Díjátadással ért véget a Ratkó József Emlékév

Az eredeti 17 helyett több mint 80 esemény megvalósítása után a Ratkó-díj átadásával zárult le a Ratkó József Emlékév. Konferenciák, koncertsorozat, színházi bemutatók, versmondó versenyek, rendhagyó irodalomórák, emléktábla-avatás, fejfa- és emlékcsónak elhelyezése, vetélkedők, köztéri szoborállítás, vándorkiállítás, szerzői estek, emlékfesztivál és szentmise gazdagították a szinte napra pontosan egy évig tartó emlékezés programját.

A Hetek költői csoportosulás 25 éve elhunyt nagykállói alakjának életművét középpontba helyező Ratkó József Emlékévet a nagykállói református templomban zárták, ahonnan annak idején a költőt utolsó útjára kísérték. Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat elnöke és Juhász Zoltán, Nagykálló polgármestere az Emlékévet értékelve felelevenítette a legjelentősebb pillanatokat, köztük a Ratkó-életmű harmadik, prózai írásokat tartalmazó kötetének megjelentetését, a Segítsd a királyt! című történelmi dráma színpadra állítását előbb a Szatmárnémeti Északi Színház és a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház koprodukciójában, majd novemberben az Első Magyar Versszínház előadásában a soproni Petőfi Színház színpadán. Kiemelték az egykori alma mater, a nyíregyházi Kossuth Lajos Gimnázium Ratkó Emléknapját, és ennek keretében egy emléktábla avatását a gimnázium falán. Külön is beszéltek a hagyományos Országos Középiskolai Ratkó József Versmondó Versenyről Nagykállóban, és a Magyar Versmondók Egyesületével közös költészet napi ünnepről. Felelevenítették a Ratkó és a Hetek szerzői est sorozatot, az emlékcsónak felállítását Tiszadobon, a Nyíregyházi Főiskolán szervezett konferenciát, a négy városba zarándokolt, a költő életét bemutató vándorkiállítást, Dinnyés József előadóturnéját Ratkó megzenésített verseivel, és a Ratkó József Emlékfesztivált, amely a Kaleidoszkóp VersFesztivál keretében több ezer néző előtt valósult meg Sopronban.

Az Emlékévet záró esten Seszták Oszkár, a megyei önkormányzat elnöke és dr. Jánosi Zoltán, a Ratkó József-díj kuratóriumának elnöke adta át a 2014. évi Ratkó József-díjat a bolgár születésű Gencso Hrisztozov költő, író, műfordítónak, amit egyhangú, titkos szavazással ítéltek oda, s amelynek anyagi forrásait a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat teremti elő. Az 1983-ban alapított elismeréssel az ország keleti feléhez kötődő, „kiemelkedő esztétikai teljesítménnyel, megkérdőjelezhetetlen erkölcsi elkötelezettséggel rendelkező, alkotásaikkal a provincializmus fölé emelkedő, európai értékeket teremtő” alkotókat jutalmazzák. A bolgár költő fordítói munkásságát Antall István, a Ratkó-díj kuratóriumának titkára és dr. Jánosi Zoltán kuratóriumi elnök, a Nyíregyházi Főiskola rektora méltatta.

Ratkó Józsefné elismerő okleveleket adott át az Emlékévet segítő alkotóknak és támogatóknak, így többek között Petró Attilának, Gávavencsellő díszpolgárának, Faggyas Lászlónak, a Hangraforgó együttes egyik tagjának és Lutter Imre Radnóti-díjas előadóművésznek, az Emlékév nagykövetének, aki az estet celebrálta, és a díjazottól és Ratkó Józseftől is előadott verseket. A záró esten a Ratkó-család több tagja is részt vett. Az Emlékévet a Buzogány Béla színművész által rendezett verses-zenés játék zárta a Talán Teátrum előadásában.

A Ratkó József Olvasótábori Egyesület feltett szándéka, hogy az Emlékév lezárását követően is folytassa az életmű gondozását. Ennek nyitánya lehet a Ratkó-dráma debreceni és fővárosi bemutatója a Csokonai Nemzeti Színház és a budapesti Nemzeti Színházi társulatának előadásában.

A rendezvények Nagykálló város és a megyei önkormányzat önzetlen támogatása segítségével indulhattak, majd az Emberi Erőforrások Minisztériuma, illetve a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán elnyert támogatásokból valósulhattak meg. Jelentős segítséget kaptak a szervezők a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ nagykállói tankerületétől, Tiszadob önkormányzatától, a Magyar Versmondók Egyesületétől, a programokat bonyolító intézményektől, a Szabolcs Takarékszövetkezettől, Nagykállói Ratkó József Városi Könyvtártól és magánszemélyektől is: Petró Attilától, Katona Zsolttól, Ács Lászlónétól, Faggyas Lászlótól, Rácz Tamástól és Farkas Lajostól. Az Emlékév fővédnöke Lezsák Sándor, védnökei Halász János, Seszták Oszkár és Juhász Zoltán voltak.

Forrás: Ratkó József Olvasótábori Egyesület