Múzeum•kör•út – A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Századok sátra Budapesten ünnepel

2014. október 19-24. között Budapestre az 56-osok (Felvonulási) terére érkezik a Magyar Nemzeti Múzeum építményegyüttese és óriás gömbsátra, amely 21. századi látványeszközökkel, világszínvonalú attrakcióval várja az érdeklődőket, leginkább a hátrányos helyzetben élő kisiskolásokat. Az MNM – a múzeum történetének és országos intézményhálózata gazdag gyűjteményeinek bemutatásával – a történelemről és nemzeti örökségünk őrzéséről, a múltértelmezés folyamatos megújításáról és napjaink jövőépítő múzeumáról mesél. Csak éppen váratlan, meghökkentő és egészen szokatlan módon, a legmodernebb vizuáltechnikai megoldásokkal.

Szazadok satra

A Múzeum•kör•út országjáró múzeum-projekt, amely az elmúlt időszakban Esztergomban, a Sziget Fesztiválon, Miskolcon és Szegeden is jelen volt, a legrégebbi magyar múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum és 10 vidéki intézményének egységes bemutatkozása. A 3 és fél milliós műtárgyvagyonból persze csak néhány mutatkozik be a gömbben, de a legmodernebb látványtechnikai megoldásokkal sok száz megismerhetővé is válik. Ez a 21. századi múzeum megmutatja, hogy bár az egyedi műtárgyak őrzik meg a múltunkat, de a jelenben megismerhető múltról nagyon sokféleképpen lehet érvényesen beszélni. Az MNM hisz abban, hogy történelmünk megismerése a jelen megismerését teszi könnyebbé mindenki számára, és ehhez – az értéket megőrizve – egészen új módszerek is használhatóak.

Nem mindennapi élményben lehet része tehát annak, aki betér az MNM-gömbsátrába. Az óriási félgömbbe lépve idő- és térutazás várja. Padló- és mennyezetvetítés, videomapping, infografikai és fátyolvetítés fogadja, beléphet a zene kelyhébe, kiemelkedő történelmi személyiségeinket illesztgetheti össze, a karzaton dúskálhat az MNM műkincseiben, várépítési animációkat követhet végig, részese lehet a muhi csatának és élvezheti a megfiatalodott Múzeumok Majálisát vagy a restaurátorok múltfeltáró és értékmentő munkáját. Emellett pedig századok divat-bemutatóján vehet részt; a szeptember 17-én a Nemzeti Múzeum központi épületében megnyílt vadonatúj népvándorlás- és honfoglaláskori kiállítás műtárgyaival találkozhat. A 56-os megemlékezésekre reagálva a gömbbe térők találkozhatnak a Múzeum korabeli tárgyaival és felvételeivel is.

Századok sátra2_k

A projekt nem titkolt célja, hogy az általános és középiskolások minél jobban megismerjék a Magyar Nemzeti Múzeumot és a hozzá tartozó társintézményeket és kedvet kapjanak fel is keresni majd azokat. A szervezők számára kiemelten fontos a hátrányos sorsú gyermekek tudáshoz való juttatása. Nagy figyelmet fordítanak arra, hogy olyanok jussanak be a sátorba, akik szinte soha, vagy egyáltalán nem juthatnak el múzeumba szociális körülményeik miatt. Ezért a gömbben szakképzett múzeumpedagógusok is segítik az animátorokat.

Iskolás látogatóinkat megajándékozzuk, és a kiállítás szóróanyagának felmutatásával 2014 végéig 20%-os kedvezménnyel látogathatják meg az MNM állandó kiállításait.

A Századok sátrának kapuja Budapesten az 56-osok (Felvonulási) térén október 19-én 10 órakor nyílik és naponta 10-22 óra között tart nyitva.

További információk és képek a kiállításról: www.facebook.com/nemzetimuzeum

Forrás: Kortárs Pr