Oscar-díj – A Birdman és A Grand Budapest Hotel vezeti az Oscar-jelöléseket

Alejandro González Inárritu filmje, a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) és Wes Anderson A Grand Budapest Hotel című alkotása kapta a legtöbb, egyaránt kilenc jelölést az Oscar-díjra az amerikai filmakadémiától, amely csütörtökön Los Angelesben ismertette a rangos elismerésre esélyes alkotók és alkotások listáját.

A testület idén először hozta nyilvánosságra mind a 24 kategória jelöltjeit élő online közvetítésben. A listát két részletben Alfonso Cuarón és J. J. Abrams filmrendező, valamint Chris Pine színész és a filmakadémia elnöke, Cheryl Boone Isaacs ismertette a megjelent mintegy négyszáz újságíró jelenlétében.

A tavalyi év filmterméséből a Birdman és A Grand Budapest Hotel kilenc-kilenc jelölése mellett a Kódjátszma nyolc jelölést gyűjtött. A Clint Eastwood rendezte Amerikai mesterlövész és Richard Linklater Sráckor című filmje hat-hat kategóriában kapott esélyt az Oscar-díjra.

Idén nyolc alkotás került a legjobb film Oscar-jelöltjei közé: az iraki témájú Amerikai mesterlövész, a felnőtté válást ábrázoló Sráckor, Wes Anderson vígjátéka, A Grand Budapest Hotel, a szexuális mássága miatt meghurcolt Alan Turing második világháborús kódfejtőről szóló Kódjátszma, a Selma című polgárjogi dráma, a Stephen Hawking életét feldolgozó A mindenség elmélete és a Whiplash, amely egy fiatal dzsesszdobos és a mentora kapcsolatáról mesél.

A rendezői Oscar esélyesei között szerepel Andersonon és Inárritun kívül a Sráckort jegyző Richard Linklater, a Kódjátszmát forgató Morten Tyldum és Bennett Miller, a Foxcatcher című birkózódráma alkotója. Inárritút 2007-ben már jelölték rendezői Oscarra a Bábel című filmjéért, Millert pedig 2006-ban a Capote című életrajzi drámáért.

A színészi kategóriákban a legnagyobb meglepetést talán Meryl Streep újabb jelölése okozta: a nagyszerű filmcsillag ezúttal a Vadregény című zenés modernizált mese mellékszerepéért kaphat Oscart. A háromszoros Oscar-díjas színésznő tavaly is ebben a kategóriában volt jelölt az Augusztus Oklahomában című családi drámában nyújtott alakításáért. Ebben a mezőnyben Patricia Arquette (Sráckor), Laura Dern (Vadon), Keira Knightley (Kódjátszma) és Emma Stone (Birdman) a vetélytársa.

J. K. Simmons, a Whiplash-beli nagyszerű alakításáért mellékszereplőként kaphat Oscart, kihívói: Robert Duvall (A bíró), Ethan Hawke (Sráckor), Edward Norton (Birdman) és Mark Ruffalo (Foxcatcher).

A legjobb színésznő díját a Két nap, egy éjszaka sztárja, Marion Cotillard, A mindenség elméletében a női főszerepet alakító Felicity Jones, a Still Alice című Alzheimer-drámában játszó Julianne Moore, a Holtodiglanból Rosamund Pike vagy a Vadon című filmben fél Amerikát átszelő Reese Witherspoon kaphatja.

Steve Carell a Foxcatcher, Bradley Cooper az Amerikai mesterlövész, Benedict Cumberbatch a Kódjátszma, Michael Keaton a Birdman, Eddie Redmayne pedig A mindenség elmélete című filmben nyújtott játékával került be a legjobb színész kategória jelöltjei közé.

Az idegen nyelvű filmes mezőnyben az Európai Filmdíjat is elnyerő lengyel Ida, az orosz Leviatán, az észt Mandarinok, a mauritániai Timbuktu és az argentin Eszeveszett mesék verseng az Oscar-szoborért. A magyar nevezett, a Fehér isten című film nem jutott fel a kategória 9 produkcióra szűkített listájára, amelyről most a jelöltek kikerültek.

A legjobb animációs film kategóriában Tomm Moore ír rendező Song of the Sea című meséje is díjat kaphat a japán Kaguya-hime no monogatari (Kaguja hercegnő meséje) című alkotás, a Hős6os, a Doboztrollok és az Így neveld a sárkányodat 2. mellett.

A forgatókönyvírók mezőnyében a legjobb eredeti forgatókönyvért a Birdman, a Sráckor, a Foxcatcher, A Grand Budapest Hotel és az Éjjeli féreg írói kaptak jelölést. Az adaptált forgatókönyvek között szerepelnek az Amerikai mesterlövész, a Kódjátszma, a Beépített hiba, A mindenség elmélete és a Whiplash írói.

A legjobb filmzene-kategóriában Alexandre Desplat duplán esélyes a filmakadémia elismerésére: a Kódjátszma és A Grand Budapest Hotel című filmhez komponált muzsikája révén is jelölték. A mezőnyben a Csillagok között zenéjét író Hans Zimmerrel, a Mr. Turnerhez komponáló Gary Yershonnal és Jóhann Jóhannssonnal verseng, akinek dallamai A mindenség elméletét kísérik.

A legjobb operatőri munkáért járó Oscart Emmanuel Lubezki (Birdman), Robert Yeoman (A Grand Budapest Hotel), Lukasz Zal és Ryszard Lenczewski (Ida), Dick Pope (Mr. Turner) és Roger Deakins (Rendíthetetlen) kaphatja.

Idén a legjobb rövid animáció szűkített Oscar-listáján szerepelt Bucsi Réka Symphony No. 42 című alkotása is, ám az öt jelölt közé nem jutott be a produkció. Az Oscart a The Bigger Picture, a The Dam Keeper, a Feast, a Me and My Moulton vagy az A Single Life kaphatja.

A tavaly sokat emlegetett Rendíthetetlen című második világháborús Angelina Jolie-film vagy Christopher Nolan Csillagok között című űrdrámája csupán technikai kategóriákban kapott jelölést, és Peter Jackson A hobbit-trilógiájának befejező része, Az öt sereg csatája is csak a hangvágásért kaphat Oscart.

A 87. Oscar-díjkiosztó gálát február 22-én rendezik a hollywoodi Dolby Színházban.

(www.oscar.org)

Forrás: MTI