Udvaros Dorottya kapta az idei Páger Antal-színészdíjat

Udvaros Dorottya kapta idén a Páger Antal-színészdíjat; a Kossuth-és Jászai-díjas művész vasárnap vette át a makói önkormányzat elismerését Farkas Éva Erzsébet makói polgármestertől a Maros-parti városban, a Hagymaházban.

Udvaros Dorottya kapta az idei Páger Antal-színészdíjat - MTI fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Udvaros Dorottya kapta az idei Páger Antal-színészdíjat – MTI fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A díjat minden esztendőben az a színész érdemli ki, aki a kuratórium döntése alapján a leghűségesebb Páger Antal szellemi örökségéhez, és játékára jellemző a págeri hitelesség és eszköztelenség. A díjat odaítélő zsűri – Hegedűs D. Géza, Kútvölgyi Erzsébet és Szalma Tamás színművészek, Réz András filmesztéta, valamint Gyarmathy Antal, Páger Antal unokája – úgy döntött, hogy idén Udvaros Dorottya veheti át az elismerést.

Udvaros Dorottya színészcsaládba született: édesanyja Dévay Camilla színésznő, édesapja Udvaros Béla rendező. A színházművészeti főiskolát 1978-ban végezte el. Először a szolnoki Szigligeti Színházhoz szerződött, 1981-ben a Nemzeti Színház tagja lett, 1982-ben a Katona József Színház alapító tagja volt. 1994-től az Új Színházhoz, 1997-től 2001-ig a Bárka Színházhoz kötötte szerződése, 2003 óta a Nemzeti Színház tagja.

Szenvedélyes lendülettel játszik, színészi alkata változatos jellemek megformálására teszi képessé, klasszikus és mai darabokban, drámában és vígjátékban egyaránt remekel.

Számos filmben és tévéjátékban is láthatta a közönség. Diplomázásának évében Zsuzskát játszotta Zsurzs Éva A Zebegényiek című tévéfilmjében, amelyben a nagypapát Páger Antal alakította.

Sokoldalúságát bizonyítja, hogy több mint két évtizede Átutazó címmel lemezt adott ki Dés László zenéjével és Bereményi Géza szövegeivel.

Művészi munkáját sokszor, sokféleképpen ismerték el. 1983-ban Jászai Mari-díjat, 1990-ben Kossuth-díjat, 1998-ban Magyar Művészetért Díjat kapott. Nyolc alkalommal nyerte el különféle filmfesztiválokon a legjobb női alakítás díját. 2004-ben Prima díjas lett, 2005-ben beválasztották a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjai közé.

Makó, Páger Antal szülővárosa 1999 óta minden évben ünnepi programokkal tiszteleg az 1986-ban elhunyt színész emléke előtt. A makói képviselő-testület 2001-ben határozott a díj alapításáról: „Téni bácsi” legendás arany pecsétgyűrűjének pontos mását az önkormányzat a Páger-család hozzájárulásával készítteti el évről évre. A gyűrűt maga Páger Antal is elismerésként kapta, nyolcvanéves korában a Vígszínháztól.

A színészdíjat 2002-ben elsőként Halász Judit vehette át, majd Garas Dezső, Király Levente, Venczel Vera, Csákányi Eszter, Kern András, Törőcsik Mari, Kulka János, Bánsági Ildikó, Kútvölgyi Erzsébet, Rudolf Péter és Cserhalmi György részesült az elismerésben, tavaly Gáspár Sándor kapta a díjat.

Forrás: MTI