Fotókiállítással emlékezik a nagy háborúra a Nemzeti Múzeum

Légi felvételekkel és háromdimenziós képekkel mutatja be az első világháború mozzanatait a Magyar Nemzeti Múzeum és a Nemzeti Örökség Intézete pénteken nyílt két kiállítása. A Nézőpontok – Térhatású fényképek a nagy háborúról, valamint A front felett című tárlat február 15-éig látogatható.

Térhatású fényképek a nagy háborúról című kiállítás megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban 2014. december 19-én. MTI Fotó: Marjai János

Térhatású fényképek a nagy háborúról című kiállítás megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban 2014. december 19-én. MTI Fotó: Marjai János

A két nagyon értékes és európai színvonalú vizuális tárlat amellett, hogy felhívja a figyelmet a háború borzalmaira, bemutatja a történelem emberi oldalát is – ismertette Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) elnöke a tárlat pénteki megnyitóján.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke méltatta a légi felvételeket készítő Weinstock Ernőt megjegyezve: a fotográfus képei arról tanúskodnak, hogy a háború kitörésekor csupán húszéves fotós mindvégig friss, éles szemmel nézte a körülötte lévő világot. Hozzátette: a magyar háborús fotósokra jellemző volt, hogy kevésbé a háborús propagandát, inkább a történelem e szakaszának emberi, humánus pillanatait örökítették meg.

Csorba László a múzeum főigazgatója kiemelte, hogy a két kiállítás ugyan különböző aspektusokból közelíti meg a háború témáját, azonban mindkettőben benne van a múzeum és a magángyűjtők kézfogása, találkozása.

„Az egyik kiállítás olyan térélménnyel jár, amely megdöbbentő lesz, hiszen hozzászoktunk, hogy a történelem kétdimenziós. Ez az élmény azonban most kinyílik és a világháborús lövészárkokban megpillantjuk a katonák valódi életét” – emelte ki.

A másik kiállításról megjegyezte: Weinstock Ernő munkásságán keresztül a magyar fotóművészet egy egészen elképesztő hagyatékot felhalmozó alakjával ismerkedhet meg a közönség.

A kiállítás térhatású, háromdimenziós szemüveggel nézhető fotóinak eredetije az első világháborúhoz kapcsoló sztereofénykép. Ez a különleges fotográfia valójában kettő, egymástól kissé eltérő képből áll, amelyeket az emberi szem állásának megfelelően két különböző szögből vettek fel ugyanarról a tárgyról. A képpár egy speciális szerkezetben, a sztereoszkópban szemlélve egyetlen térhatású képpé olvad össze a néző tudatában. A tárlat során a néző bepillanthat a lövészárkokba, végignézheti a menetelő katonák és hadifoglyok sorát és plasztikus képet kaphat a háború mindennapjairól is.

A másik teremben Weinstock Ernő fényképész szemén keresztül a „gépi” háború egy másik dimenziója elevenedik meg: a harci repülőgépek fedélzetén a néző fölszállhat a magasba és felülről pillant le a harcoló felekre.

A később képeslapkirálynak nevezett, főképp városképeivel egyedülálló életművet létrehozó fényképész egy repülős századnál szolgált, az évek során egy gazdag albumra való felvételt készített a légi fegyvernem bevetéséről a küzdelemben. Weinstock 377 felvételt tartalmazó háborús albuma kiemelkedő fotótörténeti és fotóművészeti emléke a korszaknak.

A Weinstock-hagyaték egy részének bemutatása most azért vált lehetővé, mert az a Nemzeti Örökség Intézete segítségével letétként a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárába került.

Forrás: MTI