Decemberi bemutatók a Vígszínházban

A Vígszínház decemberben három új bemutatóval várja nézőit. A Víg nagyszínpadán Shakespeare remekművét, a Julius Caesart láthatják új fordításban, Alföldi Róbert rendezésében, a Pesti Színházban Goldoni komédiáját, a Két úr szolgáját Gothár Péter állította színpadra Varró Dániel átiratában, a Házi Színpadon pedig Polcz Alaine visszaemlékezése nyomán készült előadás Asszony a fronton címmel.

William Shakespeare: Julius Caesar

Fordította: Fekete Ádám f.h. és Forgách András
Fordítói konzultáns: Vörös Róbert

Rendező: ALFÖLDI RÓBERT

vig_december_bem_images_1Shakespeare remekműve először az 1623-as folio-kiadásban, tehát a szerző halála után látott napvilágot. Születését 1596-1600 közé datálhatjuk, tehát Shakespeare talán legtermékenyebb időszakában készült, olyan művek mellett, mint a Hamlet vagy az Othello.

A történet szerint a nép körében igen népszerű Julius Caesar ellen politikai ellenfelei, a szenátorok összeesküvést szőnek, s ennek vezéralakjai Cassius és Brutus lesznek. Caesar – nem tartván a nagyon is reális veszélytől – megjelenik a Szenátusban 44. március idusán, de az összeesküvők ledöfik. A Római Birodalom a polgárháború szélére sodródik, és a közvélemény két táborra szakad: Caesar-pártiakra, illetve köztársaságiakra. Előbbieket Antonius és Octavius, utóbbiakat pedig az egykori merénylők, Cassius és Brutus vezetik. A személyes indulatok, politikai érdekek és hatalmi játszmák felkorbácsolódnak – s így, a világtörténelem egyik legkritikusabb időszakában érkezünk el a philippi síkra, a két párt végső csatájának színhelyére…

A Danton halála után újra a Vígszínház társulatával dolgozik Alföldi Róbert. A címszerepben Hegedűs D. Gézát láthatják, partnerei pedig Stohl András, László Zsolt, Hevér Gábor, Varju Kálmán és Fesztbaum Béla.

A Julius Caesar bemutatójának időpontja: 2014. december 6. , VÍGSZÍNHÁZ

Carlo Goldoni: Két úr szolgája
komédia
Az előadás magyar szövegét Török Tamara fordítása alapján készítette: Varró Dániel és Gothár Péter

Rendező: GOTHÁR PÉTER

vig_december_bem_images_2Goldoni remekművét a színháztörténet az első polgári vígjátéknak tartja, és ez az 1746-ban, Milánóban bemutatott komédia hozta meg az igazi sikert szerzőjének. A pompás helyzet- és jellemkomikumokra épülő, valódi színész- és nézőbarát mű meglepően gyorsan, még a XVIII. században eljutott hazánkba – és azóta is a magyar színpadok egyik legsikeresebb klasszikus vígjátéka. Az évszázadok során többen lefordították, a Vígszínház most vadonatúj szöveggel, Varró Dániel bravúros fordításában mutatja be.

A két úr szolgája éhenkórász főhőse egy szép napon azon kapja magát, hogy egyszerre két munkaadója is akad, ráadásul egyik főnök sem tud a másikról. Később pedig még az is kiderül, hogy az egyik „úr” álruhába öltözött nő, aki szerelmes a másik főnökbe, ami már önmagában elég lenne egy kiadós komédiához, de a szolga két úr közötti pendlizése még több humoros helyzetet és félreértést okoz.

Gothár Péter rendező a nagy szakmai és közönségsikert aratott Makrancos Kata után ismét a Víg társulatával dolgozik.

A Két úr szolgája főszerepét Mészáros Máté alakítja, de többek között Lukács Sándort, Lengyel Tamást, Bata Évát, Réti Adriennt és a Maladype Színház vezető színészét, Orosz Ákost is láthatják a Gothár Péter rendezte előadásban.

A bemutató időpontja: 2014. december 7., PESTI SZÍNHÁZ

Asszony a fronton
Polcz Alaine visszaemlékezése nyomán
„A háború nem könnyű. A házasság sem.”
Rendező: SZÉKELY KRISZTA e.h.

vig_december_bem_images_3Polcz Alaine a kiváló pszichológus és írónő, a Magyar Hospice Mozgalom és Alapítvány életre hívója, a játékdiagnosztika nemzetközi hírű szakértője 1991-ben írta Asszony a fronton című, mélyen őszinte és szívbemarkoló hatású művét. A történet szerint egy fiatal nő alig lép ki az életbe, azonnal elsöpri a háború, s az ország huszadik századi történelmének legsötétebb időszaka kitörölhetetlen nyomokat hagy benne. Ez az önéletrajzi írás egy olyan nő emlékezése, vallomása, kiáltása és sóhaja, aki mindent túlélt: boldogtalan házasságát, a megszálló szovjet csapatok brutalitását, az ismerős világ széthullását. Az előadás erről a rendkívüli személyiségről, a háborúról és a túlélésről szól – a személyes történelem felidézésén keresztül adva esélyt közös múltunk feldolgozására.

Az Asszony a fronton főszerepében Halász Judit csodálatos alakítással fog megörvendeztetni bennünket. Székely Kriszta rendezésében olyan remek partnerei lesznek, mint Péter Kata, Tornyi Ildikó, Borbiczki Ferenc és Jerger Balázs.

A bemutató időpontja: 2014. december 5., HÁZI SZÍNPAD

Forrás: Vígszínház