Álszentek összeesküvése – Olvasópróba a Komáromi Jókai Színházban

Olvasópróbát tartott a Jókai Színház társulata, Bulgakov: Álszentek összeesküvése című színművének bemutatójára készülnek.

Álszentek összeesküvése - Olvasópróba a Komáromi Jókai Színházban - Fotó: Görözdi Szilárd

Álszentek összeesküvése – Olvasópróba a Komáromi Jókai Színházban – Fotó: Görözdi Szilárd

A mű XIV. Lajos korában játszódik a Comédie Française termeiben, a királyi palotában és egy titkos szervezet, az Oltáriszentség Társaság rejtekhelyén. Jean-Baptiste Poquelin Moliére, a történet főszereplője, sikerei csúcsára érkezett drámaíró-színész, az uralkodó pártfogoltja, kései szerelemre lobban fiatal színésznője iránt. Kapcsolata lesz az apropója a körülötte szövődő intrikáknak, kegyvesztetté válásának.

Bulgakov színműve a függés drámája – szokták mondani. Ilyen helyzetekhez vezet, amennyiben a művész nem szabad. Művészete megélhetésének egyetlen lehetősége, így kénytelen eltartói kegyét lesve lealacsonyítani a benne lakozó géniuszt.

Csakhogy az alkotó igazságösztöne s önbecsülése veszélybe sodorja a művész életét, ha sikeres lesz, s megsokasodnak az irigyei. Ilyenkor a legkisebb vétség is végzetes lehet. A szertelen tehetség többnyire megtesz mindent azért, hogy a cselszövői célt érjenek. Moliére szertelen tehetség – Armande Béjart ellenállhatatlan szépség…

A tehetség és a hatalom ellentéte fel nem oldható. A napkirályok és zsenik barátsága tiszavirág életű. Mert az egyik a szabadságot, a másik a rendet képviseli.

Moliére-t Mokos Attila kelti életre, Armande Béjart szerepében Bárdos Judit látható majd. Zeneszerző: Lakatos Róbert m. v., a díszletet Jozef Ciller m.v. tervezi, a jelmez Peter Čanecký munkája, a koreográfus Juraj Letenay m.v.. Az előadás rendezője Martin Huba m.v., a bemutató időpontja: 2015. március 27., 19 óra.

Forrás: Komáromi Jókai Színház