Eredetileg egy trilógia első része lett volna a Ne bántsátok a feketerigót! című regény

Harper Lee eredetileg egy könyvtrilógia első részének szánta világhírű, Ne bántsátok a feketerigót! című regényét – árulta el a héten a Pulitzer-díjas írónő ügynöke.

Andrew Nurnberg a The Guardian című brit lapnak nyilatkozva mondta el, hogy a tervre az írónő és egykori ügynöke régi levelezéséből derült fény. “Arról beszéltek, hogy elsőként a Ne bántsátok a feketerigót!, utolsóként a Go Set A Watchman-t jelentetik meg, a kettő között pedig egy rövidebb összekötő regényt adnak ki. Úgy tűnik, hogy Lee ezt soha sem írta meg, vagy fejezte be, de az egyértelmű, hogy a Lippincott kiadó a Watchman megjelentetését tervezte” – fogalmazott Nurnberg.

A HarperCollins könyvkiadó a hét elején jelentette be, hogy júliusban megjelenik a Go Set A Watchman című regényt, amelyet a Pulitzer-díjas írónő még az ötvenes években fejezett be. A mű alapjában véve a Ne bántsátok a feketerigót! folytatása. Valójában ez a könyv készült el hamarabb, és tavaly ősszel került elő ismét. Ez lesz az első Harper Lee-könyv azóta, hogy 1960-ban kiadták a Ne bántsátok a feketerigót! című művet, amelyből az elmúlt több mint 50 évben mintegy 40 millió példány fogyott.

A második regény kiadásának bejelentése óta néhányan aggodalmunknak adtak hangot amiatt, hogy a világtól elvonulva élő 88 éves írónő nem külső befolyásra döntött-e a régi kézirat kiadásáról. Lee, aki jelenleg egy alabamai idősek otthonában él, közleményben reagált az aggodalmakra, megnyugtatva mindenkit, hogy “él, egészséges és pokolian boldog” a Watchman hírére adott reakciók miatt – idézte fel online kiadásában a The Guardian című brit lap.

Az új regény, amely már most a legkeresettebb könyv az Amazon.com webáruházban, húsz évvel a Ne bántsátok a feketerigót! története után játszódik az ötvenes évek közepének Alabamájában. A regényben a felnőtt Scout Finch New Yorkból hazatér Maycomba, hogy meglátogassa apját, Atticust. Szeretné megérteni apja viselkedésének mozgatórugóit, és szeretne tisztába jönni a szülővárosával és gyermekkora helyszínével kapcsolatos érzéseivel.
(http://www.theguardian.com/books/2015/feb/05/harper-lee-to-kill-a-mockingbird-sequel-go-set-a-watchman)

Forrás: MTI