A művészet koreai és magyar arca – Kortárs táncelőadás

„A művészet koreai és magyar arca” című kortárs előadás Son Jeemi és Kovács Péter táncművészek közös produkciója, melyben a két ország táncmozdulatainak harmóniája elevenedik meg a színpadon. Az esemény a Közép-Európa Táncszínház és a Koreai Kulturális Központ közös szervezésében kerül megrendezésre.

Poszter

A koreai táncművész egy hónapos magyarországi tartózkodása alatt részt vett az IKF (Ifjú Koreográfusok Fóruma) programon a KET társulatához csatlakozva. Ezen pályázat útján adódott a lehetőség, hogy a két táncművész együtt dolgozzon, s bemutassák munkájuk eredményét.

Az arc az első, amit egy találkozáskor először megvizsgálunk, amely nagymértékben meghatározza a pillanatok alatt kialakuló első benyomásunkat a másikról. Érdekes, hogy a koreai és magyar nyelvben ugyanúgy több jelentése van az arc szónak, hiszen az arc mindkét kultúrában jelentheti valaminek a reprezentációját is. A koreai táncos, Son Jeemi szólótánca az ő első, Magyarországról szerzett benyomását mutatja meg. A különleges performansz a koreai kultúra egy új aspektusába enged betekintést, ugyanakkor Magyarország egyik új arca is bemutatkozik, Kovács Péter kortárs táncművész mozdulatain keresztül. A szemtől szembeni kommunikációtól és a két arc találkozásától szinte megáll tér és idő.

Kovács Péter, a Közép-Európa Táncszínház férfi szólistája a magyar zenei kultúra egyik kiemelkedő előadójának, Lajkó Félixnek a muzsikájára táncolja el szólóját. Mozgása, illetve mozgási utazása reflektál a kiállítás alapgondolatára, az ihletett pillanat megélésére. A belső figyelem és az ezen keresztül megszülető expresszió dinamikus és mozgásformákban gazdag férfiszólóval készíti elő a két kultúra találkozásából születő duettet.

Az előadás kiegészítéseképpen az előadótér falain a „Koreai művészek arca” című kiállítás fotói láthatóak. A fotósorozat a koreai művészetek egykori és mai kiemelkedő alakjainak fellépés közbeni pillanatait ragadja meg. Az arc nem csak külső megjelenés, hanem belső érzelmeink kifejezője, egyben lelkünk és szellemünk. Az esemény célja, hogy a nézők egyszerre tapasztalhassák meg a két ország közötti kulturális együttműködést a kortárs művészeten keresztül.

A művészet koreai és magyar arca – Kortárs táncelőadás
Időpont: 2015. február 5. csütörtök, 19 óra
Helyszín: Koreai Kulturális Központ, 1124 Budapest, Csörsz utca 49-51.

Program:
Son Jeemi szólótánca
Kovács Péter szólótánca
Son Jeemi és Kovács Péter közös tánca
– szünet –  
Beszélgetés Kun Attilával, a Közép-Európa Táncszínház művészeti igazgatójával, Son Jeemi és Kovács Péter táncművészekkel.

A belépés díjtalan, regisztráció: koreaikultura@koreaikultura.hu

További információ: www.koreaikultura.hu

Forrás: Koreai Kulturális Központ