SÁRKÁNY LEHELET – Szávai Viktória és Dinyés Dániel WEÖRES SÁNDOR-ESTJE

Február 13-án, pénteken látható a Radnóti Színház Irodallam sorozatának következő állomása, a Sárkány lehelet. Szávai Viktória Weöres Sándor verseiből állította össze zenés irodalmi estjét, melynek zenéjét Dinyés Dániel szerezte, aki az előadás során zongorán, míg Szarvas Dávid ütőhangszereken működik közre.

Sárkány lehelet - Fotó forrás: Radnóti Színház

Sárkány lehelet – Fotó: Kárpáti Iván

Szávai Viktória Weöres Sándor-estje a költő verseiből összeállított személyes vallomás, egy nagyon mélyen női előadás. Weöres sajátos hangú, senki mással össze nem téveszthető költészetében ősi, ösztönös tudás, játékosságba oltott bölcsesség rejlik. A Sárkány lehelet két érzékeny művész – a költő és a színész – találkozása a színpadon, tele gyengédséggel, vadsággal, szexussal, erővel, ritmussal és zenével.

Weöres Sándor a magyar irodalom egyik legkülönlegesebb alakja. Páratlan formaérzéke lenyűgöző műveltséggel és képzelőerővel párosult. Már életében klasszikussá vált. Az élet praktikus oldalához nem értett, nem is érdekelte. A költészeten kívül semmit nem vett komolyan – mondták róla. Nevezték koboldnak és zseninek, modernnek és ősinek, infantilisnek és bölcsnek. Egy biztos: olyan hangot ütött meg, amit előtte és azóta se senki.

Weöres Sándor úgy határozta meg saját költői énjét, mint személyiségétől megfosztott poéta, aki saját korlátaitól megszabadulva képes átélni a világ egészét. Ezt a korlátlanságot próbálom megragadni, eljátszani létformákkal, nemiséggel, természeti erőkkel, istenekkel, zeneiséggel, csupa olyan jelenséggel, ami itt van körülöttünk-bennünk, de elszoktunk attól, hogy érzékeljük. Legföljebb csak kivételes pillanatokban.” Szávai Viktória

„Se föld, se víz, se ég, csak a gömbölyü messzeség maga,
redőtlen ívü nyugalom, se fellege, se csillaga,
virrasztó, tárt hatalom, álom-sima, szender-puha.”
(Lebegés a határtalanban – részlet)

Ütőhangszereken közreműködik: Szarvas Dávid
Zenei vezető: Dinyés Dániel
Látvány: Tóbiás Tímea

A 2013/2014-es évadban indított Irodallam sorozat keretében a Radnóti Színház művészeinek alkalmuk nyílik, hogy egy estére kizárólag az övék legyen a színpad, és a saját ízlésüknek, kedvüknek, személyiségüknek megfelelően mutassák be egy hozzájuk közel álló író, költő műveit – minden alkalommal Dinyés Dániel zenész-zeneszerző közreműködésével. Szávai Viktória mellett Adorjáni Bálint készített Szabó Lőrinc-estet Különbéke címmel (2015. január 21.), míg Andrusko Marcella Parti Nagy Lajos szövegeit adja elő Nádgarnitúra című estjén (2015. március 27.).

Megannyi egyestés kaland – egy műsor azoknak, akik szeretik a zenét, az irodalmat és a Radnóti Színházat.

Forrás: Radnóti Színház
,