Szőts István: Emberek a havason – A restaurált film DVD bemutatója és díszvetítése

Szőts István: Emberek a havason (1941)
DVD bemutatóval egybekötött díszvetítés – A klasszikus film felújított változata
Időpont: 2014. november 21. 16:00 – 19:00
Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház Kávézó, Fábri terem

pic_20141112131145_t34404m4u5b
Szőts István klasszikus filmremekének restaurált változatát tűzi műsorára 2014. november 21-én az Uránia Nemzeti Filmszínház. A havasi favágók életét bemutató, balladai szépségű film Nyírő József novellái alapján készült. Az irodalmi alapanyag, a felesége miatt bosszúálló szegény Csutak Gergő drámája Szőts kamerája előtt a felhők, a fák, az állatok, az ember kozmikus filmjévé vált, amely új, természetes vizuális nyelvet hozott nemcsak a magyar, hanem a világ filmgyártásába is: az 1942-es velencei fesztivál művészeti díja után az olasz neorealisták Szőtsöt irányzatuk elindítójaként tisztelték.

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet gyűjteményének egyik legértékesebb darabja a film eredeti, tűzveszélyes nitro anyagon tárolt felvételi negatívja, amely súlyos bomlásokat és hatalmas sérüléseket tartalmazott, a hangja pedig, a korabeli hangtechnikának, s a sok helyszíni hangfelvételnek köszönhetően sok helyen erősen torz volt. A MaNDA kezdeményezésére, 2014-ben,a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával  valósulhatott meg a film teljeskörű digitális restaurálása. A munkálatokat a Focus Fox Stúdió végezte, Sára Sándor operatőr, Szőts István tanítványa bevonásával. A fél évig tartó felújítási munkálatok során elkészült digitális hordozók biztosítják a film hosszútávú megőrzését.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház kávézójában 16 órakor kezdődő rendezvény a film DVD bemutatójával kezdődik. Ennek keretében vetítést láthatunk a kiadvány unikális extrájából, Szőts István és Csoóri Sándor 1988-as életmű-beszélgetéséből. Az ezt követő beszélgetés résztvevői: Szőts Istvánné Gyenes Mária, Sára Sándor rendező-operatőr, Gazsy Csaba, a Focus Fox Stúdió vezetője, a film főrestaurátora és Fazekas Eszter kiadványszerkesztő.

A film digitális mozikópiájának kezdődő ingyenes vetítése 17 órakor kezdődik. A vetítést megnyitja: Szőtsné Gyenes Mária, Lovas Lajos, a MaNDA  főigazgatója és Jelenczki István filmrendező, az MMA rendes tagja.

Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház

manda_emberekahavason_web