Elstartolt a magyar csapat a Bocuse d’Or szakácsversenyen – Két ételt kell elkészíteniük 5 óra 35 perc alatt

A Bocuse d’Or szakácsverseny második napján, reggel 9:30-kor startolt Molnár Gábor és a magyar csapat Lyonban. A drukkerek biztatásától hangos arénában 5 óra 35 perc áll rendelkezésükre a hús- és halétel elkészítésére. Molnár Gábor több hónapos felkészülés után vágott neki, hogy bizonyítson a 24 induló nemzet séfjei között. Az első napra sorsolt séfek már túl vannak a versenyen, a mai mezőnyben ott a legutóbbi ezüst- és bronzérmes gasztronómiai nagyhatalom, Dánia és Japán, de a 2011-ben dobogós Svédország és Norvégia is.

a magyar csapat Lyonban

A SIRHA szakkiállítás keretében megrendezett Bocuse d’Or Lyon arénájában Molnár Gábor versenyző és Pohner Ádám commis tegnap este rendezkedhetett be a számukra kijelölt 10-es számú konyhában. Vomberg Frigyes a verseny során edzőként nem léphet be ennek területére, de a pult előtt tanácsaival, irányításával segítheti a csapat munkáját. A csapat több hónapig gyakorolt a megmérettetésre, melyhez komoly szakmai összefogás mellett támogatást is kaptak. A halétel témájaként meghatározott alapanyagot, a pisztrángot a METRO biztosította számukra. Molnár Gábor felkészülten indult neki a kihívásnak, hogy ma, a legjobb formáját hozza a versenyszabályzatban meghatározott 5 óra 35 perces intervallumban.

Ma, szerda reggel 9:30-kor kapták meg a startjelet, a lelátó megtelt a hangos magyar szurkolóktól, a hazai gasztronómia és vendéglátás meghatározó szereplői drukkolnak a csapatnak. A halételt 14:30-kor, a húsételt 15:05 órakor tálalják majd a zsűrinek, amelyben Hamvas Zoltán, a Bocuse d’Or Akadémia elnöke pontoz a 24 nemzet képviselői között. „Az első napon volt pár versenyző, aki kimagasló teljesítményt nyújtott és volt, aki inkább látványban vagy ízben tűnt ki. Néhány versenyző szereplésétől többet vártam. A mezőny ma is kifejezetten erős, a skandináv országok mindig az esélyesek között vannak.” – mondta el Hamvas Zoltán.

A csapat feladata rendkívül összetett és komoly koncentrációt igényel, az elbírálásnál szempont az íz, a látvány, de az adott országra jellemző elemek használata és a megfelelő háttérmunka is. A húsétel kötelező alapanyaga az idei döntőn a gyöngytyúk, a halételé a pisztráng.

A különleges látvány érdekében a húsétel és a tálalásához szükséges dísztál egyedi koncepciót kapott, a csapat és az APLI Design formatervezői hónapokig dolgoztak kialakításán. A versenymunka kulcsmotívumaként a Gömböcre esett a választás, amely Széll Tamás motívuma, a Rubik-kocka után újra a magyar kreativitást és alkotó szellemet hirdeti. Ennek körvonalát veszi majd fel a tál központi eleme, a gyöngytyúkból épített forma, amelyet egy „fészekre” helyeznek.

A Gömböc egyik jellegzetessége, hogy egy stabil egyensúlyi ponttal rendelkezik és mozgásban van, amíg ezt el nem éri. Ezt a dinamizmust, a hazai gasztronómia fejlődését szeretné megmutatni a fogás kreatív elemein keresztül Molnár Gábor, aki ugyanakkor a magyar konyhára, annak hagyományaira támaszkodhat, mint „stabil pont”. A receptben ezt olyan alapanyagok és tradíciók közvetítik, mint a paprika, a marinált zöldségekkel és „szférikus tejfölgolyóval” elkészített pickled (savanyított) gulyás consommé vagy a sült csirke majonézzel töltött tojás, hozzávalóként a torma és feketegyökér.

A pisztrángból készült halételt éttermi formában, tányérra kell kitálalniuk, ennek köretében a kötelező „titkos” alapanyag, a tegnap délután bejelentett édeskömény is szerepel – a köret minimum fele részben zöldségekből kell, hogy álljon. A filét fűszeres zöldség juliennel és scampival töltve készíti el Molnár Gábor, torma és tintaspagetti-ívvel a tetején.

Az eredményhirdetésig a verseny legfrissebb híreit az Akadémia Facebook oldalán, az aréna hangulatát és a versenyzőket a bocusedor.com web TV élő közvetítésén lehet nyomon követni.

bocusedorhungary.hu