Egy csipetnyi Korea – Koreai Gasztronómiai Est a Larus Étterem és Rendezvényközpontban

Európa keleti blokkjából 25 évvel ezelőtt elsőként Magyarország vette fel a diplomáciai kapcsolatot a Koreai Köztársasággal. A negyedszázados évfordulónak tisztelegve 2014-ben több különleges táncos és zenei produkció részesei lehettek azok, akik ellátogattak a Koreai Kulturális Központ által szervezett, színvonalas eseményekre. Ezen rendezvénysorozat keretében – amely egyben az év záróeseménye is volt – került megrendezésre december 15-én a budai Larus Étterem és Rendezvényközpontban a Koreai Gasztronómiai Est.

Koreai Gasztronómiai Est - Fotó: Kaunitz Miklós

Koreai Gasztronómiai Est – Fotó: Kaunitz Miklós

Már a megérkezéskor is nem mindennapi élményhez jutottunk, hiszen a hostesek hanbokban, a több ezer éves múltra visszatekintő, hagyományos koreai selyem öltözékben fogadták a vendégeket, akik kipróbálhatták a kalligráfiát is, vagyis koreai karakterekkel, azaz hangeullal leírhatták keresztnevüket lószőr ecsettel és tintával a hagyományos koreai hanji papírra, mely eperfakérgéből készült.

Koreai Gasztronómiai Est - Fotó: Kaunitz Miklós

Koreai Gasztronómiai Est – Fotó: Kaunitz Miklós

Kim Jae Hwan, a Koreai Kulturális Központ igazgatója köszöntőjét követően egy Buchae-ipchum elnevezésű, koreai legyezőtánccal varázsolta el a közönséget a koreai táncművész, Aram. A táncos ebben az improvizatív jellegű produkcióban saját egyéniségét mutathatta meg mozdulatain keresztül.

Koreai Gasztronómiai Est - Fotó: Kaunitz Miklós

Koreai Gasztronómiai Est – Fotó: Kaunitz Miklós

Az est folyamán folyamatos és bőséges ízelítőt kaphattunk a koreai tradicionális konyha és a királyi konyhaművészet remekeiből is. A koreai udvar konyhaművészete a koreai gasztronómia azon ága, mely a Csoszon-kor (1392–1910) konyhaművészetén alapszik. A királyi konyhaművészet Korea fontos szellemi kulturális öröksége, melynek megőrzését a Koreai Királyi Konyhaművészet Intézet felügyeli. A Csoszon-udvarban az ételek kiemelkedő fontosságúak voltak, hat minisztériumban számos hivatalnok volt felelős a királyi udvar ellátásáért, az ételek elkészítéséért, beszerzéséért, a munkafolyamatok ellenőrzéséért.

A koreai konyha nagy hangsúlyt fektet a fermentált ételek készítésére, ezen belül is a legismertebbre, a kimchire, amely egy jellegzetes, erjesztett koreai fogás, és elengedhetetlen része minden étkezésnek. Leggyakrabban kínai kelt áztatnak sós lében, amit különböző fűszerekkel (vörös paprika, fokhagyma, gyömbér, hagyma és japán retek, stb.) ízesítenek, majd valamilyen sózott, vagy pácolt halféleséggel kevernek össze. Az étel érésének és eltarthatóságának érdekében hűvös helyen tárolják, ahol tejsavas erjedéssel érik meg. Minél érettebb, annál több benne a tejsavbaktérium, melyek a joghurtokhoz hasonlóan megakadályozzák a bélben található káros baktériumok fejlődését, és jótékony hatással vannak az emésztésre, de a felnőttkor betegségeinek meggátolásában is szerepet játszik: hatékony lehet a túlsúly, magas vérnyomás, cukorbetegség, és az emésztőszervi rák megelőzésében.

Koreai Gasztronómiai Est - Fotó: Kaunitz Miklós

Koreai Gasztronómiai Est – Fotó: Kaunitz Miklós

A táncbemutatót követően egy fergeteges főzőshow tanúi lehettünk, Lee Jin Wo, a Koreai Kulturális Központ és Várvizy Péter, a Larus Étterem séfje egyszerre készítettek koreai és magyar ételeket a színpadon. Az eseményeket Szauer Judit gasztrokommunikációs tanácsadó kommentálta az érdeklődőknek. Ezzel párhuzamosan részt vehettünk egy eredeti teaszertartáson is. Azt est záróeseményeként a vállalkozó kedvű jelenlévők benevezhettek egy kimchi-készítő versenyre is.

Koreai Gasztronómiai Est - Fotó: Kaunitz Miklós

Koreai Gasztronómiai Est – Fotó: Kaunitz Miklós

Az eseményen egy olyan különleges és maradandó élmény részesei lehettünk, amely meghatározó, hiszen nem csak a magas színvonalú, ízletes, változatos és különleges koreai gasztronómia világába kaptunk betekintést, de ráláthattunk a koreai kultúra egyéb szegmenseire is.

Koreai Gasztronómiai Est - Fotó: Kaunitz Miklós

Koreai Gasztronómiai Est – Fotó: Kaunitz Miklós

Csempésszünk időnként egy kis Koreát az életünkbe, hiszen mindamellett, hogy „az vagyok, amit megeszek”, egy koreai kiállítás megtekintése, vagy részvétel egy koreai tánctanfolyamon észrevétlenül, de visszavonhatatlanul színesebbé teszi európai létünket.

Szerkesztette: V.-Tóth Erika
Fotó: Kaunitz Miklós

,