Louisiana Double: Magányos apák éneke

Lemezbemutató koncert
Időpont, helyszín: 2014. november 25. (kedd), 21:00, Muzikum Klub és Bisztó

Három apa közös gyermeke mutatkozik be a Louisiana Double idén megjelent első nagylemezén, amelyet november 25-én este, a Muzikum Klub és Bisztróban mutatnak be.

Lousiana Double

Lousiana Double

Apáti Ádám, Pintér Zsolt és Lackfi János együttműködésével készült el ez a magyar nyelvű, bluegrass és gospel alapú műsor, melynek zenéjét Ádám és Zsolt hozta létre, igényes szövegét pedig Lackfi János fordította és írta.

A Ferenczi György és a Rackajam zenekar két zenészének régi álma vált valóra ezzel a koronggal: magyar nyelven megszólaltatni az amerikai népzenei gyökerekből táplálkozó dalokat.
A duó tagjai, Apáti Ádám és Pintér Zsolt vonzódása a country gospel, bluegrass, blues, az Appalache-hegység népi muzsikája iránt nem új keletű. Pintér Zsolt a tanulmányai során eljutott az Egyesült Államokba is, ahol teljesen beszippantotta a bluegrass, a blues, a gospel világa, ennek hatására kezdett saját dalokat írni, angol szöveggel. Korábbi zenekarával, az Acousticure-ral 2008-ban elnyerte az EBOW, az Európai Bluegrass Szövetség fesztiválján az Európa legjobb bluegrass zenekara megtisztelő címet, 2010 óta pedig Apáti Ádámmal ketten folytatták közösen a megkezdett utat. Eleinte angol nyelven szólaltatták meg a dalokat, illetve maguk is írtak angol nyelvű számokat korábbi műsorukhoz. De valami még hiányzott – mindketten azt szerették volna, hogy a dalok magyarul is megszólaljanak, hogy a közönség ne csak hallgassa, hanem értse is azokat.

S ekkor jött egy szerencsés találkozás a legjobb pillanatban: a Rackajammel közös produkciók kapcsán ismerkedtek meg Lackfi János költővel, aki szívesen vállalta az angol szövegek magyarítását. A magyar nyelvű műsort először 2013-ban Kapolcson, a Művészetek Völgye programjában ismerhette meg a nagyközönség, s a kedvező fogadtatás után sorra jöttek a felkérések, míg végül 2014 nyarán a Gryllus Kiadó gondozásában immár lemezen is megjelent a műsor 13 válogatott dala.

Három apa közös gyermeke tehát ez a lemez, s ahogyan a korong ajánlójában is olvasható: „Magányos apák énekei két zenészre, hat hangszerre, egy kortárs költőre, két torokra és három szívre.”