World Press Photo – Az elmúlt év tükre 143 képben

A World Press Photo tavalyi pályázatának csaknem 100 ezer felvételéből kiválasztott 143 díjnyertes fotót láthatja a World Press Photo utazó kiállításának közönsége péntektől a Néprajzi Múzeumban.

Peter Turnley amerikai fotóművész Francia csók című tárlatán a World Press Photo utazó kiállításának megnyitója előtt a Néprajzi Múzeumban 2014. szeptember 25-én. -  MTI fotó: Kovács Tamás

Peter Turnley amerikai fotóművész Francia csók című tárlatán a World Press Photo utazó kiállításának megnyitója előtt a Néprajzi Múzeumban 2014. szeptember 25-én. – MTI fotó: Kovács Tamás

A World Press Photo minden évben meghirdeti a világ legrangosabb sajtófotós versenyét, amelyen legutóbb 132 országból 5754 fotóriporter indult 98 671 fényképpel – mondta el a csütörtöki megnyitó előtti sajtótájékoztatón a kiállítás magyarországi szervezője.

Révész Tamás hozzátette: a független nemzetközi zsűri 19 tagja Amszterdamban 25 nemzet 52 fotográfusát díjazta. A díjnyertes képekből készült utazó kiállítást 45 ország 100 városában minden évben milliók tekintik meg.

Mint kiemelte, a tárlaton a fotók mellett feltüntetett információkkal együtt sokszor a már ismert képek is megdöbbentő erővel hatnak. A bangladesi gyáromlásban szörnyethalt és a romok alól kiásott, holtában is egymást ölelő szerelmespárról készült fotó melletti feliratból megtudható például, hogy a katasztrófában további 1100 ember vesztette életét, míg a Fülöp-szigeteki tájfun pusztításairól készült képeknél kiderül, hogy a természeti csapás miatt 4 millió ember vesztette el hajlékát és 8-9 ezren haltak meg – hívta fel a figyelmet.

Révész Tamás megjegyezte, hogy ebben az évben Peter Turnley Francia csók – szerelmeslevél Párizshoz című kísérőtárlata mellett a National Geographic legjobb idei képeiből is bemutatnak egy válogatást.

Peter Turnley negyven évig dolgozott a Newsweeknél, ezalatt a világ szinte összes háborúját, forradalmát és konfliktusát fotózta. Közben négy évtizede Párizsban él, és a városról most egy „gyönyörű, romantikus” albumot készített, ennek anyagából nyújt válogatást a kísérőtárlat – mutatott rá Révész Tamás.

Peter Turnley a sajtótájékoztatón elmondta: szerinte a fotográfia egyetemes vizuális nyelv, amely inspirál, nevel, és képes arra, hogy az embereket közös ügyek mellett egyesítse. A fotó meg tudja ragadni a konfliktusok, háborúk drámáját, de az öröm, a boldogság pillanatait is, az emberi lét minden nagy momentumát – fogalmazott.

A neves amerikai fotográfus – aki pénteken a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán workshopot is tart – megemlékezett arról, hogy milyen fontos inspirációt jelentett számára Robert Capa, akinek művészete a magyar fotográfia azóta is élő hagyományaiból indult.

Peter Turnley a sajtótájékoztatót követő megnyitón hangsúlyozta: a fotósok akár az életveszélytől sem riadnak vissza, hogy megmutassák az emberi lét mélységét. Ez a kiállítás helytállásuk és elszántságuk előtt tiszteleg – mutatott rá, hozzátéve: az itt kiállított képek segítenek az emberi méltóság megértésében.

Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója a megnyitón hangsúlyozta: a bemutatott anyagra jellemző a problémaérzékenység és az aktualitás, olyasmik, amik a mai kor múzeumára jellemzőek.

Kemecsi Lajos Michiel Munneke személyes üzenetét is felolvasta, melyben a World Press Photo igazgatója felidézte: a kiállítást a hetvenes években mutatták be először Budapesten, és azóta minden évben megrendezik itt. Persze ez nem is csoda, hiszen olyan országról van szó, ahol mély gyökerei vannak a dokumentarista fotográfiának – fogalmazott a holland szakember.

Elzo Molenberg, a budapesti holland nagykövetség ügyvivője emlékeztetett arra, hogy a kiállítás bemutat csodálatos természetfotókat és a sportvilág felvételeit, de a háborúk, konfliktusok sokkoló képeit is. Nem szabad azonban a hírvivőt okolni a rossz hírért, inkább szembesüljünk azzal, mit tesz ma az ember, és örüljünk, hogy vannak elkötelezett újságírók, akik tükröt tartanak elénk – figyelmeztetett.

Forrás: MTI

 

,