Előszilveszter az improvizáció magyar nagyágyúival: Szakcsi Lakatos Béla, Kathy Horváth Lajos és vendégeik

Feledhetetlen évzáró örömzenélésre készül Szakcsi Lakatos Béla és Kathy Horváth Lajos vendégeikkel, többek között Balázs Fecóval és Babos Gyulával december 29-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A programban az improvizáció mellett Liszt és Pablo de Sarasate egy-egy műve, valamint a roma népzene kiemelkedő alkotásai is helyet kapnak.

1229_SZLBKHL_BMCCD061
A számos szakmai és állami kitüntetéssel elismert két virtuóz a Rákfogó együttes alapító tagjaiként már a hetvenes évek elején korszakos jelentőségű felvételeket készítettek közösen, s innen datálódik együttműködésük a koncert egyik sztárvendégével, Babos Gyulával is. Kezdetektől fogva nyitottak voltak több zenei műfaj irányába, így a jazzt, a klasszikus és kortárs zenét, a rockot is anyanyelvi szinten beszélik, és mindehhez természetesen hozzáadódott az a roma zenei nyelvezet, amely egész Európában egyedülálló kifejezésmódot jelent. In One Breath című 2001-es lemezük is jól bizonyítja, közös improvizációjuk elképesztő hatásfokon működik. „Az egyik legcsodálatosabb érzés improvizálni – az ember egy másik időben él közben. Megváltozik az érzékelés: a percek, a másodpercek más időtartamúvá válnak, mint egyébként. Az agyban elraktározott tapasztalatok ilyenkor nagyon intenzíven törnek fel, szinte már nem is mi bányásszuk őket elő.”- nyilatkozta korábban Szakcsi Lakatos Béla. A zongoraművész legutóbbi, Climet Change című albumán is élvezhetjük Kathy Horváth Lajos hegedűjátékát.

A népes közreműködői gárdával – köztük Szakcsi Lakatos Róberttel, Balázs Elemérrel, Tintér Gabriella Tintivel, Orbán Györggyel és Rostás Csabával – színpadra lépő művészek december 29-én elénk tárják azt a sokoldalú, stilárisan sokszínű roma kultúrát is, amely talán csak hazánkra jellemző. Ebben segítségükre lesz egy harminctagú cigányzenekar, az EURoma Gipsy Fesztiválzenekar, amit Kathy Horváth Lajos hegedűművész hívott életre 2012-ben azzal a szándékkal, hogy Európa- és világszerte bemutassák a magyar zenekultúra alkotásait Liszt Ferenctől, Bartók Bélától és Kodály Zoltántól egészen a kortárs magyar zeneszerzők munkásságáig. Koncertmesterük a rendkívüli virtuozitásáról ismert Sándor János, aki évtizedek óta dolgozik a Szombathelyi Szimfonikus Zenekarral. A zenekar, melynek minden tagja magasan képzett, nemzetközi tapasztalatokat szerzett muzsikus, több tekintetben is egyedülálló. Egyrészt repertoárjában nemcsak klasszikus zenei művek szerepelnek, de fontos célkitűzésük a verbunkos zene és a jazz népszerűsítése, magas színvonalú megszólaltatása. Másfelől a zenekarban nem kizárólag a klasszikus kamarazenében megszokott vonós hangszerek kapnak helyet, hanem két cimbalom, klarinétok és egy jazzegyüttes is. A sztárvendégként érkező Balázs Fecó – akivel a személyes barátság okán Szakcsi és Kathy Horváth egyaránt szívesen játszik együtt – egyik legnagyobb slágerével a párbeszéd jegyében lép fel az estén a Művészetek Palotájában.

Szakcsi Lakatos Béla és Kathy Horváth Lajos: Óévbúcsúztató koncert
2014. december 29., Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Sztárvendégek: Babos Gyula – gitár, Balázs Fecó – zongora, billentyűs hangszerek
Közreműködők: Szakcsi Lakatos Róbert – zongora, Tintér Gabriella (Tinti) – ének, Orbán György – bőgő, Balázs Elemér – dob, Rostás Csaba – ütőhangszerek, tánc, EURoma – Gipsy Fesztivál Zenekar, Kathy Horváth Lajos vezetésével
További információ: https://www.mupa.hu/program/szakcsi-lakatos-bela-es-kathy-horvath-lajos-oevbucsuztato-koncert-2014-12-29_19-30-bbnh

Forrás: Művészetek Palotája