Hivatali lógósok – avagy a KRUG művészeinek kiállítása a Városház Galériában

A KRUG Alkotóművészeti Egyesületnél most már évek óta tradíció, hogy sok más kisebb esemény mellett művésztelepek szervezésével is igyekszik támogatni a szerb kötődésű alkotókat.

KRUG Alkotóművészeti Egyesület kiállítása - Városház Galéria – Fotó: Galcsik György

KRUG Alkotóművészeti Egyesület kiállítása – Városház Galéria – Fotó: Galcsik György

Céljuk nemcsak a szerb kultúra bemutatása, hanem új kulturális értékek teremtése is, így telepeikre, amelyet igyekeznek mindig más, magyarországi szerbek lakta településen megszervezni, mindenfajta művészeti ágban tevékenykedő vendégek érkeznek, más európai országokból is.

Ez a közös gyökerekből kiinduló tapasztalatcsere inspiráló lehetőséget ad a művészeknek a bemutatkozásra, ismerkedésre, s hogy ez az alkotások szempontjából milyen gyümölcsöző, azt az elkészült művekből évről évre szervezett kiállításokon a közönség is láthatja.

nyary-krisztian-igy-szerettek-ok-2-konyvbemutato-rozsavolgyi-szalon-2013-oktober-24-foto-kaunitz-miklos

A mostani válogatáson is, a megnyitó beszédeket hallgatva és a képek között sétálva végig érezhető a szerb kultúra, mint összekötő kapocs mellett az a törekvés, ahogyan a kortárs művészek nyitnak az őket megérintő ezer más kultúra és impulzus felé; szeretnének újat alkotni és hatni; gyarapítani a meglévőt, és kísérletezve összeolvasztani a hagyományost az újjal, a szerbet a nemzetközivel.

Egyesületük és évről évre megrendezett művésztelepeik sokféle művészeti ág alkotóira nyitottak, a Városház Galériába most elhozott képek csak egy szeletet mutatnak meg belőle, de itt is érezhető, milyen jól megfér egymással a híres szerb hagyománytisztelet és a művészi kísérletezőkedv. Az ortodoxabb hatású festett motívumok mellett kollázsok és multiexpós portréfotók egyaránt láthatóak, de egészen világi témájú táblaképpel is találkozhatunk. Mindezt a Polgármesteri Hivatalban, február 16-ig.

KRUG Alkotóművészeti Egyesület kiállítása - Városház Galéria – Fotó: Galcsik György

KRUG Alkotóművészeti Egyesület kiállítása – Városház Galéria – Fotó: Galcsik György

Braczkó Dóra
Fotó: Galcsik György

KRUG Alkotóművészeti Egyesület kiállítása
Városház Galéria –  Bp. XIII., Polgármesteri Hivatal I. emelet
Megtekinthető:  2015. január 13. – február 16.