Munkácsy-kiállítás nyílt Pekingben

Munkácsy Mihály festményeit bemutató kiállítás nyílt csütörtökön a pekingi Szépművészeti Akadémián.

Munkácsy Mihályt és korát bemutató kiállítás nyílt Pekingben - MTI fotó: Trebitsch Péter

Munkácsy Mihályt és korát bemutató kiállítás nyílt Pekingben – MTI fotó: Trebitsch Péter

A Munkácsyt és korát, a 19-20. század fordulójának magyar festészetét bemutató tárlaton Munkácsy Mihály realista népi életképei, tájképei mellett – a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) és Pákh Imre magángyűjtő jóvoltából – válogatás látható a magyar mester népszerű portréiból, csendéleteiből és szalonképeiből, valamint néhány jelentős alkotás biblikus tematikájú festészetéből.

Munkácsy festészetével 2014. november 4. és 2015. január 18. között a sanghaji Kínai Művészeti Múzeumban találkozhatott a kínai közönség. A magyar művészet 19-20. századi klasszikusait Sanghajban egy csaknem száz műtárgyat felvonultató bemutató képviselte, a tárlatot két és fél hónap alatt több mint 300 ezer látogató kereste fel – közölte a Nemzeti Galéria csütörtökön az MTI-vel.

A pekingi Szépművészeti Akadémián egy kisebb válogatás, félszáz műalkotás látható; Munkácsy és a jeles festőbarát, Paál László művei mellett a realista festészeti tradíciókat követő magyar alkotók, többek között Deák Ébner Lajos, Bihari Sándor, Pataky László, Kernstok Károly, Mészöly Géza, Glatz Oszkár alkotásai.

A kiállítás megnyitójára eljött Ting Vej kulturális miniszterhelyettes, magyar részről pedig Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, valamint Szilas Cecília nagykövet és Baán László, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. A kínai miniszterhelyettes utalt arra, hogy neves kínai képzőművészek is érdeklődve várták a tankönyvekből és reprodukciókból ismert eredeti alkotásokat, és ők is eljöttek, hogy az elsők között ismerkedhessenek meg velük közelebbről.

A beszédekben Munkácsy Mihály művészetének méltatása mellett sok szó esett az innovatív Magyarországról és az egyre intenzívebb kétoldalú kulturális kapcsolatokról is. Rétvári Bence emlékeztetett arra, hogy tavaly Pekingben 104 magyar vonatkozású kulturális rendezvényt tartottak. Azt hangsúlyozta, Magyarország büszke arra, amije van, örömmel mutatja meg, miközben befogadó, szívesen ismerkedik meg és nyújt teret más nemzetek kultúrájának bemutatkozásához. Utalt arra, hogy a kiállítás előtt közvetlenül Baán László megállapodást írt alá a festőakadémia elnökével, Vang Ming-minggel arról, hogy Magyarországra hozzák Csi Paj-si híres kínai festő műveit.

Az 1957-ben 93 éves korában Pekingben elhunyt művész alkotásait nagyszabású kiállítás keretében mutatják majd be. Méretét, a bemutatott műveket tekintve ez lesz az eddigi legnagyobb külföldi bemutatkozása.

A megnyitó alkalmával számos jelenlévő szólalt fel, eljött Csin Sang-ji veterán olajfestő, a kínai népfront állandó bizottságának tagja, Csen Tung, Peking város kulturális bizottságának elnöke, Csan Csien-csün a kínai olajfestészeti társaság tiszteletbeli elnöke, de itt voltak a kínai szépművészeti és a nemzeti múzeum vezetői is. Az alkalomra Pekingbe utazott Pákh Imre is. A sanghaji és a pekingi kiállítást szponzoráló Morgan Star nevű cég elnökével, Steve Guoval képviseltette magát. A megnyitó záróakkordjaként az akadémia aulájában Szilasi Alex zongoraművész adott elő Liszt Ferenc műveiből, nagy sikert aratva.

Forrás: MTI