Adventi templomi lézerfény koncert – Fényszínház: Jelenések

Adventi templomi lézerfény koncert
Fényszínház: Jelenések
Helyszín: Rózsafüzér Királynéja Plébániatemplom (XIV. ker. Thököly út 58.)
Időpont: 2014. december 6. (szombat), 19:00 – vendég: Vásáry André
2014. december 12. (péntek), 19:30 – vendég: St. Martin

Fényszínház: Jelenések

Fényszínház: Jelenések

A fény az emberi történelem során mindig óriás erejű szakrális szimbólum volt. A társulat hisz abban, hogy a fény jelenléte a templomban különös erővel szimbolizálja mindazokat a dolgokat, melyekkel jobbá és szebbé tehetjük magunk és mások életét. Az ima jelképezi a szeretet fényét, mely a legcudarabb élethelyzetekben is erőt és támaszt nyújt a léleknek.

A Jelenések című előadásban korunk nyelvén, multimédiás és lézeres eszközökkel dolgozzák fel az egyik legrégebbi imát, a Miatyánkot egy nagymama élettörténetén keresztül. A lézergrafikákat Simon András grafikusművész teszi feledhetetlenné, aki évtizedek óta elismert egyházi alkotó. Különleges vonalvezetésű grafikáit látványosan emeli ki a lézerfény textúrája. Az előadás forgatókönyvét és látványtervét Csömör Hermina készítette, aki a Goldlaser alkotójaként már régóta álmodott arról, hogy a lézerfényt templomban és szakrális helyszíneken is szerepeltesse.

Fényszínház: Jelenések

Fényszínház: Jelenések

A december 6-án Vásáry André, aki csodálatos hangjával, december 12-én St. Martin csatlakozik az előadáshoz, aki csodálatos zenei alkotásaival emeli az előadás fényét, melyben a lézer segítségével szinte láthatóvá válik a hang.

A keresztény világ legismertebb imája a Miatyánk. Újkori feldolgozásában törekednek a szeretet szimbólumainak legszebb megfogalmazására: zenével, álló és mozgóképekkel, lézerjelenésekkel, az ima érzelmeinek bensőséges hangulatával. A Miatyánkot a világ szinte minden nyelvére lefordították. Bíznak benne, hogy a nézőket vallási felekezettől függetlenül felemelő élményben részesítik.

Fényszínház: Jelenések

Fényszínház: Jelenések

A műsort eredendően templomi környezethez készítették, a premier előadást 2013 októberében Miskolcon mutatták be a Szent Anna templomban, Szarvas Péter atya közreműködésével. 2014-ben Budapesten húsvétkor a Rózsafüzér Királynéja Plébániatemplomban, Pünkösdkor Hercegszántón, Európa legmagasabb Mária szobránál, a Vodica-Máriakert kegyhelyen adták elő.

Szarvas Péter esperes, plébános ajánlása az előadásról:

„Többektől, akik látták és hallották az előadást pozitív visszajelzést kaptam. A mondanivalót nem zavarta a fény és hangtechnika, hanem inkább segítette a mondanivaló mélyebb megértését. Valóban különleges hatása volt. Magam is úgy voltam vele, hogy próbáltam a dolgokat elképzelni, végiggondolni, de amikor az előadás a maga egészében ment, meg sem közelítette azt elképzeléseimet. Amikor a fény átölelt, úgy éreztem maga az Isten ölel át. Átjárja az egész lényemet. Ehhez a mondanivaló, az elmélkedés, a megélt valós élettörténet és a zene nagy segítség volt. Valóban különleges volt.”

Fényszínház: Jelenések

Fényszínház: Jelenések

A Fényszínház 2013 elején alakult, hiánypótlóként betöltve az űrt, amit a planetáriumban megszűnt Lézerszínház hagyott maga után. Egyedülálló fény-látvány élménnyel és erőteljes színpadképekkel várja nézőit, valamint mindazokat, akik hisznek a magyar kortárs fény-, zene- és színházművészet megkérdőjelezhetetlen létjogosultságában. Biztosak vagyunk abban, hogy előadásainkat nemcsak színházi környezetben, hanem szabad terekben, alternatív és szakrális helyszíneken is bemutathatjuk, ugyanis remekül érvényesülnek a látnivalók a tágabb dimenziójú nyílt térségekben, így akár templomokban is.

A plébániatemplom megközelítés: Az 5-ös, 7-es, 8-as, 112-es autóbuszok Cházár András utcai megállójánál.

Fényszínház: Jelenések

Fényszínház: Jelenések

További információ:

http://fenyszinhaz.hu/jelenesek-laser-show/
http://fenyszinhaz.hu/jelenesek-kepek/
https://www.facebook.com/Fenyszinhaz/events

Jegyértékesítés: http://www.jegy.hu/search?q=F%C3%A9nysz%C3%ADnh%C3%A1z