„Mert maga az élet is jazz-szerű”

Budapest Palotanegyedében, az Almáriumban egyetlen koncert erejéig láthatták és hallhatták a jazz kedvelői azt a formációt, amelyet Bori Soós (ének), Joe Fritz (klarinét), Gyárfás István (gitár) és Juhász Zoltán (bőgős) improvizált.

Fotó: Kaunitz Miklós

Fotó: Kaunitz Miklós

A jazz olyan sokrétű és sokoldalú zenei műfaj, amelyet a változatosságától, másságáról és hihetetlen alkalmazkodási képességéről lehet felismerni. Olyan zenei stílus, amelyet nem lehet divatból szeretni, viszont akit megérint, nem tud szabadulni tőle.

neil-simon-a-napsugar-fiuk

A tegnapi felállás egyetlen alkalommal volt látható. A jazz-klarinét magyar nagykövete Joe Fritz mellett a „real jazz”-gitárosa Gyárfás István, a bőgős Juhász Zoltán és egyszeri vendégként Bori Soós lépett színpadra. Az énekesnő Hollandiából érkezett haza erre az egy koncertre, ahol a 30-as, 40-es évek klasszikus jazz örökzöldjeiből énekelt.

Fotó: Kaunitz Miklós

Fotó: Kaunitz Miklós

A jazz olyan, mint az életünk, megszerzett tudásunk birtokában, de ösztönösen végigimprovizáljuk. Ha túl önzőek vagy öncélúak vagyunk, ha nem figyelünk, nem alkalmazkodunk a minket körülvevőkhöz, kieshetünk a ritmusból. De ha jó társakat választunk magunk mellé, az átmeneti megtorpanás vagy kiesés után is visszatalálunk a helyes dallamra.

Tóth Judit Nikoletta
Fotó: Kaunitz Miklós