt stratégia közösségi szerepvállalási területe az előadóművészet, így az Operaházzal való együttműködésünkkel is szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a jelen és a jövő társadalma teljes életet élhessen. Az előadóművészet elkötelezett pártolójaként népszerűsíteni kívánjuk az Operaház nemcsak hazai, hanem európai szinten is kiemelkedő művészeti tevékenységét, több közös operatív program keretében. Ezek részeként például, felkarolva a társadalom hátrányos helyzetű rétegeit, s köztük is kiemelten a gyermekeket, minél többüknek szeretnénk lehetőséget biztosítani, hogy részesedjenek a Magyar Állami Operaház nyújtotta kiemelkedő művészeti élményben, s egyben Magyarország egyik büszkeségében, így számos iskolai osztály operaházi látogatását tervezzük.” – mondta Hendrik Scheerlinck, a K&H Bankcsoport vezérigazgatója az együttműködés aláírásakor.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy az Opera intézményi stratégiai partnereként a BMW Group a kultúra iránt újabb elkötelezettséget vállal Magyarországon. Kizárólagos autóipari partnerként külön öröm és büszkeség, hogy az ország egyik legnívósabb kulturális intézménye a BMW mellett tette le voksát. A BMW Art&Culture (Művészet és Kultúra) programja az elmúlt negyven évben száznál is több kulturális partneri viszonyt épített ki és ápol világszerte. A vállalatcsoport eme elkötelezettségének középpontjában a modern és kortárs művészeti irányzatok, a jazz és a klasszikus zene, valamint az építészet, a formatervezés és a fotózás állnak.

Az Opera művészeti és kulturális tevékenysége példaértékű, melyre nemcsak Magyarországon, de a világ bármely pontján büszkeséggel tekint a szakma és az együttműködő partner egyaránt.

A BMW számára kiemelten fontos a hosszú távú fenntarthatóság üzenete, a jövő generációjának megőrzött értékek és környezet, melyhez kiválóan társul a művészi kreativitás gondozása. A BMW márkaértékei, mint az esztétika és az innováció ugyanúgy meghatározó pillérei a művészetnek is, jelen vannak annak minden területén, így azt gondolom, hogy tökéletesen illeszkednek az Opera által képviselt filozófiához.” – nyilatkozta Baudouin Denis, a BMW Group Magyarország ügyvezető igazgatója.

A nyitás tudománya – a Faust Bál kísérőrendezvényei

A Faust Bál kapcsolódó eseményei a gyermekeket és a kötetlenebb szórakozás híveit is igyekeznek megszólítani, kiterjesztve a karitativitás lehetőségeit. A Dalszínház UtcaBál az Operaházban zajló estély kísérőrendezvénye, amelyre népszerű Dj-k zenéivel várják a szórakozni vágyókat az Opera melletti utcában 16 órától. A pult mögött délutántól Dj Bootsie, majd Sena, a ghánai származású elektro-díva énekel. Este fél nyolctól a Zeneakadémia jazz tanszakos hallgatói játszanak, majd 21 órától kivetítőn látható a bálterem főműsora. A videóinstallációkkal dekorált környezetben újra kapható majd forralt bor, valamint az Élesztő és a Léhűtő forralt, házi sörei, és a Zing Burger Faust-ihlette Mephistophele-, Margit- és Wagnerburgerei. Az ingyenes program, amelynek vendégei szintén adakozhatnak az Országos Mentőszolgálat javára, 22 órakor zár.

A hátrányos helyzetű gyermekek számára megrendezett Morzsabál a Faust Bál másnapjának délelőttjén, az összművészeti estély ünnepélyes díszletében zajlik. A kis vendégek – többek közt a TV2 Süss fel nap! című műsorának patronáltjai – Humperdinck meseoperáját, a Jancsi és Juliskát tekinthetik meg.

Az eseményen az Opera a következő évadot érintő sajtóbejelentésre készül.

FAUST BÁL, 2015. FEBRUÁR 14. – MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ

Az est főműsorát az idei alkalommal is Anger Ferenc, a Magyar Állami Operaház művészeti igazgatója és Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója rendezi. A világhírű sztárvendég, Angela Gheorghiu mellett közreműködik Cser Krisztián; a Magyar Nemzeti Balett elsőrangú művészei: Jessica Leon Carulla és Liebich Roland önálló műsorszámmal, valamint az Opera zenekara. Karmester: Halász Péter, a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója. Az Alles Walzer műsorrész dirigense Silló István.

A bálterem műsora 21 órakor kezdődik Morvai Noémi és Ókovács Szilveszter műsorvezetésével.

Boito: Mefistofele (fanfár)
Berlioz: Rákóczi induló -Tudósok, alkimisták bevonulása
Gounod: Faust-Walzer – Elsőbálozók bevonulása (koreográfus: Solymosi Tamás)
Himnusz
Fővédnöki köszöntő
Erkel: Palotás – Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei
koreográfus: Zsámboki Marcell
Gounod: Faust – Rondo: Cser Krisztián
Gounod: Faust – Walpurgis-éj: Jessica Leon Carulla és Liebich Roland
koreográfus: Venekei Marianna
Gounod: Faust – Ékszerária: Angela Gheorghiu
Puccini: Gianni Schicchi – Lauretta áriája: Angela Gheorghiu
Agustín Lara: Granada: Angela Gheorghiu

További közreműködők: Opera BigB®and, Cotton Club Singers, Myrtill & Swinguistique, Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar, Pátkai Rozina Quintett, Bogdán Norbert és Rózsa Béla, a Snétberger Zenei Tehetség Központ hallgatói, Berecz Mihály, Kovács András Péter, Mrs. Columbo, Hajnóczy Soma, Tálas Áron Trió és Dj Bootsie.

Ahogyan a Bál évről évre új társszférát kap, névadásával más és más alkotók előtt tiszteleg az Opera, úgy kap új arculatot a Bál microsite-ja is. A Faust Bál minden információja a jótékonysági rendezvény önálló microsite-ján olvasható: www.faustbal.hu.

A rendezvény szakmai tanácsadói: Gózon Ákos, Akadémiai-díjas és Hevesi Endre-díjas tudományos újságíró, Lakatos Márk stylist, Dora Gräff, a Faust Bál sminkese, valamint Merczi Gábor, a bál chéfje.

Fotó: Herman Péter, Nagy Attila
Forrás: Magyar Állami Operaház
, ,