A varieték buja világa a CAFe Budapesten

Az újcirkusz és a tánc rajongóit bemutatók és különleges darabok várják a CAFe Budapest programsorozatában. A Recirquel Újcirkusz Társulat új produkciója, a Párizs Éjjel mellett érkezik a Cirque Le Roux is, az Acrobates pedig egy szívfacsaró megemlékezés egy artistafenoménről. A tánc szerelmeseit Barta Dóra és Andrej Petrovic közösen koreografált darabja, Az Ötödik Évszak, és a modern tánc úttörőjét megidéző Mary Wigman Dance Evening várja. A Müpában pedig egy igazi filmkuriózum, Kertész Mihály: A tolonc című némafilmje kerül vászonra.

Recirquel - Fotó: Lenhardt László

Recirquel – Fotó: Lenhardt László

A Recirquel Újcirkusz Társulat a magyar cirkuszművészet erős technikai tudását és hagyományait megőrizve dolgozik a műfaj megújításán, melyben az artisták mellett egyaránt hangsúlyos a zene, a tánc, az ének, és a színház. Legújabb produkciójuk, a Párizs Éjjel a múlt század 30-as éveibe repíti a nézőket, ahol találkozhatnak örömlányokkal, házalókkal, bejárhatják a város bisztróit és kocsmáit, megismerkedhetnek a vágyakozással, a magányossággal és a (tiltott) szerelemmel, október 3-tól 6 alkalommal is a CAFe Sátorban.

Cirque Le Roux

Cirque Le Roux

A Cirque Le Roux a világ számos országában vendégszerepelt már, eredeti hangvételű előadásaik a szakma és a közönség részéről is lelkes fogadtatásra találtak. Legújabb előadásuk, a The Elephant in the Room szintén a CAFe Sátorban lesz látható, október 7-én és 11-én. A színház, a pantomim, az akrobatika és a revü izgalmas keverékét a fekete-fehér filmek és az 1920-1930-as évek atmoszférája ihletett.

Az Acrobates a tragikus balesetben lebénult artista Fabrice Championnak állítanak emléket, aki a baleset után emberfeletti erővel tért vissza az életbe és a cirkusz világába, a hátrányokat új perspektívába helyezve újradefiniálva az akrobatikát. Championnak rejtélyes úton 2011-ben nyoma veszett Peruban, és máig tisztázatlan körülmények között életét vesztette. A filmrendező Olivier Meyrou, és a rendező Stéphane Ricordel, és a két akrobata, Alexandre Fournier és Matias Pilet ezzel a darabbal állítanak emléket barátjuknak. Az előadást október 16-án és 17-én tűzi műsorra a Trafó.

Az Ötödik Évszak - Fotó: Busha Béla

Az Ötödik Évszak – Fotó: Busha Béla

Az Akram Khan Company egyik legmeghatározóbb táncművésze, továbbá a névadó társalkotója, Andrej Petrov és a Kecskemét City Balett közös produkciója lesz Az Ötödik Évszak, melyhez Vivaldi korszakos alapművét, a Négy évszakot transzformálta rafinált és finom eszközökkel maivá a német származású brit zeneszerző, Max Richter. A darabot október 8-án mutatják be a Művészetek Palotájában.

A Mary Wigman Dance Evening során az ecuadori koreográfus, Fabián Barba Mary Wigman elsöprő sikerű első amerikai turnéját és senkivel össze nem téveszthető stílusát varázsolja a néző szeme elé a Trafóban, október 14-én.

Kertész Mihály - A tolonc

Kertész Mihály – A tolonc

Az Oscar-díjas filmrendező Kertész Mihály A tolonc című némafilmje nem csupán a rendező személye, hanem Jászai Mari miatt is különleges alkotás, hiszen a korszak színészóriásának ez az egyetlen fennmaradt filmje. A főszerepeket az első magyar filmsztárok, Berky Lili, és a később világhírűvé vált Várkonyi Mihály játszották. A filmkuriózumot a Magyar Filmhét nyitóeseményeként október 13-án vetíti a Művészetek Palotája.

Forrás: CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál

CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál - 2014.10.03-19.